Czy warto pić ocet jabłkowy – Właściwości i przeciwwskazania – Porady Zielares 

Avatar photo
główne_ocet-jabłkaowy

Ocet jabłkowy to popularny produkt, który znajdziemy w wielu marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Ekologiczny ocet jabłkowy w ostatnich latach zyskał renomę, ponieważ produkt polecany jest przez wielu dietetyków i specjalistów z zakresu zdrowego żywienia. Jakie są właściwości octu jabłkowego i czy warto go pić?

Na merytoryczną dawkę wiedzy o occie jabłkowym zaprasza Zielares – Portal o ziołach, witaminach, suplementacji i zdrowym stylu życia.

Czym jest ocet jabłkowy i jaki jest jego skład? 

Ocet jabłkowy to rodzaj octu produkowanego poprzez fermentację soku z jabłek. Proces ten polega na przemianie cukru zawartego w soku jabłkowym na alkohol, a następnie na kwas octowy przez działanie bakterii i drożdży. 

Ocet jabłkowy to produkt, który powstaje na skutek naturalnej fermentacji surowców roślinnych, dlatego jego skład może różnić się w zależności od użytych podczas produkcji owoców. Ocet jabłkowy oceniany jest jako produkt o bogatym składzie odżywczym, w którym występują między innymi: 

  • antyoksydanty, np. kwas chlorogenowy, katechina, tanina, kwas jabłkowy, kwas propionowy, beta-karoten); 
  • probiotyki; 
  • witaminy, np. witamina C, witaminy z grupy B; 
  • mikro i makroelementy, takie jak: magnez, wapń, potas, sód, fosfor, żelazo). 

Jakie są właściwości octu jabłkowego? 

Można znaleźć wiele publikacji naukowych, dotyczących właściwości i działania octu jabłkowego. Nie można pominąć faktu, że ocet jabłkowy to bogactwo składników odżywczych i już ta cecha sprawia, że wykazuje właściwości prozdrowotne. 

Badania naukowe dały początek twierdzeniu, że ocet jabłkowy wykazuje działanie przeciwbakteryjne na bakterię E.coli. Dodatkowo picie octu jabłkowego może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na pracę serca. Dietetycy zalecają picie octu jabłkowego w celu wspomagania odchudzania, a wielu specjalistów uważa, że systematyczne spożywanie produktu może sprzyjać poprawie kondycji skóry. 

Po więcej informacji o właściwościach i działaniu octu jabłkowego, zajrzyj na stronę https://zielares.pl/blog/ocet-jablkowy-wlasciwosci-dzialanie-jak-zrobic/

Ocet jabłkowy a regulacja poziomu cukru we krwi i odchudzanie 

Według badań przeprowadzonych na grupie ochotników ocet jabłkowy może sprzyjać procesowi odchudzania. Dzieje się tak głównie ze względu na fakt, że picie octu jabłkowego zwiększa uczucie sytości, a więc może redukować chęć na podjadanie. 

Regularne spożywanie octu jabłkowego może mieć wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi po posiłku i po nocnym odpoczynku. Niektórzy specjaliści zalecają stosowanie octu jabłkowego jako wsparcie terapii cukrzycy typu 2. 

Zobacz również
nerki

obraz_1

Ocet jabłkowy na trawienie 

Kwaśny odczyn octu jabłkowego pomaga zrównoważyć pH w żołądku i wpływa na usprawnienie procesów trawiennych. Ocet jabłkowy może sprzyjać łagodzeniu objawów refluksu żołądkowego oraz zmniejszać i redukować wzdęcia.

Ocet jabłkowy na układ sercowy 

Istnieją przesłanki pozwalające twierdzić, że ocet jabłkowy może korzystnie działać na serce. Badania na zwierzętach wykazały, że systematyczne spożywanie octu jabłkowego przyczyniło się do zmniejszenia poziomu trójglicerydów i obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.  

Jak stosować ocet jabłkowy? 

Ocet jabłkowy wykazuje właściwości, które mogą sprzyjać zdrowiu, dlatego warto wprowadzić ten produkt do diety. Należy jednak trzymać się odpowiednich zasad spożywania octu jabłkowego. Po pierwsze, mimo że jest to produkt spożywczy naturalny, nie należy pić go w nieograniczonych ilościach i w czystej postaci. Zaleca się ocet jabłkowy rozcieńczać z wodą, gdyż nierozcieńczony może przyczynić się do podrażnienia śluzówki gardła lub błony śluzowej żołądka. 

Spożywanie octu jabłkowego – przeciwwskazania 

Picia octu jabłkowego nie zaleca się osobom cierpiącym na problemy z układem pokarmowym. Jednym z głównych przeciwwskazań do spożywania produktu jest choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy. Ze względu na brak wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania octu jabłkowego w okresie ciąży i laktacji, nie zaleca się stosowania produktu kobietom w ciąży i karmiącym. Kolejnym przeciwwskazaniem jest niski poziom potasu. Regularna suplementacja octu jabłkowego może przyczynić się do zwiększenia niedoborów tego pierwiastka.