Edukacja żywieniowa jako pojęcie w dietetyce

Co to jest edukacja żywieniowa?

Edukacja żywieniowa jest swego rodzaju procesem, który polega na przekazywaniu wiedzy o żywności i żywieniu. Wiedza ta powinna być oparta na aktualnych oraz sprawdzonych źródłach. Edukację można podzielić na instytucjonalną (nauczanie w jednostkach edukacyjnych-przedszkola, szkoły) a także na popularyzatorski (wygłaszane w mediach). Systematyczne nabywanie wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia wpływa na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a także postaw i umiejętności, które wpływają na zdrowie od najmłodszych lat życia.

Główne obszary edukacji żywieniowej

Okres rozwoju charakteryzuje się dużą wrażliwością na niedobory energetyczne oraz składników odżywczych. Racjonalne żywienie ma na celu dostarczenie odpowiedniej podaży energii  i składników odżywczych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Dzieci oraz młodzież powtarzają większość błędów żywieniowych popełnianych we wczesnym dzieciństwie. Złe nawyki żywieniowe wyniesione z domu to:

  • zbyt małe racje pokarmowe mleka i produktów mlecznych, warzyw, owoców, ryb;
  • problem podjadania i dojadania, szczególnie przekąsek o dużej wartości kalorycznej;

Codziennie długo prowadzone zajęcia oraz liczne obowiązki pozaszkolne utrwalają tylko złe nawyki, co w konsekwencji może doprowadzić do nieprawidłowego bilansu energetycznego organizmu oraz wielu niedoborów czy powikłań.

Żywienie jest jednym z najważniejszych elementów środowiskowych, które wpływają na rozwój zarówno fizyczny jak i psychiczny dziecka. Wady w żywieniu dziecka pojawiające się w latach dzieciństwa wpływają niekorzystnie na rozwój dziecka i stan odżywienia. Wiele przeprowadzonych badań wykazuje błędy w prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży, a co za tym idzie potrzebę wprowadzenia edukacji żywieniowej wśród dzieci, młodzieży a także rodziców i pracowników placówek edukacyjnych.

Teoria i praktyka

Edukacja zdrowotna to nie tylko przekazywanie wiedzy teoretycznej, ale także praktyczne wykorzystanie nabytej wiedzy, wpływające na stan zdrowia i życia. W dzisiejszych czasach obserwuje się zmiany w pomysłach na edukację zdrowotną. Należy tu wziąć pod uwagę holistyczne podejście do zdrowia oraz włączenie  do tego systemu pracowników naukowych, jak również wykorzystywanie wiedzy do kształtowania nawyków i umiejętności oraz kompetencji do działania. Edukacja żywieniowa jest podstawowym prawem każdego dziecka, zapisanym w Konwencji  o prawach dziecka. Z tego względu powinna być nieodłączną częścią nauki o człowieku oraz otaczającym go świecie.

Podsumowując: Edukacja zdrowotna powinna być długofalową inwestycją w rozwój człowieka, dlatego edukację tę powinno wprowadzać  się od najmłodszych lat dziecka i stale pogłębiać. Jest ona sposobem na doskonalenie prawidłowego modelu żywienia człowieka, a także wywiera wpływ na profilaktykę przed chorobami nie tylko cywilizacyjnymi.

Przeczytaj również: jak odchudzić dziecko?

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Jestem studentką dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach.
Interesuję się edukacją żywieniową, zwłaszcza edukacją dzieci i młodzieży.
W wolnych chwilach zgłębiam tajniki kulinarne kuchni polskiej.

  • Z jakiej literatury pochodzą informacje ? :>

Loading...
Udostępnienia