Gdyby warzywa i owoce były tańsze o 10% to…

warzywa

Według badania ogłoszonego w Phoenix na American Heart Association’s Epidemiology/Lifestyle 2016 Scientific Sessions doprowadzenie do obniżenia cen na warzywa, zboża i owoce o 10% miałoby nie tylko potężny wpływ na nasz domowy budżet.

warzywa

Prawo autorskie: nikitos77 / 123RF Zdjęcie Seryjne

Szacuje się, że gdyby te produkty były tańsze, zaś słodzone napoje o 10% droższe to:

  • Jedlibyśmy o 100 gram warzyw, 100 gram owoców, 50 gram pełnych zbóż więcej i o szklankę słodzonych napojów mniej. To zaś prowadziłoby do tego, że:
  • W samym USA przez najbliższe 20 lat uniknąć można pół miliona śmierci chorób układu krwionośnego
  • Same obniżenie cen warzyw i owoców obniżyłoby śmiertelność wspomnianych chorób w ciągu 5 lat o 1,2%, zaś o 2% w ciągu 20 lat
  • Sam wpływ obniżenia cen zbóż przekłada się na 0,2% spadek śmiertelności chorób układu krwionośnego w ciągu 5 lat i 0,3% w ciągu 20 lat
  • Podwyższenie cen napojów słodzonych to spadki odpowiednio 0,1% i 0,12%.
  • Dodatkowo szacuje się, że te zmiany miałyby też wpływ na obniżenie występowania cukrzycy – odpowiednio 0,2% i 0,7%.

Badacze przeprowadzili też analizy dla innych poziomów spadków cenowych i (co nie dziwi) ostrzejsze zmiany w cenach powodowałyby jeszcze mocniejszy pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Na podstawie: medicalnewstoday.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia