Gdzie może pracować dietetyk?

Dietetyk to jeden z zawodów, które uznawane są za najbardziej przyszłościowe.

Już dzisiaj, absolwent studiów o kierunku „Dietetyka” ma wiele możliwości zdobycia ciekawej i dobrze płatnej pracy. Dietetyk może rozwijać swoją karierę zawodową w różnych branżach. Praca w prywatnym gabinecie dietetycznym, poradni dla pacjentów borykających się z chorobami metabolicznymi, zatrudnienie w szpitalu czy sanatorium to tylko niektóre z możliwości. Coraz częściej, dietetyków szukają firmy cateringowe, sklepy ze zdrową żywnością, producenci suplementów diety, kluby fitness czy restauracje. Nie ma wątpliwości, że dietetyk to promotor zdrowia a to jak wiemy, jest dzisiaj najważniejsze. Co więcej, wraz z modą na żywienie eko, zainteresowanie pracą tego rodzaju specjalisty znacznie wzrosło i pewnym jest, że dietetyk jeszcze długo będzie na topie.

orange-juice-569064_1280 Dietetyk może pracować indywidualnie z każdą osobą, która zwróci się do niego po pomoc i tak właśnie wygląda najczęściej jego praca. Menu, które jest zalecane odpowiednim osobom, musi przecież pasować względem jej nawyków żywieniowych, niwelować dany problem i odpowiadać w pełni na potrzeby. Zdarza się również, że dietetyk pracuje dla całej grupy ludzi – w szpitalach układa jadłospisy według diagnozowanych chorób, podobnie jest w sanatoriach. W lokalach gastronomicznych doradza zaś, jak komponować dania, by goście chętnie odwiedzali restaurację ponownie.

Duża część wykwalifikowanych dietetyków otwiera własną działalność gospodarczą. We własnych gabinetach udzielają wtedy porad dietetycznych, zgodnie z ukończoną specjalizacją. Bo trzeba wiedzieć, że dziedzina ta jest niezwykle szeroka a jedna osoba z całą pewnością nie może zajmować się wszystkim. Są więc specjaliści od dietetyki leczniczej, czyli tej, zgodnie z którą odpowiedni jadłospis ma zapobiegać bądź niwelować objawy chorób – tutaj wymienić można chociażby profesjonalistów, którzy zajmują się leczeniem w ten sposób alergii pokarmowej. Są i tacy, do których zwracają się cukrzycy, osoby z chorobami wątroby, trzustki, wrzodami, refluksem, drażliwością jelit. Odpowiednią dietą można zwalczać wymioty, przewlekłe biegunki i zaparcia.

Są również Ci, którzy zajmują się pacjentami z otyłością i nadwagą – to najczęściej zgłaszane problemy pacjentów. Coraz większym problemem (również w krajach wysoce rozwiniętych) jest anemia i niedożywienie, które również kwalifikuje się do specjalistycznego leczenia. Warto jednak zauważyć, że niektórzy specjalizują się tylko w dietetyce dzieci, inni osób dorosłych. Praktyka niektórych sprowadza się zaś to porad w zakresie zdrowego odżywiania, dla osób, które chcą spożywać produkty ekologiczne, są weganami bądź wegetarianami. Coraz większą grupą pacjentów dietetyków są też kobiety w ciąży i te karmiące piersią, którym zależy na dostarczaniu niezbędnych wartości odżywczych dla siebie i dziecka.

Zobacz również
mitochondria

Pamiętajmy, że dietetyk musi być też dobrym psychologiem – nierzadko pracuje w placówkach, w których leczy się anoreksję czy bulimię. To choroby, przy których pacjenci potrzebują tak medycznego jak i duchowego wsparcia, bo tylko wtedy można osiągnąć pełen sukces.

Artykuł napisany w oparciu o materiały zawarte na stronie akademiazdrowegozywienia.com.pl.