Hashimoto na widelcu – Magdalena Makarowska [RECENZJA]

Avatar photo

Autorka – Magdalena Makarowska – zyskała na rynku wydawniczym największą popularność przy opracowaniu tytułów związanych z insulinoopornością, które stały się bestsellerami w sieciach księgarni w całym kraju. Oto najnowsza pozycja autorki – „Hashimoto na widelcu„.

Tytuł: Hashimoto na widelcu. 300 przepisów
Autor: Magdalena Makarowska
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 400
Wydawnictwo: Feeria

O serii

Zanim przejdziemy do nowości – recenzje poprzednich pozycji wydanych przez Feerię z tej serii znajdziecie tu:

Magdalena Makarowska napisała także trzy inne kiążki poświęcone tematyce żywieniowej. Ich recenzje znajdziecie także u nas:

Hashimoto na widelcu

Najnowsza pozycja tej autorki została poświęcona zasadom żywienia w chorobie Hashimoto.

Magdalena Makarowska podkreśliła, że problem choroby Hashimoto dotyczy coraz liczniejszej rzeszy pacjentów, a chorobie tej często współtowarzyszą insulinooporność, zespół policystycznych jajników oraz zaburzenia ze strony układu pokarmowego jak zespół jelita wrażliwego czy Zespół Rozrostu Bakteryjnego Jelita Cienkiego (SIBO).

Co znajdziemy w środku

Autorka podzieliła swoje opracowanie na dwie części – pierwszą poświęconą strategii żywieniowej oraz drugą dotyczącą codziennej diety.

W pierwszych rozdziałach dietetyczka w bardzo uproszczony sposób wyjaśniła budowę i fizjologię tarczycy oraz zaburzenia jej pracy spowodowane patologicznymi zmianami autoimmunologicznymi. W dalszej części książki autorka wskazała zależności pomiędzy chorobą Hashimoto a insulinoopornością, rolą glutenu w diecie osób z autoimmunologiczną chorobą tarczycy a także rolą diety w zachowaniu prawidłowej pracy jelit i wspomaganiu rozwoju przyjaznej mikroflory w ich obrębie.

To co wyróżnia książkę „Hashimoto na widelcu” to opracowanie zagadnienia uwzględniający aspekt psychologiczny w postępowaniu w chorobie. Fragment ten został opracowany przez psychologa panią Izabelę Wieloch Pikor.  Czytelnicy znajdą tu wskazówki i porady jak radzić sobie z emocjami po zapadnięciu diagnozy, jak działać by opanować stres związany z chorobą i odzyskać wewnętrzną równowagę.

W kolejnych rozdziałach Magdalena Makarowska omówiła znaczenie poszczególnych składników odżywczych i zachowanie ich właściwych proporcji w dietoterapii choroby Hashimoto

W „Hashimoto na widelcu” znalazły się zagadnienia związane z produktami wolotwórczymi, stosowaniem diet eliminacyjnych (pod kątem jaj, mleka, glutenu, roślin psiankowatych i krzyżowych). Osobny rozdział został poświęcony domowym sposobom postępowania w stanach zaburzeń pracy układu pokarmowego, przy biegunkach, zaparciach, wzdęciach oraz objawach refluksu i zgagi. W końcowym rozdziale części pierwszej autorka zebrała informacje dotyczące porad związanych ze zmiana stylu życia, umiejętności właściwego wyboru produktów spożywczych, wykonania prostych domowych kosmetyków i środków czyszczących (kilkadziesiąt przepisów).

300 przepisów

W części przepisowej „Hashimoto na widelcu” znalazły się informacje dotyczące ogólnych zasad układania diety w tej jednostce chorobowej. Magdalena Makarowska zaproponowała przebieg dietoterapii rozplanowany na trzy etapy.

W pierwszym zaplanowała eliminację pewnych produktów i wskazała ich zamienniki, podpowiedziała w jaki sposób obliczyć zapotrzebowanie energetyczne i rozpisała przepisy na 4-6 tygodni. W kolejnym etapie diety autorka zamieściła porady jak prawidłowo zadbać o redukcję masy ciała u osób, których dotyczy ten problem. Praktyczne porady dotyczące radzenia sobie z uczuciem głodu czy skutecznemu uniknięciu efektu jo-jo zostały wzbogacone o miesięczny plan żywieniowy.

W ostatnim etapie diety autorka opisała alternatywy dla dań z czerwonego mięsa, wyjaśniła w jaki sposób komponować diety roślinne u osób z chorobami tarczycy oraz podała praktyczne przepisy. W tej części znalazł się także plan żywieniowy na kolejny miesiąc.

Dla ułatwienia korzystania z załączonych przepisów Magdalena Makarowska opracowała tygodniowe listy zakupów by usprawnić zaopatrzenie się w produkty niezbędne do wykonania proponowanych przepisów.  

Opracowane przepisy są urozmaicone, wiele z nich nadaje się do łatwego zapakowania i zabrania ze sobą do szkoły lub pracy. Dla osób na diecie bezmięsnej autorka zmodyfikowała przepisy tak, by w łatwy sposób móc je dla nich dostosować wymieniając jeden lub dwa składniki. Analogiczny zabieg został zastosowany dla produktów zawierających gluten z propozycją produktów bez tego alergenu.

Przykładowe przepisy

Do ciekawszych przepisów należą łosoś bazyliowy (dla wegetarian zastąpiony cukinią z salsą paprykowo-pomidorową) z oliwkami i bulgurem, podpłomyki gryczane z pastą rybną, makaron ryżowy z wołowiną orientalną czy komosa ryżowa z borówkami. Wiele z przepisów posiada bardzo apetyczne ilustracje, zachęcające do kulinarnych eksperymentów.

Podsumowanie

Książka godna polecenia osobom z rozpoznaną chorobą Hashimoto, które chciałyby się dowiedzieć w jaki sposób zmodyfikować swój dotychczasowy sposób żywienia. „Hashimoto na widelcu” to także pozycja warta uwagi dietetyków współpracujących z osobami cierpiącymi na choroby tarczycy. Znajdą tu aż 300 inspirujących przepisów, które ułatwią opracowanie indywidualnych planów żywieniowych dla swoich pacjentów.