HBI – Healthy Beverage Index

Avatar photo
hbi

Naukowcy z Virginia Tech opracowali nowy wskaźnik, mający za zadanie ocenę tego jak zdrowe napoje spożywamy. Może być on w szybki sposób wykorzystany do obiektywnej oceny przez dietetyka, doktora tego jak zdrowo odżywia się pacjent. Jest to Healthy Beverage Index (HBI). Jak to działa?

Co oznacza wysokie HBI?

Wysokie HBI wedÅ‚ug raportu opublikowanego w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics wiąże siÄ™ ze znacznie niższym ryzykiem chorób ukÅ‚adu krwionoÅ›nego, korzystniejszym profilem lipidowym i (u mężczyzn) lepszym poziomem stężenia biaÅ‚ka c-reaktywnego.

Za tym kryje się szereg właściwości poszczególnych napojów.

System zostaÅ‚ zbudowany na wzorze istniejÄ…cego już Healthy Eating Index (HEI), stosowanego do okreÅ›lenia korzyÅ›ci dla zdrowia pÅ‚ynÄ…cych z jedzenia. Czym wyższy jest wskaźnik HBI – tym lepiej dla naszego organizmu.

hbi
utima / 123RF

Jak interpretować HBI?

Skala HBI jest stustopniowa i składają się na nią różne czynniki (np. spożywanie odpowiedniej ilości wody pitnej, ograniczenie spożycia soków do dozwolonej ilości, etc.).

Przeciętny badany (USA) posiada wskaźnik HBI na poziomie 63.

Zobacz również
fuleren c60

Kto ma niskie (złe) HBI?

Badacze wskazują na 3 główne czynniki, które w badanej przez nich grupie zaniżały finalną ocenę sposobu odżywiania:

  • Spożycie sÅ‚odzonych napojów
  • Pozyskiwanie wiÄ™cej niż 10% energii z napojów
  • Picie zbyt maÅ‚ej iloÅ›ci pÅ‚ynów

Źródło: eurakalert.org