Jak jedząc zdrowo szkodzisz sylwetce?

Utarło się rozumienie zdrowego odżywiania jako wybieranie produktów dobrych dla organizmu i samopoczucia – więc również lepszych dla sylwetki. Odżywiając się rozsądnie, wybierając dobrze dobrane produkty jemy prawidłowo? Ależ skąd – jak wskazują badania opublikowane w Journal of the Association for Consumer Research – może być wręcz odwrotnie.

Jak wskazują badacze – niestety, gdy ludzie mają do czynienia z produktami postrzeganymi jako “zdrowe” – mają również wyraźnie wyższą skłonność do jedzenia ponad zalecaną porcję ze względu, że zakładają, że będą one mniej sycące. Kończy się to odwrotnie do zamierzonego efektu zdrowego stylu odżywiania.

Te wnioski płyną z serii trzech eksperymentów przeprowadzonych wśród kilkudziesięciu studentów.

Gdy mamy do czynienia z produktem “zdrowym”:

  • przypisujemy mu większy poziom zaspokojenia głodu po zjedzeniu
  • jednak równocześnie zamawiamy większe porcje jedzenia
  • oraz konsumujemy większe porcje jedzenia

Co ciekawe, nawet osoby, które nie wierzą w to, że zdrowe produkty są mniej sycące – są gotowi na ich większe porcje.

Źródło: foodpsychology.cornell.edu

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia