Jak poznać czy owoc jest robaczywy?
Sezon na owoce w pełni. Stoły targowisk uginają się pod ciężarem czereśni, wiśni, śliwek, wczesnych odmian jabłek i świeżych malin. Dokonanie wyboru co do odmiany, dojrzałości i świeżości owocu to jedno – a rozpoznanie czy jest robaczywy to drugie.
W jaki sposób najłatwiej poznać, że owoc może być robaczywy?
1. Punktowa plamka z zaschniętego soku – istnieje duże prawdopodobieństwo, że właśnie tędy dostał się do środka owad
2. Mała ciemna plamka na powierzchni owocu – najczęściej czereśni, świadczyć może o nieproszonym gościu
3. Miękkie zagłębienie – może być to zwyczajne obicie owocu lub jeśli miąższ zapada się pod uciskiem, a fragment owocu jest zbrązowiały, z dużą dozą pewności skrywa w sobie małego mieszkańca
4. Czarna plamka wielkości główki od szpilki, prowadząca do wnętrza (najczęściej jabłka) – to ewidentny znak jego zamieszkania
5. Natomiast jeśli zobaczymy białą plamkę na malinach lub jeżynach to znak, że niszczy je kostnik malinowiec i te owoce lepiej odrzucić
6. We wnętrzach śliwek czasami można natrafić na przypominające ziarna maku drobne punkciki – to oznaki żerowania larwy owocówki śliwkóweczki
Najefektywniejszym sposobem na unikanie zjedzenia robaczywych owoców jest ich rozkrajanie, dla odważnych nogą stanowić oczywiście dodatkowe źródło białka (przeczytaj o tym > tutaj < )
Jak pozbyć się robaków z owoców?
Innym ze sposobów na wygonienie intruzów ze śliwek czy czereśni jest namoczenie owoców w chłodnej wodzie na około kwadrans – spowoduje to że larwy wyjdą na zewnątrz i utoną.
Przeczytaj także:
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Jak kupować jedzenie? » Jak poznać czy owoc jest robaczywy?
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl