Bromelaina z ananasa na odchudzanie i nie tylko…

Bromelaina – składnik ananasa. Ananas jest owocem pochodzącym z Ameryki Południowej. Jest znany i lubiany przez dzieci jak i dorosłych. Spożywany na surowo (plaster o wadze 80g) zawiera 45kcal i 1,2g błonnika pokarmowego. W swoim składzie chemicznym, ananas, zawiera bromelainę, która posiada zdrowotne właściwości dla naszego organizmu.

Co to jest bromelaina?

Bromelaina – jest to proteaza cysteinowa, enzym który niszczy wiązania peptydowe, czyli trawi białko. Ponadto ułatwia rozkład tłuszczów i skrobi, dlatego jest wykorzystywana jako suplement wspomagający odchudzanie. Polecana jest osobom mającym tendencję do wzrostu masy ciała oraz prowadzącym mało aktywny tryb życia. Otrzymywana jest z łodyg oraz owocu ananasa.

Działanie enzymu na organizm

Bromelaina hamuje działanie prozapalnych prostaglandyn, pobudzając jednocześnie produkcję prostaglandyn przeciwzapalnych. Stymuluje rozkład fibryny (włóknika), działając przeciwzakrzepowo. Wyniki badań mówią o łagodzeniu objawów choroby wieńcowej oraz zakrzepowego zapalenia żył.

Ponadto enzym stosuje się:

  • do leczenia obrzęków pourazowych i pooperacyjnych (zwiększa przepuszczalność błon komórkowych, co przyspiesza cofanie się obrzęków),
  • przeciwzapalnie,
  • do łagodzenia bólu (szczególnie w przypadku kontuzji, działanie zbliżone do ibuprofenu),
  • pomocniczo przy zmniejszaniu temperatury podczas gorączki,
  • w chorobach dróg oddechowych (zmniejsza produkcje wydzieliny z zatok i oskrzeli)
  • w problemach trawiennych,
  • w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • pomocniczo przy: gojeniu ran, oparzeń, siniaków, opuchnięć, ukąszeń (ma działanie odkażające).
  • w medycynie ludowej stosowano sok z ananasa do łagodzenia bólu gardła.

Zastosowanie w kosmetyce

Działanie bromelainy na skórę:

  •  Wygładza cerę,
  • Przyspiesza gojenie skóry,
  • Rozjaśnia przebarwienia potrądzikowe,
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne,
  • Łagodzi zmiany trądzikowe,
  • Doskonale oczyszcza skórę,
  • Alternatywa dla skóry nietolerującej kwasów.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk, absolwentka Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie. Doświadczenie zawodowe zdobyłam w poradniach dietetycznych, oddziałach szpitalnych dla dzieci i dorosłych. Interesuję się edukacją żywieniową, nadwagą i otyłością oraz żywieniem dzieci w wieku 0-3lat.

Loading...
Udostępnienia