Kromka chleba na zdrowie

Avatar photo

Pachnący, chrupiący, rumiany… chleb jeszcze parę lat temu był obowiązkowym składnikiem codziennej diety. Podstawa śniadań, kolacji, przekąsek, a także nierzadko  dodatek do obiadu. Dzisiaj często postrzegany jako przyczyna nadmiernej masy ciała i alergii pokarmowych. Gdzie w takim razie leży prawda? Czy w codziennej zdrowej diecie możemy go spożywać czy lepiej z niego zrezygnować?

Wg danych GUS na przestrzeni ostatnich 25 lat spożycie pieczywa spadło o ponad 50% z poziomu 100 kg na osobę rocznie w 1981 roku do zaledwie 45,3 kg w roku 2016. Z najnowszego raportu GfK dotyczącego rynku pieczywa wynika, że główną przyczyną tej sytuacji jest dbanie o właściwą masę ciała.

 – W rzeczywistoÅ›ci jednak chleb może pomagać w redukcji nadmiernej masy ciaÅ‚a i sprzyjać utrzymaniu szczupÅ‚ej sylwetki – mówi  Paulina GÄ…siewska, ekspert Instytutu Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia – Nisko przetworzone produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowiÄ… istotne źródÅ‚o bÅ‚onnika pokarmowego. PrzykÅ‚adowo, chleb żytni peÅ‚noziarnisty zawiera ponad 9 g bÅ‚onnika w 100 g, co daje pokrycie blisko 30% zalecanego dziennego spożycia tego skÅ‚adnika. Dla porównania, zawartość włókna pokarmowego w 100 gramach kajzerki, to jedynie 1,9 g, w chlebie baltonowskim – 3,3 g. Zawartość bÅ‚onnika pokarmowego w nisko przetworzonych produktach piekarniczych jest czÄ™sto kilkukrotnie wyższa niż
w większości warzyw i owoców. To właśnie błonnik ułatwia utrzymanie smukłej sylwetki i redukcję nadprogramowych kilogramów, a przy okazji wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i wybranych chorób nowotworowych.

W pogoni za szczupłą sylwetką nie tylko ograniczamy spożycie chleba. Coraz częściej osoby zdrowe eliminują również inne produkty zbożowe z diety, przechodząc na dietę bezglutenową, wierząc, że to zdrowszy sposób odżywiania, który pomoże im w szybki sposób zrzucić zbędne kilogramy.

Zobacz również
baobab

– Niestety poglÄ…d, że dieta bezglutenowa dziaÅ‚a odchudzajÄ…co, nie ma żadnego uzasadnienia naukowego – mówi ekspert Narodowego Centrum Edukacji Å»ywieniowej IŻŻ Magdalena Siuba – StrzeliÅ„ska.  – Dodatkowo, źle zbilansowana może prowadzić do niedoborów bÅ‚onnika, witamin z grupy B, magnezu, cynku czy selenu, których źródÅ‚em sÄ… wÅ‚aÅ›nie produkty zbożowe, w tym pieczywo. Uleganie modom i wykluczenie z diety peÅ‚noziarnistego chleba nie jest wskazane dla zdrowych osób. OczywiÅ›cie, nie oznacza to jednak, że możemy siÄ™ objadać bezkarnie pieczywem, szczególnie wysoko przetworzonym. Trzeba zwracać uwagÄ™ na jakość pieczywa i jego skÅ‚ad, rodzaj użytej mÄ…ki. JeÅ›li szczupÅ‚a sylwetka jest dla nas rzeczywiÅ›cie ważna i chcemy czuć siÄ™ zdrowo, zmieÅ„my nawyki żywieniowe i zamiast zwykÅ‚ej pszennej buÅ‚ki wybierzmy kromkÄ™ razowego chleba.

Możemy też upiec własny chleb. Już dziś co czwarty konsument średnio dwa razy w miesiącu samodzielnie wypieka pieczywo w domu. Wspólne pieczenie chleba może być frajdą dla całej rodziny. Własnoręcznie upieczony chleb domowy wypełni swoim zapachem cały dom i zapewni zdrowie wszystkim domownikom.