Wywiad z: Agata KamiƄska

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetykĂłw – ich spojrzenie na zdrowe odĆŒywianie, zawĂłd dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziaƂu w roli bohaterĂłw – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl. Dzisiaj bohaterem jest Agata KamiƄska.

Agata KamiƄska

Agata KamiƄska absolwentka Akademii Rolniczej w Szczecinie na kierunku Technologia Ć»ywnoƛci i Ć»ywienia CzƂowieka. Pracuje jako dietetyk w szpitalu jak i prowadzi wƂasną poradnię dietetyczną Dobry Dietetyk.

 

agata kamiƄska

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Agato, proszę powiedzieć jak rozpoczęƂa się Pani przygoda z dietetyką?

AGATA KAMIƃSKA: Przygoda z dietetyką rozpoczęƂa się podczas studiĂłw. MiaƂam do wyboru specjalizację czysto technologiczną albo związaną z ĆŒywieniem czƂowieka. WybraƂam ĆŒywienie czƂowieka i nie ĆŒaƂuję. Bardzo interesuje mnie ĆŒywienie w rĂłĆŒnych stanach chorobowych oraz to jak duĆŒy ma ono wpƂyw na jakoƛć naszego ĆŒycia. Dietetyka wydawaƂa mi się przyszƂoƛciowym kierunkiem, zwƂaszcza biorąc pod uwagę coraz szybsze tempo naszego ĆŒycia oraz wzrost spoĆŒywanej ĆŒywnoƛci przetworzonej i jaki ma to wpƂyw na nasze zdrowie. Dziƛ mogę powiedzieć ĆŒe nie ĆŒaƂuję swojej decyzji, poniewaĆŒ robię to co lubię i praca z pacjentem sprawia mi radoƛć i przyjemnoƛć.

DIETETYCY.ORG.PL: Interesuje się Pani ĆŒywieniem dzieci w szkoƂach, jak mogƂaby Pani skomentować najnowszy raport NIK-u, ktĂłry rĂłwnieĆŒ przedstawialiƛmy na naszym portalu?

AGATA KAMIƃSKA: Raport NIK w sprawie wdraĆŒania zasad zdrowego ĆŒywienia w szkoƂach publicznych pokazuje jak duĆŒo jeszcze trzeba zrobić, ile występuje nieprawidƂowoƛci w funkcjonowaniu placĂłwek. SzkoƂa powinna sprzyjać uczniom, a co za tym idzie odpowiednio funkcjonować tak, aby kaĆŒdy uczeƄ mĂłgƂ czuć się komfortowo. Nie moĆŒe być tak, ĆŒe uczniowie biorą udziaƂ w lekcjach, wykƂadach o zdrowym odĆŒywianiu, uczą się prawidƂowego modelu ĆŒywienia ale to czego się dowiedzieli nie pokrywa się z rzeczywistoƛcią. Mam na myƛli zbyt krĂłtkie przerwy, podczas ktĂłrych uczeƄ nie jest w stanie zjeƛć II ƛniadania, czy obiad podawany jest juĆŒ o godzinie 10 (to się kƂóci z naszą fizjologią). StoƂówki często są wynajmowanie prze firmy zewnętrzne, ktĂłre ƛwiadczą usƂugi cateringowe dla szkóƂ. Wiadomo, ĆŒe taka firma ktĂłra wygrywa konkurs czy przetarg na usƂugi ĆŒywienia dzieci w szkoƂach, wykazuje najlepszą ofertę cenową, czyli najtaƄszą. Jeƛli cena jest mocno zaniĆŒona to wiadomo, ĆŒe jakoƛć obiadĂłw nie będzie na naleĆŒytym poziomie, bo kaĆŒdy chce zarobić i obiady będą przygotowywane z produktĂłw o niskiej jakoƛci.

JeĆŒeli chodzi o sklepiki w szkoƂach, owszem – jest wykaz produktĂłw, ktĂłre nie powinny być sprzedawane dzieciom, ale nie zawsze jest to respektowane. W niektĂłrych szkoƂach tam gdzie nie ma sklepikĂłw szkolnych na korytarzach, stawiane są automaty z przekąskami, to rĂłwnieĆŒ przeczy idei zdrowego odĆŒywiania. NaleĆŒy jednak pamiętać, ĆŒe nie tylko szkoƂa jest odpowiedzialna za uƛwiadamianie mƂodego czƂowieka na temat zdrowego ĆŒywienia, ale duĆŒÄ… rolę powinni odgrywać tutaj rĂłwnieĆŒ rodzice. UwaĆŒam, ĆŒe szkoƂa powinna prowadzić warsztaty na temat prawidƂowego ĆŒywienia dla rodzicĂłw, pokazywać co jest dobre a co zƂe z produktĂłw dostępnych na rynku, bo czasem nieƛwiadomoƛć prowadzi do zaburzeƄ odĆŒywiania. Musi być wspóƂpraca szkoƂy z rodzicem i myƛlę, ĆŒe dopiero to przyniesie oczekiwane efekty.

DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzi Pani od niedawna wƂasną poradnię, w jaki sposób promuje Pani swoje usƂugi i z jakimi pacjentami najczęƛciej się Pani styka?

Zobacz rĂłwnieĆŒ
gruszka nashi

AGATA KAMIƃSKA: Tak, od niedawna prowadzę wƂasną poradnię. Muszę przyznać, ĆŒe trudno jest na początku zostać zauwaĆŒonym na rynku. Dlatego korzystam ze ƛrodkĂłw masowego przekazu, reklamy internetowe, portale spoƂecznoƛciowe, portale internetowe, ale takĆŒe reklamy w gazetach lokalnych. Jednak najlepszą promocją jest opinia pacjentĂłw, ich stopieƄ zadowolenia z poradni jak i usƂugi. Do poradni przychodzą pacjenci z rĂłĆŒnymi problemami zdrowotnymi, jednak najczęƛciej są to pacjenci, ktĂłrzy chcą zredukować swoją masę ciaƂa, ale takĆŒe spory jest odsetek ludzi, ktĂłrzy chcą po prostu zmienić swoje nawyki ĆŒywieniowe i nauczyć się zasad prawidƂowego ĆŒywienia.

DIETETYCY.ORG.PL: Obecnie ƛrodowisko dietetyczne stawia duĆŒy nacisk na doksztaƂcanie – gdzie moĆŒna znaleĆșć godne polecenia formy podnoszenia swoich kwalifikacji i z ktĂłrych Pani korzysta bądĆș chciaƂaby skorzystać?

AGATA KAMIƃSKA: Dietetyka to dziedzina bardzo dynamiczna, szybko się rozwija i trzeba być ciągle na bieĆŒÄ…co. Na pewno warto uczestniczyć w szkoleniach organizowanych przez Centrum SzkoleƄ Dietetyki Klinicznej czy Akademię Dietetyki Klinicznej, a takĆŒe polecanych przez Polskie Stowarzyszenie DietetykĂłw. Na pewno warto przeglądać kierunkowe strony internetowe jak dietetycy.org.pl. Na rynku jest rĂłwnieĆŒ fachowa prasa jak np.: Food Forum oraz literatura. Trzeba tylko dysponować wolnym czasem a na pewno nie zabraknie nam moĆŒliwoƛci na ciągƂe doksztaƂcanie się.

Co szczegĂłlnie polecam:
Najcenniejszy owoc: jabƂko
Najzdrowsze warzywo: marchew
Najzdrowsze do picia: woda
Na dobry początek dnia: owsianka z owocami
Na sycący obiad: kasza z warzywami z mięsem
Na szybką przekąskę: koktajl owocowy
Stanowczo odradzam: fast-food

 

Dziękujemy serdecznie Pani Agacie za udzielenie wywiadu.