Wywiad z: Agata Kamińska

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl. Dzisiaj bohaterem jest Agata Kamińska.

Agata Kamińska

Agata Kamińska absolwentka Akademii Rolniczej w Szczecinie na kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka. Pracuje jako dietetyk w szpitalu jak i prowadzi własną poradnię dietetyczną Dobry Dietetyk.

 

agata kamińska

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Agato, proszę powiedzieć jak rozpoczęła się Pani przygoda z dietetyką?

AGATA KAMIŃSKA: Przygoda z dietetyką rozpoczęła się podczas studiów. Miałam do wyboru specjalizację czysto technologiczną albo związaną z żywieniem człowieka. Wybrałam żywienie człowieka i nie żałuję. Bardzo interesuje mnie żywienie w różnych stanach chorobowych oraz to jak duży ma ono wpływ na jakość naszego życia. Dietetyka wydawała mi się przyszłościowym kierunkiem, zwłaszcza biorąc pod uwagę coraz szybsze tempo naszego życia oraz wzrost spożywanej żywności przetworzonej i jaki ma to wpływ na nasze zdrowie. Dziś mogę powiedzieć że nie żałuję swojej decyzji, ponieważ robię to co lubię i praca z pacjentem sprawia mi radość i przyjemność.

DIETETYCY.ORG.PL: Interesuje się Pani żywieniem dzieci w szkołach, jak mogłaby Pani skomentować najnowszy raport NIK-u, który również przedstawialiśmy na naszym portalu?

AGATA KAMIŃSKA: Raport NIK w sprawie wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych pokazuje jak dużo jeszcze trzeba zrobić, ile występuje nieprawidłowości w funkcjonowaniu placówek. Szkoła powinna sprzyjać uczniom, a co za tym idzie odpowiednio funkcjonować tak, aby każdy uczeń mógł czuć się komfortowo. Nie może być tak, że uczniowie biorą udział w lekcjach, wykładach o zdrowym odżywianiu, uczą się prawidłowego modelu żywienia ale to czego się dowiedzieli nie pokrywa się z rzeczywistością. Mam na myśli zbyt krótkie przerwy, podczas których uczeń nie jest w stanie zjeść II śniadania, czy obiad podawany jest już o godzinie 10 (to się kłóci z naszą fizjologią). Stołówki często są wynajmowanie prze firmy zewnętrzne, które świadczą usługi cateringowe dla szkół. Wiadomo, że taka firma która wygrywa konkurs czy przetarg na usługi żywienia dzieci w szkołach, wykazuje najlepszą ofertę cenową, czyli najtańszą. Jeśli cena jest mocno zaniżona to wiadomo, że jakość obiadów nie będzie na należytym poziomie, bo każdy chce zarobić i obiady będą przygotowywane z produktów o niskiej jakości.

Jeżeli chodzi o sklepiki w szkołach, owszem – jest wykaz produktów, które nie powinny być sprzedawane dzieciom, ale nie zawsze jest to respektowane. W niektórych szkołach tam gdzie nie ma sklepików szkolnych na korytarzach, stawiane są automaty z przekąskami, to również przeczy idei zdrowego odżywiania. Należy jednak pamiętać, że nie tylko szkoła jest odpowiedzialna za uświadamianie młodego człowieka na temat zdrowego żywienia, ale dużą rolę powinni odgrywać tutaj również rodzice. Uważam, że szkoła powinna prowadzić warsztaty na temat prawidłowego żywienia dla rodziców, pokazywać co jest dobre a co złe z produktów dostępnych na rynku, bo czasem nieświadomość prowadzi do zaburzeń odżywiania. Musi być współpraca szkoły z rodzicem i myślę, że dopiero to przyniesie oczekiwane efekty.

DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzi Pani od niedawna własną poradnię, w jaki sposób promuje Pani swoje usługi i z jakimi pacjentami najczęściej się Pani styka?

Zobacz również
kamica żółciowa

AGATA KAMIŃSKA: Tak, od niedawna prowadzę własną poradnię. Muszę przyznać, że trudno jest na początku zostać zauważonym na rynku. Dlatego korzystam ze środków masowego przekazu, reklamy internetowe, portale społecznościowe, portale internetowe, ale także reklamy w gazetach lokalnych. Jednak najlepszą promocją jest opinia pacjentów, ich stopień zadowolenia z poradni jak i usługi. Do poradni przychodzą pacjenci z różnymi problemami zdrowotnymi, jednak najczęściej są to pacjenci, którzy chcą zredukować swoją masę ciała, ale także spory jest odsetek ludzi, którzy chcą po prostu zmienić swoje nawyki żywieniowe i nauczyć się zasad prawidłowego żywienia.

DIETETYCY.ORG.PL: Obecnie środowisko dietetyczne stawia duży nacisk na dokształcanie – gdzie można znaleźć godne polecenia formy podnoszenia swoich kwalifikacji i z których Pani korzysta bądź chciałaby skorzystać?

AGATA KAMIŃSKA: Dietetyka to dziedzina bardzo dynamiczna, szybko się rozwija i trzeba być ciągle na bieżąco. Na pewno warto uczestniczyć w szkoleniach organizowanych przez Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej czy Akademię Dietetyki Klinicznej, a także polecanych przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków. Na pewno warto przeglądać kierunkowe strony internetowe jak dietetycy.org.pl. Na rynku jest również fachowa prasa jak np.: Food Forum oraz literatura. Trzeba tylko dysponować wolnym czasem a na pewno nie zabraknie nam możliwości na ciągłe dokształcanie się.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc: jabłko
Najzdrowsze warzywo: marchew
Najzdrowsze do picia: woda
Na dobry początek dnia: owsianka z owocami
Na sycący obiad: kasza z warzywami z mięsem
Na szybką przekąskę: koktajl owocowy
Stanowczo odradzam: fast-food

 

Dziękujemy serdecznie Pani Agacie za udzielenie wywiadu.