Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetykĂłw – ich spojrzenie na zdrowe odĆŒywianie, zawĂłd dietetyka. Osoby chÄtne do wziÄcia w nim udziaĆu w roli bohaterĂłw – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl. Dzisiaj bohaterem jest Agata KamiĆska.
Agata KamiĆska
Agata KamiĆska absolwentka Akademii Rolniczej w Szczecinie na kierunku Technologia Ć»ywnoĆci i Ć»ywienia CzĆowieka. Pracuje jako dietetyk w szpitalu jak i prowadzi wĆasnÄ poradniÄ dietetycznÄ Dobry Dietetyk.
DIETETYCY.ORG.PL: Pani Agato, proszÄ powiedzieÄ jak rozpoczÄĆa siÄ Pani przygoda z dietetykÄ ?
AGATA KAMIĆSKA: Przygoda z dietetykÄ rozpoczÄĆa siÄ podczas studiĂłw. MiaĆam do wyboru specjalizacjÄ czysto technologicznÄ albo zwiÄ zanÄ z ĆŒywieniem czĆowieka. WybraĆam ĆŒywienie czĆowieka i nie ĆŒaĆujÄ. Bardzo interesuje mnie ĆŒywienie w rĂłĆŒnych stanach chorobowych oraz to jak duĆŒy ma ono wpĆyw na jakoĆÄ naszego ĆŒycia. Dietetyka wydawaĆa mi siÄ przyszĆoĆciowym kierunkiem, zwĆaszcza biorÄ c pod uwagÄ coraz szybsze tempo naszego ĆŒycia oraz wzrost spoĆŒywanej ĆŒywnoĆci przetworzonej i jaki ma to wpĆyw na nasze zdrowie. DziĆ mogÄ powiedzieÄ ĆŒe nie ĆŒaĆujÄ swojej decyzji, poniewaĆŒ robiÄ to co lubiÄ i praca z pacjentem sprawia mi radoĆÄ i przyjemnoĆÄ.
DIETETYCY.ORG.PL: Interesuje siÄ Pani ĆŒywieniem dzieci w szkoĆach, jak mogĆaby Pani skomentowaÄ najnowszy raport NIK-u, ktĂłry rĂłwnieĆŒ przedstawialiĆmy na naszym portalu?
AGATA KAMIĆSKA: Raport NIK w sprawie wdraĆŒania zasad zdrowego ĆŒywienia w szkoĆach publicznych pokazuje jak duĆŒo jeszcze trzeba zrobiÄ, ile wystÄpuje nieprawidĆowoĆci w funkcjonowaniu placĂłwek. SzkoĆa powinna sprzyjaÄ uczniom, a co za tym idzie odpowiednio funkcjonowaÄ tak, aby kaĆŒdy uczeĆ mĂłgĆ czuÄ siÄ komfortowo. Nie moĆŒe byÄ tak, ĆŒe uczniowie biorÄ udziaĆ w lekcjach, wykĆadach o zdrowym odĆŒywianiu, uczÄ siÄ prawidĆowego modelu ĆŒywienia ale to czego siÄ dowiedzieli nie pokrywa siÄ z rzeczywistoĆciÄ . Mam na myĆli zbyt krĂłtkie przerwy, podczas ktĂłrych uczeĆ nie jest w stanie zjeĆÄ II Ćniadania, czy obiad podawany jest juĆŒ o godzinie 10 (to siÄ kĆĂłci z naszÄ fizjologiÄ ). StoĆĂłwki czÄsto sÄ wynajmowanie prze firmy zewnÄtrzne, ktĂłre ĆwiadczÄ usĆugi cateringowe dla szkĂłĆ. Wiadomo, ĆŒe taka firma ktĂłra wygrywa konkurs czy przetarg na usĆugi ĆŒywienia dzieci w szkoĆach, wykazuje najlepszÄ ofertÄ cenowÄ , czyli najtaĆszÄ . JeĆli cena jest mocno zaniĆŒona to wiadomo, ĆŒe jakoĆÄ obiadĂłw nie bÄdzie na naleĆŒytym poziomie, bo kaĆŒdy chce zarobiÄ i obiady bÄdÄ przygotowywane z produktĂłw o niskiej jakoĆci.
JeĆŒeli chodzi o sklepiki w szkoĆach, owszem – jest wykaz produktĂłw, ktĂłre nie powinny byÄ sprzedawane dzieciom, ale nie zawsze jest to respektowane. W niektĂłrych szkoĆach tam gdzie nie ma sklepikĂłw szkolnych na korytarzach, stawiane sÄ automaty z przekÄ skami, to rĂłwnieĆŒ przeczy idei zdrowego odĆŒywiania. NaleĆŒy jednak pamiÄtaÄ, ĆŒe nie tylko szkoĆa jest odpowiedzialna za uĆwiadamianie mĆodego czĆowieka na temat zdrowego ĆŒywienia, ale duĆŒÄ rolÄ powinni odgrywaÄ tutaj rĂłwnieĆŒ rodzice. UwaĆŒam, ĆŒe szkoĆa powinna prowadziÄ warsztaty na temat prawidĆowego ĆŒywienia dla rodzicĂłw, pokazywaÄ co jest dobre a co zĆe z produktĂłw dostÄpnych na rynku, bo czasem nieĆwiadomoĆÄ prowadzi do zaburzeĆ odĆŒywiania. Musi byÄ wspĂłĆpraca szkoĆy z rodzicem i myĆlÄ, ĆŒe dopiero to przyniesie oczekiwane efekty.
DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzi Pani od niedawna wĆasnÄ poradniÄ, w jaki sposĂłb promuje Pani swoje usĆugi i z jakimi pacjentami najczÄĆciej siÄ Pani styka?
AGATA KAMIĆSKA: Tak, od niedawna prowadzÄ wĆasnÄ poradniÄ. MuszÄ przyznaÄ, ĆŒe trudno jest na poczÄ tku zostaÄ zauwaĆŒonym na rynku. Dlatego korzystam ze ĆrodkĂłw masowego przekazu, reklamy internetowe, portale spoĆecznoĆciowe, portale internetowe, ale takĆŒe reklamy w gazetach lokalnych. Jednak najlepszÄ promocjÄ jest opinia pacjentĂłw, ich stopieĆ zadowolenia z poradni jak i usĆugi. Do poradni przychodzÄ pacjenci z rĂłĆŒnymi problemami zdrowotnymi, jednak najczÄĆciej sÄ to pacjenci, ktĂłrzy chcÄ zredukowaÄ swojÄ masÄ ciaĆa, ale takĆŒe spory jest odsetek ludzi, ktĂłrzy chcÄ po prostu zmieniÄ swoje nawyki ĆŒywieniowe i nauczyÄ siÄ zasad prawidĆowego ĆŒywienia.
DIETETYCY.ORG.PL: Obecnie Ćrodowisko dietetyczne stawia duĆŒy nacisk na doksztaĆcanie â gdzie moĆŒna znaleĆșÄ godne polecenia formy podnoszenia swoich kwalifikacji i z ktĂłrych Pani korzysta bÄ dĆș chciaĆaby skorzystaÄ?
AGATA KAMIĆSKA: Dietetyka to dziedzina bardzo dynamiczna, szybko siÄ rozwija i trzeba byÄ ciÄ gle na bieĆŒÄ co. Na pewno warto uczestniczyÄ w szkoleniach organizowanych przez Centrum SzkoleĆ Dietetyki Klinicznej czy AkademiÄ Dietetyki Klinicznej, a takĆŒe polecanych przez Polskie Stowarzyszenie DietetykĂłw. Na pewno warto przeglÄ daÄ kierunkowe strony internetowe jak dietetycy.org.pl. Na rynku jest rĂłwnieĆŒ fachowa prasa jak np.: Food Forum oraz literatura. Trzeba tylko dysponowaÄ wolnym czasem a na pewno nie zabraknie nam moĆŒliwoĆci na ciÄ gĆe doksztaĆcanie siÄ.
Co szczegĂłlnie polecam: | |
Najcenniejszy owoc: | jabĆko |
Najzdrowsze warzywo: | marchew |
Najzdrowsze do picia: | woda |
Na dobry poczÄ tek dnia: | owsianka z owocami |
Na sycÄ cy obiad: | kasza z warzywami z miÄsem |
Na szybkÄ przekÄ skÄ: | koktajl owocowy |
Stanowczo odradzam: | fast-food |
DziÄkujemy serdecznie Pani Agacie za udzielenie wywiadu.