Nie każda witamina D tak samo wartościowa
Ogłoszone w American Journal of Clinical Nutrition wyniki badań nad suplementami z witaminą D wskazują na to, że suplementy zawierające witaminę D3 (cholekalcyferol) przynosiły więcej korzyści niż suplementy z bardzo zbliżoną witaminą D2 (ergokalcyferol).
Witamina D2 a D3
Do tej pory często stosuje się witaminę D2 w suplementacji, ponieważ łatwiej ją uzyskać niż D3, którą znajdziemy między innymi w jajkach. Wyniki badań naukowców z University of Surrey sugerują, że organizm ludzki właśnie ten drugi typ potrafi o wiele łatwiej przetworzyć dla swojego dobra.
Witamina D odgrywa ważną rolę między innymi w układzie nerwowym, kostnym oraz immunologicznym. Witamina D3 jest popularnie spotykana w organizmach zwierzęcych, podczas gdy o D2 łatwiej w produktach roślinnych.
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Nie każda witamina D tak samo wartościowa