Niskokaloryczne słodziki powodują akumulację tłuszczu?

Niskokaloryczne słodziki to same korzyści pod względem dbania o linię – prawda?

Najnowsze wyniki badań przedstawionych kilka dni temu na ENDO 2017 (Endocrine Society’s 99th annual meeting) wskazują coś wręcz odwrotnego: słodziki powodują istotne zmiany w metabolizmie ludzkim, czego efekt może być odwrotny do zamierzonego – szczególnie dla osób już mających problem z otyłością.

Pod lupę wzięto sukralozę umieszczoną na 12 dni na płytkach Petriego. W trakcie badania stwierdzono zwiększoną ekspresję markerów produkcji tłuszczów oraz zapalenia.

W dalszej fazie eksperymentu do udziału zaproszono 8 osób – o zdrowej wadze, otyłości – pobrano od nich próbki tłuszczu i efektem było stwierdzenie zwiększenia transportu cukru oraz produkcji tłuszczu u osób na słodzikach – szczególnie u osób już otyłych.

Badacze podkreślają, że wyniki są podstawą do szerzej zakrojonego badania na znacznie większej liczbie badanych, która pozwoliłaby potwierdzić te wyniki.

Źródło: endocrine.org

O autorze

Polska Społeczność Dietetyków - Konto Redakcyjne

Udostępnień