Teraz czytasz
Nowe badanie: kofeina może łagodzić skutki wadliwej diety

Nowe badanie: kofeina może łagodzić skutki wadliwej diety

Małgorzata Wilkowska
yerba mate

Nowa analiza badania przeprowadzonego na szczurach sugeruje, że kofeina może zrównoważyć niektóre niekorzystne konsekwencje prowadzenia wadliwej diety. Kofeina może przeciwdziałać przyrostom masy ciała, wynikającym z diety bogatej w tłuszcze i cukry.

Naukowcy z University of Illinois (USA) odkryli, że szczury, które karmione były kofeiną wyodrębnioną z yerba mate, przybrały 16% mniej masy i zgromadziły 22% mniej tkanki tłuszczowej niż szczury, które spożywały bezkofeinową yerba mate. Efekty były podobne w przypadku syntetycznej kofeiny i ekstraktu z kawy.

O badaniu

Badanie, opublikowane niedawno w czasopiśmie „Journal of Functional Foods”, stanowi uzupełnienie rosnącej liczby badań sugerujących, że yerba mate może pomóc w terapii otyłości, a także zapewnia inne korzystne efekty zdrowotne związane ze związkami fenolowymi, witaminami i flawonoidami, których jest źródłem.

O yerba mate

Yerba mate to napój wytwarzany z liści drzewa Ilex paraguariensis St. Hilaire. Herbata Mate to napój bogaty w fitozwiązki, flawonoidy, aminokwasy oraz wiele witamin i składników mineralnych – m.in. A, B1, B2, C, E, sód, magnez, wapń, krzem, żelazo, potas. Ma szerokie prozdrowotne właściwości. Jest to popularny napój w Ameryce Południowej, w krajach takich jak Brazylia, Chile, Argentyna, Paragwaj i Urugwaj. Stał się popularną alternatywą dla czarnej herbaty i kawy ze względu na swoje właściwości prewencyjne przed infekcjami, otyłością, cukrzycą i chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Kofeina w yerba mate

Według badań ilość kofeiny na porcję w yerba mate waha się od 65-130 miligramów, w porównaniu z 30-300 miligramami kofeiny w filiżance parzonej kawy.

yerba mate
Aleksandr Vorobev / 123RF

Przebieg badania

Przez cztery tygodnie szczury w badaniu były na diecie zawierającej 40% tłuszczów, 45% węglowodanów i 15% białka. Gryzoniom podawano także jedną z form kofeiny w ilości odpowiadającej porcji dla człowieka, który pije cztery filiżanki kawy dziennie.

Badacze karmili sześć grup szczurów dietą wysokotłuszczową i wysokocukrową przez 28 dni. Ponadto uzupełniono dietę pięciu grup: kofeiną syntetyczną, yerba mate zawierającą kofeinę, kofeiną pozyskiwaną z yerba mate, kofeiną pozyskaną z kawy i bezkofeinową yerba mate. Pod koniec czterotygodniowego okresu analiz odsetek beztłuszczowej masy ciała w poszczególnych grupach szczurów znacznie się różnił. Szczury, które były karmione kofeinę z yerby mate, kawy lub innych syntetycznych źródeł, gromadziły mniej tkanki tłuszczowej niż szczury z innych grup.

Masa ciała szczurów w sześciu grupach wynosiła od 150 do 180 g. Szczury sprawdzano codziennie i ważono dwa razy w tygodniu. Spożycie pokarmu było monitorowane i ważone dwa razy w tygodniu.

Wnioski

Według badań, u szczurów akumulacja lipidów w adipocytach była istotnie związana z większym przyrostem masy ciała i wzrostem tkanki tłuszczowej. Aby określić mechanizm działania, naukowcy przeprowadzili badania nad hodowlą komórkową, w których wystawili komórki tłuszczowe myszy na działanie syntetycznej kofeiny lub ekstraktów kofeiny z kawy lub yerby mate.

Zobacz również

Okazało się, że niezależnie od źródła, kofeina zmniejszała akumulację lipidów w komórkach tłuszczowych o 20–41%. Naukowcy śledzili także ekspresję kilku genów związanych z otyłością i metabolizmem lipidów. Obejmowały one gen syntazy kwasów tłuszczowych (FASN), związek enzymatyczny zaangażowany w syntezę kwasów tłuszczowych z glukozy; oraz gen lipazy lipoproteinowej (LPL), który koduje enzym rozkładający trójglicerydy.

Wszystkie zabiegi kofeinowe, niezależnie od pochodzenia, znacznie obniżyły ekspresję zarówno FASN, jak i LPL. Odkryto, że w hodowlach komórkowych ekspresja FASN zmniejszyła się o 31% -39%, podczas gdy ekspresja LPL zmniejszyła się o 51% -69% wśród komórek traktowanych syntetyczną kofeiną lub kofeiną z kawy lub yerba mate.  Naukowcy odkryli, że u szczurów, które spożywały kofeinę z yerba mate, ekspresja FASN zmniejszyła się o 39% w tkance tłuszczowej i o 37% w wątrobie. Według badań zmniejszona ekspresja FASN i dwóch innych genów w wątrobie wywołała niższą produkcję cholesterolu LDL oraz trójglicerydów w wątrobie. 

kofeina yerba mate
Pablo Hidalgo / 123RF

Podsumowanie

Brak równowagi między przyjmowaniem a zużyciem energii przez organizm powoduje gromadzenie nadmiernych ilości trójglicerydów w tkankach tłuszczowych. Planowane są kolejne analizy. Przyszłe badania rozwiążą synergię między kofeiną i innymi fito związkami zawartymi w yerba mate.

Źródło: Fatima J. Zapata, Miguel Rebollo-Hernanz, Jan E. Novakofski, Manabu T. Nakamura, Elvira Gonzalez de Mejia. Caffeine, but not other phytochemicals, in mate tea (Ilex paraguariensis St. Hilaire) attenuates high-fat-high-sucrose-diet-driven lipogenesis and body fat accumulation. Journal of Functional Foods, 2019;

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze