Yerba Mate – właściwości


Yerba Mate, jest naparem, który jest przyrządzany z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. To drzewo, jest cały czas zielone, a w stanie dzikim osiąga wysokość 6-8 metrów, ale spotykane są drzewa o wysokości nawet 15 metrów.
Występuje jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paraguay, na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. W tych krajach jest również uprawiane i eksportowane na cały świat.
Jakie właściwości posiada Yerba Mate?
- Jest bogatym źródłem kwasu chlorogenowego, mikroelementów (m.in. sód, magnez, wapń, krzem, żelazo, potas) i witamin A, B1, B2, C, E, biotyny.
- Powoduje uczucie sytości.
- Zmniejsza apetyt.
- Przyśpiesza przemianę materii.
- Usuwa zmęczenie.
- Poprawia sprawność psychofizyczną i koncentracje.
- Wzmacnia układ immunologiczny.
- Obniża poziom cholesterolu LDL, a zwiększa HDL.
- Chroni serce.
- Wzmacnia kości i zęby.
- Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
- Ma działanie antydepresyjne.
- Eliminuje stany nerwowe.
- Odtwarza zniszczone ściany żołądka i jelit.
- Nie wypłukuje magnezu z organizmu.

Yerba Mate – pozostałe właściwości
- Przeciwnowotworowe
- Przeciwcukrzycowe
- Przeciwpasożytnicze
- Przeciwgrzybicze
- Przeciwzapalne
- Przeciwreumatyczne
Jak pić napar z Yerba Mate?
Yerbę serwuje się w naczynkach, zwanych mate, wykonanych z tykwy, ceramiki lub drewna. Zioło wsypuje się do 3/4 objętości naczynia, wkłada bombillę, czyli rurkę przeznaczoną do picia, i zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą. Należy pić napar odrobinę przestudzony.
Bibliografia:
- https://dobreziele.pl
- http://yerbamateinfo.pl
- Reis, E. D. M., Neto, F. W. S., Cattani, V. B., Peroza, L. R., Busanello, A., Leal, C. Q., … & Fachinetto, R. (2014). Antidepressant-like effect of Ilex paraguariensis in rats. BioMed research international, 2014.
- da Veiga, D. T. A., Bringhenti, R., Copes, R., Tatsch, E., Moresco, R. N., Comim, F. V., & Premaor, M. O. (2018). Protective effect of yerba mate intake on the cardiovascular system: a post hoc analysis study in postmenopausal women. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, 51(6).
Proszę oceń

Technik farmaceutyczny, specjalista ds. dietetyki, trener personalny. Dietetyka to moja pasja. W szczególności interesuję się: dietetyką kliniczną (choroby nerek i dróg moczowych, zaburzenia odżywiania, żywienie kobiet w ciąży i dzieci), dietetyką sportową, ziołolecznictwem oraz interakcjami leków z żywnością. Autorka bloga : www.dietetyk-boczar.blogspot.com