O tajemnicach jagody kamczackiej rozmawiamy z Małgorzatą Jaszyk z firmy Nutracevit

O tym, jak wygląda, skąd pochodzi oraz jakie ma wartości prozdrowotne haskap, czyli jagoda kamczacka opowiadaliśmy już czytelnikom przy okazji rozpoczęcia sezonu zbiorów tego owocu. Niewiele jednak mówiliśmy o możliwościach przetwarzania tej dość nietypowej jagody. Do rozmowy o przetworach z haskapu zaprosiliśmy znanego producenta soku oraz proszku z jagody kamczackiej – Małgorzatę Jaszyk z firmy Nutracevit.

DIETETYCY.ORG.PL: Zacznijmy od początku. Jak opisałaby Pani smak i zapach jagody kamczackiej? Jaką ma ona konsystencję?

MJ: Ma bardzo bogaty słodko-kwaśny smak, łączący w sobie borówkę, jeżynę, czarną porzeczkę, malinę. Zapachem chyba najbardziej zbliżona do czarnej porzeczki. To wyjątkowe połączenie niespotykane w innych owocach.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy to owoc podobny w jakiś sposób do znanej już większości konsumentów borówki wysokiej? Czym się różnią?

MJ: W porównaniu do borówki zawiera 5x więcej najcenniejszych antocyjanów, które są kilka razy silniejszym antyoksydantem niż witamina C.

A jak ktoś spróbuje dobrej, dojrzałej jagody kamczackiej to już wszędzie szuka już tylko tego smaku. Japończycy, od nich pochodzi nazwa haskap (hasukapu), mówią, że to jest smak, za którym się tęskni.

DIETETYCY.ORG.PL: Uprawiacie Państwo haskap metodą ekologiczną. Czym różni się ona od uprawy konwencjonalnej?

MJ: Prowadzimy certyfikowaną ekologiczną plantację, tzn nie stosujemy żadnych pestycydów do walki ze szkodnikami, herbicydów do zwalczania chwastów i nawozimy tylko naturalnymi nawozami (kruszone skały, nawozy organiczne). Od lat żywność ekologiczna jest uważana za zdrowszą. Z ostatnich dużych badań wynika, że owoce z krzewów uprawianych w sposób ekologiczny mają nawet do 60% więcej substancji bioaktywnych, w tym szczególnie antyoksydantów niż z uprawianych tradycyjnie, dlatego warto po nie sięgać w codziennej diecie.

DIETETYCY.ORG.PL: W jaki sposób zbierane są owoce i co się z nimi dzieje po zerwaniu? 

MJ: Nasza plantacja ma już 6 lat, więc zbieramy owoce kombajnem, prosto z pola trafiają do chłodni, gdzie są sortowane i zamrażane.

DIETETYCY.ORG.PL: Jak powstają soki z jagody kamczackiej i jak smakują? 

MJ: Sok BIOHASKAP ® tłoczymy na zimno z najlepszych owoców i chociaż nie dodajemy cukru, ma lekko słodki, kwaskowy smak, wspaniały rubinowy kolor i zapach.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy sok z jagody kamczackiej nie ustępuje walorami odżywczymi świeżym owocom?

MJ: Świeże owoce mają jeszcze błonnik zawarty w skórce, którego nie ma w soku. Natomiast smak, kolor soku, dzięki zawartym w nim antocyjanom, jest wspaniały.

DIETETYCY.ORG.PL: O tym, jak dobre są Państwa soki, świadczą liczne certyfikaty, ale przede wszystkim zdanie konsumentów i jurorów konkursów. Proszę opowiedzieć, co działo się na targach w Norymberdze? 

MJ: Wygraliśmy konkurs na Best New Product w kategorii Napoje na największych targach ekologicznej żywności Biofach 2019. Pokonaliśmy z naszym sokiem 100 innych produktów, nie tylko soków, ale też kombuche, herbaty, zupy w płynie czy nalewki. Jury doceniło dbałość o zachowanie tego, co najcenniejsze z jagody w gotowym produkcie, walory smakowe i prozdrowotne.

DIETETYCY.ORG.PL: Dlaczego szczególnie nadciśnieniowcy powinni zainteresować się sokiem z haskapu? Ile powinni go spożywać dla zdrowia?

MJ: Od dawna wiadomo, że dieta bogata w potas czy ciemne owoce jest zalecana osobom z podwyższonym ciśnieniem. Nasz sok z jagody kamczackiej BIOHASKAP ® jest idealnym połączeniem: zawiera antocyjany – ciemny barwnik jagody, który wzmacnia naczynia krwionośne, a jako źródło potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Zalecana dzienna ilość to 50ml, sam albo w rozcieńczeniu z wodą.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy te wskazania są poparte wynikami badań naukowych?

MJ: Ukazała się właśnie praca na ten temat w prestiżowym piśmie Hypertension. Badacze odkryli, że dieta bogata w antocyjany najsilniej obniża skurczowe ciśnienie krwi i jest to powiązane, co jest bardzo ciekawe, z naszym mikrobiomem. Bakterie w jelitach trawią polifenole do aktywnych związków i to one są po części odpowiedzialne za efekt hipotensyjny.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy na zachodzie konsumenci są bardziej świadomi co do wyboru dobrych jakościowo produktów?

MJ: Nasze produkty są ekologiczne. Z tego, dlaczego są lepsze, na pewno bardziej zdają sobie sprawę Klienci za granicą, gdzie niekiedy 25% spożywanej żywności jest bio. Niestety w Polsce, musimy uczyć nie tylko, co to jest jagoda kamczacka, ale jeszcze, dlaczego ta z certyfikatem ekologicznym jest bardziej wartościowa.

DIETETYCY.ORG.PL: A takimi certyfikatami mogą się Państwo pochwalić?

MJ: Nasza ostatnia nagroda to tytuł Laureata w konkursie #ListaOrganicLifetop50 w kategorii Przetwórstwo Owoców, proszę zobaczyć. Zostaliśmy docenieni za to, że dbamy o zawartość związków prozdrowotnych jagody kamczackiej praktycznie od pola do stołu.

DIETETYCY.ORG.PL: Oprócz wyjątkowych soków produkujecie także proszek z jagody kamczackiej. Na pewno jest zdrowy, ale konsumenci mogą sobie zadawać pytanie: jak go wykorzystać w kuchni? 

MJ: Nasz proszek jest standaryzowany na antocyjany, które są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, dlatego najlepiej dodać go do pokarmów chłodnych albo o temperaturze pokojowej: musli, smoothie, jogurty – jedna łyżeczka dziennie to moc antyoksydantów.

DIETETYCY.ORG.PL: Niektóre osoby mogą obawiać się cierpkiego smaku. Co sprawia, że proszek z jagody kamczackiej jest łagodny i przede wszystkim pozbawiony goryczki? 

MJ: Prace nam znalezieniem sposobu suszenia jagody trwały 2 lata. Wspólnie z SGGW badaliśmy zawartość związków prozdrowotnych, ale też jak zachowuje się smak i zapach. Proszek BIOHASKAP ® ma taki wspaniały kolor i owocowy smak dzięki bardzo delikatnej metodzie, którą stosujemy i do tego jest źródłem antocyjanów: 2300mg/100g.

DIETETYCY.ORG.PL: Gdzie można kupić Państwa produkty?

Mamy własny sklep internetowy: https://shop.biohaskap.com/pl/3-produkty.

Zapraszam na zakupy, z kodem DIETETYCY w koszyku naliczy się 10% rabat przy zamówieniu od 90zł.

DIETETYCY.ORG.PL: Dziękujemy w imieniu czytelników! A osoby, które chciałyby dokonać zakupu tradycyjnie, a przy okazji Państwa poznać i porozmawiać o tym superowocu?

MJ: Zapraszam na BIOBAZAR w Warszawie, który wrócił na swoje dawne miejsce do Fabryki Norblina przy Żelaznej. Jestem tam raz w miesiącu i z wielką przyjemnością opowiadam o naszej historii z jagodą, można też spróbować soku czy proszku.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy na koniec rozmowy zdradziłaby nam Pani swój ulubiony przepis z jagodą kamczacką w roli głównej?

MJ: O tak, mój ulubiony to deser z serkiem mascarpone. Składniki to: 2 łyżki serka mascarpone/ricotta, 1 łyżeczka syropu klonowego,1 łyżeczka proszku BIOHASKAP®. Wystarczy wymieszać wszystko razem, poczekać kilka minut, żeby proszek połączył się ze składnikami i zachwycać się smakiem i kolorem haskap! Więcej przepisów na: https://shop.biohaskap.com/pl/18-przepisy