5/5 (1)

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia. Jak doniósł dzisiaj profil Rzecznika Prasowego Urzędu Marszałkowskiego “będzie to przestrzeń do prowadzenia innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania. Uczelnia przeznaczy środki unijne na zakup nowoczesnej aparatury badawczej. Wartość wsparcia – 33 mln zł“.

Polska Agencja Prasowa podaje również, że całość inwestycji wyniesie ok. 42 mln zł, wspomniana kwota wsparcia pomoże na dostosowanie istniejącego budynku do potrzeb powstania Centrum – ale także pozwoli na zakup specjalistycznego oprogramowania, sprzętu komputerowego, aparatury badawczej, która uzupełni zasoby Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

Projekt na warszawskiej SGGW ma przybliżyć naukę do biznesu, co podkreśla rektor uczelni prof. dr hab. Wiesław Bielawski. Efektem powinna być zdrowa i bezpieczna żywność, której produkcja wymaga mniejszego zużycia zasobów. Jak podaje PAP projekt obejmie “prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów“.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...