Teraz czytasz
Sprawozdanie: Konferencja “Odchudzanie w praktyce”

Sprawozdanie: Konferencja “Odchudzanie w praktyce”

13 kwietnia 2019 roku to dietetycy i pasjonaci zdrowego trybu życia opanowali Międzynarodowe Targi Poznańskie. Tego dnia w Poznaniu odbyła się konferencja dietetyczna organizowana przez znane wydawnictwo specjalistyczne, Food Forum. Spotkanie zatytułowane „Odchudzanie w praktyce – wielostronne wsparcie dietetyczne w redukcji masy ciała. Kompleksowe podejście do tematyki odchudzania i dietoterapii nadmiernej masy ciała okiem specjalistów” zebrało szerokie grono słuchaczy. Patronem medialnym niniejszego wydarzenia był portal dietetycy.org.pl.

Odchudzanie w praktyce

Konferencja podzielona została na dwa bloki, podczas których uczestnicy mieli możliwość wysłuchania wykładów specjalistów z dziedziny nauk o żywności ale również medycyny czy biochemii.

Wykłady

Kontrowersje żywieniowo-treningowe w procesie odchudzania

Spotkanie rozpoczęło się od wykładu dietetyka Tadeusza Sowińskiego, który poświęcony został kontrowersjom żywieniowo-treningowym w procesie odchudzania. Autor prezentacji omówił w czasie wystąpienia zagadnienia, takie jak korzyści i wady płynące ze stosowanie diety wysoko- i niskowęglowodanowej w procesie redukcji masy ciała. Pan magister Sowiński jako dietetyk sportowy, przeznaczył też część swojego wykładu zagadnieniom dotyczącym wysiłku fizycznego i korzystnym (bądź nieco mniej korzystnym…) aspektom płynącym z wykonywania ćwiczeń fizycznych na czczo.

Insulinooporność i utrudniona redukcja masy ciała

Następnie swoje przemówienie rozpoczęła Pani dr n.med. Angelika Kargulewicz- dietetyk, wykładowca i redaktor prowadząca czasopisma Food Forum. Prezentacja dotyczyła insulinooporności, a cały tytuł wykładu brzmiał „Insulinooporność i utrudniona redukcja masy ciała – wyzwanie dla dietetyka i pacjenta. Praktyczne wskazówki postępowania dietetycznego”. Prelekcja niezwykle ciekawa, pozwoliła słuchaczom poznać dokładniej metody diagnozy insulinooporności oraz sposoby postępowania z pacjentami, których ten temat dotyczy.

Suplementy i składniki bioaktywne w diecie redukcyjnej

Po krótkiej przerwie głos zabrał dr Tomasz Podgórski- biochemik wykładowca Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Pan doktor przedstawił prezentację dotyczącą stosowania suplementów i składników bioaktywnych w diecie redukcyjnej. W sposób humorystyczny, przybliżył słuchaczom poszczególne substancje i suplementy najczęściej stosowane wśród konsumentów, podkreślając ich wady i zalety.

Głodówki, posty…

Ostatni wykład w bloku pierwszym konferencji zaprezentowała Pani profesor Ewa Stachowska- biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka. Podczas swojej prelekcji skupiła się na głodówkach oraz postach, m.in. poście przerywanym, które mogą być niezwykle pomocne w szybkiej redukcji masy ciała, lecz jednocześnie nieść ze sobą poważne konsekwencje. Podczas wykładu słuchacze mogli poznać różne rodzaje restrykcji żywieniowych.

Panel dyskusyjny

Niezwykle ciekawym elementem był też panel dyskusyjny z gośćmi specjalnymi, który rozpoczął drugi blok konferencji. Dyskusja zatytułowana „Razem dla zdrowia- rola dietetyka w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym” była bardzo atrakcyjnym elementem konferencji. W panelu dyskusyjnym udział wzięli między innymi profesor Wojciech Cichy, dr n. med. Mirosława Gałęcka, mgr Dominika Gier, dr n.med. Magdalena Cubała- Kucharska, lek. Paulina Gulbicka czy mecenas Szymon Domek. W czasie dyskusji specjaliści wyrazili swoje, nie zawsze zgodne, opinie dotyczące roli i funkcji dietetyka.

Odchudzanie zaczyna się w mózgu

Następnie słuchacze mieli przyjemność wysłuchać prelekcji dotyczącej m.in. psychodietetyki pt. „Odchudzanie zaczyna się w mózgu – psychologiczne aspekty współpracy z pacjentem z nadmierną masą ciała”, którą przedstawiła Pani magister Agata Dutkiewicz- dietetyk kliniczny, psycholog, specjalista z zakresu psychodietetyki. Słuchacze dowiedzieli się jak najlepiej podejść do pacjenta, który boryka się z problemem nadwagi bądź otyłość. Wykład uświadomił specjalistom, jak ważne są aspekty psychologiczne dla osiągnięcia pożądanego rezultatu w stosowaniu diet redukcyjnych.  

Zobacz również
pacjent dietetyk

Mikrobiota jelitowa

Ostatnia prezentacja w bloku drugim przedstawiona została przez Panią profesor Lucynę Ostrowską- lekarza chorób wewnętrznych a zarazem dietetyka klinicznego, której prelekcja poruszała zagadnienia dotyczące mikrobioty jelitowej. Autorka prelekcji skupiła się na wpływie miktoorganizmów jako czynnika mogącego mieć wpływ na nadmierny przyrost masy ciała. Pani profesor omówiła także rodzaje i formy probiotyków dostępnych na rynku, a także sposoby na złagodzenie stanów zapalnych za pomocą odpowiedniej diety i probiotykoterapii. Był to niezwykle interesujący wykład.

Podsumowanie

W czasie trwania konferencji uczestnicy mieli możliwość osobiście zapoznać się z firmami związanymi z branżą żywieniową. Swoje stoiska w czasie wydarzenia przygotowały m.in. Supersól, aliant, food forum czy też dietetykpro. Istniała także okazja do zakupu literatury branżowej np. książki Nowoczesne Zasady Odżywiania (niedawno recenzowanej na stronie – link) czy też spróbowania dietetycznych przekąsek.

Całe spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze. Poruszone na konferencji zagadnienia były niezwykle istotne dla codziennej pracy dietetyka.

5/5 (1)

Proszę oceń

Scroll To Top