Dnia 19 maja w Warszawie odbyła się Międzynarodowa Konferencja Naukowa Żywienie bez Granic. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Studenckie Koło Naukowe Dietetyków WUM wraz ze Studenckim Kołem Naukowym Żywienia Klinicznego WUM. Celem wydarzenia była popularyzacja wiedzy z zakresu żywienia klinicznego w ujęciu interdyscyplinarnym.  W konferencji wzięli udział najwybitniejsi specjaliści z zakresu dietetyki, którzy swoje wykłady opierali na najnowszych dowodach naukowych.

Program

Program konferencji był bardzo różnorodny. Został podzielony na trzy główne sesje, między którymi była dyskusja oraz przerwy kawowe. Pierwsza sesja poruszała ogromny problem niedożywienia szpitalnego, fakty i mity na temat produktów mlecznych oraz żywienie pacjentów drogą pozajelitową. Po przerwie prelegenci mówili na temat żywienia w zespole jelita krótkiego (SBS) czy schyłkowej chorobie nowotworowej. Oprócz tego dowiedzieliśmy się wielu praktycznych informacji na temat żywienia pozajelitowego oraz problemów stawianych podczas żywienia pacjentów doustnymi dietami przemysłowymi.

W tej części nie zabrakło opisu przypadku – jak żywieniowo prowadzić pacjenta dotkniętego chorobą Crohna z wieloma powikłaniami wielonarządowymi? Trzecia część  konferencji miała zagraniczny akcent. Dietetyk kliniczny z Chorwacji, Pani  Marija Hok  wygłosiła wykład „Consumers’ perception of food labelled ‘Gluten free’ in Croatia”. Oprócz tego zostały poruszane takie tematy jak : wpływ otyłości na płodność, praktyczne zastosowanie diety u osób z celiaklią, anemia w tropikach, rozwój dietetyki sportowej w Polsce. Ciekawy wykład przedstawiający porównanie śniadań polskich studentów ze śniadaniami studentów z Portugalii zakończył całą tegoroczną konferencję.

W dniu konferencji odbyły się również warsztaty z żywienia klinicznego (dodatkowo płatne 20zł). Przeprowadzone zostały przez wykwalifikowany zespół żywieniowy (dietetyka, farmaceutę oraz pielęgniarkę).

Tytułem podsumowania należy dodać, że konferencja trzymała najwyższy poziom oraz zachęcam cały zespół Żywienia bez Granic do dalszych inicjatyw na rzecz żywienia klinicznego.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Izabela Florczak

Studentka kierunku dietetyka na UWM w Olsztynie. Główne zainteresowania: dietetyka sportowa, dietetyka leczenia otyłości, psychodietetyka oraz sport. Prowadzi własny profil „Zdrowiem Opętana”, na którym promuje zdrowe odżywianie i pomaga innym.