SUPERFOODS, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej [RECENZJA]

Tytuł: SUPERFOODS, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej
Autor: Beata Cieślowska, Patrycja Cieślowska
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: SBM
Ilość stron: 192

„Superfoods – co to jest?”

Kilka słów wprowadzenia pozwala zrozumieć czytelnikowi ideę powstania tej książki. Autorki – Beata Cieślowska (dietetyk i twórczyni strony internetowej z-pamietnika-dietetyka.pl) i Patrycja Cieślowska (współtwórczyni tejże strony) – wyjaśniają, iż „w dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w niezbędne dla zdrowia składniki”. Odpowiedzią na rosnące oczekiwania entuzjastów zdrowego stylu życia może okazać się właśnie „superżywność” (ang. superfoods), której dominującą cechą jest wysoka wartość odżywcza i prozdrowotna.

Ze wstępu wynika również, że „jedzenie określane jako superfoods to przede wszystkim warzywa, owoce, przyprawy, oleje, niektóre zboża, algi, miody oraz produkty fermentowane”.

„Superfoods, czyli bogactwo związków biologicznie aktywnych”

W kolejnej części autorki w wyczerpujący sposób wyjaśniają, jakie substancje odpowiadają za „superwłaściwości” wymienionych produktów i jakie pełnią funkcje w organizmie. Wśród związków charakteryzujących się szczególnie istotnymi walorami prozdrowotnymi warto wskazać, m.in.: przeciwutleniacze, związki fenolowe, karotenoidy czy fitoestrogeny.

Dalszą część stanowi meritum, czyli obszerny opis każdego produktu żywnościowego, uznanego za superfoods z podziałem na „Superfoods polskie” i coraz łatwiej dostępne dla konsumentów – „Superfoods egzotyczne”. W książce znajdują się opisy ponad 40 różnorodnych produktów (np. jarmuż, czarnuszka, ocet jabłkowy, awokado, tofu) ze szczególnym uwzględnieniem miejsca ich naturalnego występowania i sposobem wykorzystania w praktyce. Nie mogło oczywiście zabraknąć wyjaśnienia, czemu zawdzięczają swoje „superwłaściwości”.

Wszystkie zamieszczone informacje wywodzą się ze źródeł naukowych. Dzięki umieszczeniu spisu literatury użytej do powstania książki – czytelnik może rozszerzyć swoją wiedzę. Autorki pomyślały również o grupie czytelników, dla których liczą się wyłącznie konkretne dane. Stąd przy każdym produkcie krótkie podsumowanie, pt. „Jest super, ponieważ…”.

Podsumowując, książka „SUPERFOODS, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej” jest pozycją wartą uwagi dla dietetyka, chcącego nadążać za rosnącymi oczekiwaniami pacjentów, którzy spodziewają się uzyskać od specjalisty rzetelnej wiedzy na temat modnej „superżywności”. Z drugiej zaś strony znajomość tego typu produktów może okazać się przydatna dla osób niezwiązanych ściśle z nauką o żywieniu, ale będących miłośnikami kuchni i zdrowego stylu życia.

(W recenzji zamieszczone zostały cytaty z książki „SUPERFOODS, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej”.)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka dietetyki I stopnia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, gdzie aktualnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich. Propagatorka zdrowego stylu życia, wciąż poszerzająca swoją wiedzę i umiejętności, działająca w myśl zasady „medycyna zmienia się, gdy zmienia się kuchnia”.

Loading...
Udostępnienia