Syropy owocowe – jak je wybierać?
Czy syropy owocowe mogą być dobrą alternatywą dla gotowych soków owocowych ze sklepu? Soki z kartonu są dobrym źródłem węglowodanów, wody, przeciwutleniaczy a także witamin (najczęściej w postaci syntetycznego dodatku, uzupełniającego braki, wynikające z procesu produkcji).
Blaski i cienie soków i nektarów
Kaloryczne soki owocowe, nektary i napoje ponieważ są dostępne i tanie, praktycznie wyparły całkowicie domowe kompoty. Kartonowe substytuty stały się nieodłączną częścią posiłków, daliśmy sobie także wmówić, że szklanka takiego płynu zastąpi z powodzeniem 1 z 5 porcji owoców i warzyw dziennie.
Najlepiej dla naszego zdrowia byłoby przygotowywać soki samemu w domu za pomocą sokowirówki lub wyciskarki do cytrusów – jednak nie wszyscy mają na to czas.
Alternatywą na mniej kaloryczne sposoby gaszenia pragnienia są syropy rozcieńczane w wodzie. Paradoksalnie syrop, składający się w przeważającej części z cukru bądź syropu glukozowo-fruktozowego jest mniej kaloryczny niż szklanka soku z kartonu. Jak to możliwe?
Otóż syropu stosujemy bardzo niewiele – około 5 ml – co odpowiada około 20 kcal. Jednak jego wybór może nie być wcale prosty.
Jak wybrać dobry syrop owocowy?
Na rynku istnieje wiele syropów z pięknymi etykietami, przedstawiającymi dojrzałe owoce. Są one mylące z uwagi na to, że ilość tych owoców bywa czasem znikoma. Przykładem może być syrop jednej z popularnych marek o smaku żurawiny – w składzie czytamy: zagęszczony sok żurawinowy (0,31 %). Inny wiodący producent syropów kusi konsumenta dojrzałymi malinami na etykiecie ale kiedy dobrze wczytać się w skład – widzimy zagęszczony sok aroniowy, zagęszczony sok z czarnej marchwi, aromat – a na szarym końcu ekstrakt z malin (kolejność wylistowanych składników ma znaczenie ze względu na to, że w pierwszej kolejności wymieniane są składowe o największym udziale w produkcie).
Wybierając syrop miejmy na uwadze, że oprócz walorów smakowych nie będzie niósł on większych wartości odżywczych takich jak witaminy czy składniki mineralne. Dokonując wyboru tego typu produktu, należy uważnie czytać etykiety – te z syropów, które zawierają 65% procentowy ekstrakt z owoców są tymi wartymi największej uwagi i zakupu. Nie dajmy się oczarować kolorowym etykietom pod którymi producenci zamiast malin oferują konsumentowi zagęszczony sok z aronii i aromat malin.
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Jak kupować jedzenie? » Syropy owocowe – jak je wybierać?
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl