Tak dziĆ jemy. Biografia jedzenia – Bee Wilson
âJeszcze nigdy nie mieliĆmy tylu superfoods⊠i tylu rodzajĂłw chipsĂłw. Jeszcze nigdy nie mieliĆmy takiego problemu z definicjÄ jedzeniaâ.
âTak dziĆ jemyâ to reportaĆŒ na temat trendĂłw ĆŒywieniowych na przeĆomie wiekĂłw i dziĆ. Autorka we wnikliwy sposĂłb przedstawia ĆŒywnoĆÄ jako bohatera trudnego do zdefiniowania. Z jednej strony producenci, restauratorzy i ĆŒywieniowcy oferujÄ nam bowiem coraz to nowe rozwiÄ zania â egzotyczne produkty z caĆego Ćwiata, nowe superfoods, przyprawy o nazwach trudnych do wymĂłwienia, ĆŒywnoĆÄ w formie tabletek i proszkĂłw. Z drugiej strony natomiast coraz wiÄcej mĂłwi siÄ o powrocie do korzeni i spoĆŒywaniu peĆnowartoĆciowych produktĂłw spoĆŒywczych, ktĂłre byĆy znane naszym babciom jak pradawne odmiany zbĂłĆŒ czy warzyw.
TytuĆ: Tak dziĆ jemy. Biografia jedzenia. Jak rewolucja ĆŒywieniowa zmienia nasze ciaĆa, ĆŒycie i Ćwiat. |
Autor: Bee Wilson |
Wydawnictwo: SQN |
IloĆÄ stron: 490 |
Rok wydania: 2020 |
Tak dziĆ jemy – recenzja ksiÄ ĆŒki
Z jednej strony ĆŒywnoĆÄ ma nas leczyÄ lub zapobiegaÄ chorobom, w koĆcu czy nie dlatego pieczoĆowicie przygotowujemy sobie shoty z kurkumy i pieprzu? Z drugiej strony jedzenie zabija â przyczynia siÄ do wystÄ pienia pandemii otyĆoĆci, cukrzycy i chorĂłb ukĆadu krÄ ĆŒenia, a na Ćwiecie liczba osĂłb z nadmiernÄ masÄ ciaĆa i niedoĆŒywionych zarazem tylko roĆnie.
Na naszych oczach w ciÄ gu zaledwie kilku pokoleĆ dokonuje siÄ rewolucja ĆŒywieniowa â autorka porusza temat wpĆywu ĆŒywnoĆci nie tylko na nasze zdrowie, ale rĂłwnieĆŒ relacje z innymi ludĆșmi. Porusza aspekty ekonomiczne, Ćrodowiskowe i polityczne produkcji ĆŒywnoĆci.
KsiÄ ĆŒka obfituje w liczne ciekawostki – czy widzieliĆcie, ĆŒe na Islandii uprawiane sÄ banany? SĆyszeliĆcie juĆŒ o mafii awokado w Meksyku? A o paliwie dla ludzi czyli sproszkowanym zamienniku ĆŒywnoĆci Huel? ByÄ moĆŒe nie wiedzieliĆcie rĂłwnieĆŒ o istnieniu takiego zawodu jak: rzeĆșnik warzyw?
âTak dziĆ jemyâ to pozycja dedykowana nie tylko dietetykom, ĆŒywieniowcom i innym osobom z branĆŒy spoĆŒywczej, ktĂłre sÄ zainteresowane aktualnymi trendami ĆŒywieniowymi. Powinien przeczytaÄ jÄ kaĆŒdy, poniewaĆŒ kwestia jedzenia dotyczy nas wszystkich.
âW miarÄ wzrostu zamoĆŒnoĆci spoĆeczeĆstwa dieta staje siÄâŠcoraz uboĆŒsza. Ć»ywnoĆÄ przetworzona, ĆŒarĆoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiajÄ ce efekt jo-jo, siedzÄ cy tryb ĆŒycia, aplikacje do zamawiania posiĆkĂłw â oto liczne, codzienne zagroĆŒenia, z ktĂłrymi Wilson rozprawia siÄ w typowy dla siebie, uporzÄ dkowany sposĂłb.â – âThe Timesâ
O autorze
Bee Wilson to brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Jest autorkÄ piÄciu ksiÄ ĆŒek zwiÄ zanych z tematykÄ jedzenia oraz przewodniczÄ cÄ Oxford Symposium on Food and Cookery. WspĂłĆpracuje z takimi pismami jak: âThe Guardianâ, âThe Sunday Timesâ oraz âThe New Yorkerâ
Dietetycy.org.pl » Dietetyka KsiÄ ĆŒki » Tak dziĆ jemy. Biografia jedzenia – Bee Wilson
Absolwentka Technologii Ć»ywnoĆci i Ć»ywienia CzĆowieka, aktualnie studentka II stopnia Dietetyki na UPP i Naturoterapii w Studium Edukacji Ekologicznej i Profilaktyki Zdrowia we WrocĆawiu. Zainteresowana dietoterapiÄ chorĂłb tarczycy, zioĆolecznictwem i naturalnymi metodami wspomagania zdrowia w tym dietetykÄ TCM. ĆÄ czy swoje dwie najwiÄksze pasje â ĆŒywienie i podrĂłĆŒe â pracujÄ c z niedoĆŒywionymi dzieÄmi na Madagaskarze.