Tak dziƛ jemy. Biografia jedzenia – Bee Wilson

Avatar photo

„Jeszcze nigdy nie mieliƛmy tylu superfoods
 i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliƛmy takiego problemu z definicją jedzenia”.

„Tak dziƛ jemy” to reportaĆŒ na temat trendĂłw ĆŒywieniowych na przeƂomie wiekĂłw i dziƛ. Autorka we wnikliwy sposĂłb przedstawia ĆŒywnoƛć jako bohatera trudnego do zdefiniowania. Z jednej strony producenci, restauratorzy i ĆŒywieniowcy oferują nam bowiem coraz to nowe rozwiązania – egzotyczne produkty z caƂego ƛwiata, nowe superfoods, przyprawy o nazwach trudnych do wymĂłwienia, ĆŒywnoƛć w formie  tabletek i proszkĂłw. Z drugiej strony natomiast coraz więcej mĂłwi się o powrocie do korzeni i spoĆŒywaniu peƂnowartoƛciowych produktĂłw spoĆŒywczych, ktĂłre byƂy znane naszym babciom jak pradawne odmiany zbĂłĆŒ czy warzyw.

TytuƂ: Tak dziƛ jemy. Biografia jedzenia. Jak rewolucja ĆŒywieniowa zmienia nasze ciaƂa, ĆŒycie i ƛwiat.
Autor: Bee Wilson
Wydawnictwo: SQN
Iloƛć stron: 490
Rok wydania: 2020

Tak dziƛ jemy – recenzja ksiÄ…ĆŒki

Z jednej strony ĆŒywnoƛć ma nas leczyć lub zapobiegać chorobom, w koƄcu czy nie dlatego pieczoƂowicie przygotowujemy sobie shoty z kurkumy i pieprzu? Z drugiej strony jedzenie zabija – przyczynia się do wystąpienia pandemii otyƂoƛci, cukrzycy i chorĂłb ukƂadu krÄ…ĆŒenia, a na ƛwiecie liczba osĂłb z nadmierną masą ciaƂa i niedoĆŒywionych zarazem tylko roƛnie.

Na naszych oczach w ciągu zaledwie kilku pokoleƄ dokonuje się rewolucja ĆŒywieniowa – autorka porusza temat wpƂywu  ĆŒywnoƛci nie tylko na nasze zdrowie, ale rĂłwnieĆŒ relacje z innymi ludĆșmi. Porusza aspekty ekonomiczne, ƛrodowiskowe i polityczne produkcji ĆŒywnoƛci.

KsiÄ…ĆŒka obfituje w liczne ciekawostki  – czy widzieliƛcie, ĆŒe na Islandii uprawiane są banany? SƂyszeliƛcie juĆŒ o mafii awokado w Meksyku? A o paliwie dla ludzi czyli sproszkowanym zamienniku ĆŒywnoƛci Huel? Być moĆŒe nie wiedzieliƛcie rĂłwnieĆŒ o istnieniu takiego zawodu jak: rzeĆșnik warzyw?

„Tak dziƛ jemy” to pozycja dedykowana nie tylko dietetykom, ĆŒywieniowcom i innym osobom z branĆŒy spoĆŒywczej, ktĂłre są zainteresowane aktualnymi trendami ĆŒywieniowymi. Powinien przeczytać ją kaĆŒdy, poniewaĆŒ kwestia jedzenia dotyczy nas wszystkich.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
rumianek

„W miarę wzrostu zamoĆŒnoƛci spoƂeczeƄstwa dieta staje się
coraz uboĆŒsza. Ć»ywnoƛć przetworzona, ĆŒarƂoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiające efekt jo-jo, siedzący tryb ĆŒycia, aplikacje do zamawiania posiƂkĂłw – oto liczne, codzienne zagroĆŒenia, z ktĂłrymi Wilson rozprawia się w typowy dla siebie, uporządkowany sposĂłb.” – „The Times”

O autorze

Bee Wilson to brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Jest autorką pięciu ksiÄ…ĆŒek związanych z tematyką jedzenia oraz przewodniczącą Oxford Symposium on Food and Cookery. WspóƂpracuje z takimi pismami jak: „The Guardian”, „The Sunday Times” oraz „The New Yorker”