Trendy w dietetyce 2024. Poznaj 7 kluczowych trendów!

Avatar photo
trendy dietetyczne 2021

Za nami kolejny długi rok. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy na rynku dietetycznym wydarzyło się bardzo wiele. Jak zakładaliśmy, rok 2023 minął nam pod znakiem nowych regulacji zawodu dietetyka. Dyskusje wśród dietetyków rozpalały również kwestie ekonomiczne (inflacja, inflacja!), ale również diety roślinne, technologia oraz sztuczna inteligencja.

Co zaś przyniesie rok 2024? Sprawdźmy, co nasza redakcyjna szklana kula mówi na ten temat!

1. Mała rewolucja w dietetyce klinicznej

Jak wiemy klamka nad regulacjÄ… zawodu dietetyka zapadÅ‚a. A może raczej – nad jego częściÄ…. Bo regulowani bÄ™dÄ… tylko ci dietetycy, którzy Å›wiadczÄ… usÅ‚ugi na NFZ. Nie wracajÄ…c już do dÅ‚ugiej, bolesnej dla wszystkich stron historii narodzin ustawy o niektórych zawodach medycznych – skupmy siÄ™ nad tym, co z tego wynika. Ustawa wchodzi wiosnÄ… tego roku.

Dietetycy kliniczni mogą spodziewać się, że to jeszcze nie jest ostatnia dyskusja na jej temat. Politycy już wspominają chociażby o potrzebie rewizji kwestii mogących naruszać dane osobowe (dokładnie przepis, mówiący o tym, że informacja o powodach usunięcia z listy zarejestrowanych dietetyków byłaby publiczna). Z uwagi na zmianę władzy spodziewajmy się również inicjatyw ze strony organizacji branżowych, by obecne status qvo naruszyć.

Co by siÄ™ w tym temacie nie dziaÅ‚o – Å›ledźcie dietetycy.org.pl na bieżąco!

2. Holistyczne rozwiÄ…zania i zespoÅ‚y od lifestyle’u

W poprzedniej dekadzie królowaÅ‚y diety-cud oraz szokujÄ…ce terapie. Ich autorzy przeÅ›cigali siÄ™ w tym, jak jeszcze szybciej nas odchudzić. 10 kg w miesiÄ…c? Standard, nikogo to nie zaskakiwaÅ‚o…

Obecnie coraz wiÄ™cej osób wie, że odżywianie musi być rozsÄ…dne i zbilansowane. Jak czas wolny – to powinien być na Å›wieżym powietrzu i spÄ™dzony aktywnie. Na stres również sÄ… metody. Wszystkie obszary wpÅ‚ywajÄ…ce na nasze samopoczucie i zdrowie sÄ… poÅ‚Ä…czone.

Spodziewajmy się zatem, że pacjent, który będzie szukał pomocy dietetyka równocześnie interesować się będzie siłownią lub sportem, zdrowym snem, odpowiednim nawodnieniem, technikami relaksacyjnymi i byciem w zgodzie z planetą i naturą. Zmiany te już się dzieją i będą zyskiwały na popularności w kolejnych latach.

Pomóc w tym może zespół interdyscyplinarny. Dietetyk bÄ™dzie jego integralnÄ… częściÄ…. JeÅ›li jeszcze nie macie zaprzyjaźnionych instruktorów fitness i jogi – czas to zmienić.

3. Dietetyka 2.0

Technologia ksztaÅ‚tuje nasz Å›wiat. Nic dziwnego, że wchodzi też odważnie w temat dietetyki. Sztuczna inteligencja, smartwatche, inteligentne wagi, testy genetyczne…

Tempo tych zmian jest ogromne. Chociaż nie widzimy tego na co dzieÅ„ jako rewolucjÄ™ – to zatrzymajmy siÄ™ i pomyÅ›lmy, jak wyglÄ…daÅ‚a dietetyka ledwie kilkanaÅ›cie lat temu?

Diety rozpisywane w na kartce, ewentualnie excelu lub prostym programie. Dzienniczki żywieniowe do uzupeÅ‚nienia na kopii wykonanej na kserokopiarce. Reklama na plakatach lub dla innowatorów – na wÅ‚asnej stronie internetowej.

Dietetyk w 2024 może wiÄ™cej… i wiÄ™cej siÄ™ od niego wymaga. DostÄ™p do wiedzy obecnie jest nieograniczony. Na proste pytania pacjentom odpowie ulubiony influencer, google albo ChatGPT. Dlatego podstawÄ… dietetyki 2.0 jest personalizacja, indywidualne, ludzkie podejÅ›cie.

Zatrzymajmy się nad tym wnioskiem na dłużej.

4. Coraz głębsza personalizacja

Z każdym nowym badaniem coraz bardziej uznajemy za fakt, że potrzeby zdrowotne każdego z nas siÄ™ różniÄ…. Co wiÄ™cej – zmieniajÄ… siÄ™ przez caÅ‚e życie. Ciąża, cykl menstruacyjny, menopauza, dojrzewanie, starzenie siÄ™, stres, typ pracy. Każdy z nas jest inny i dlatego doÅ›wiadczenie dobrego dietetyka zawsze jest o krok do przodu niż nowinki technologiczne.

Nauka o spersonalizowanym żywieniu rozwija się i daje nadzieję na przyszłość, umożliwiając skuteczniejsze podejście do zdrowia ludzkiego. Nie trzeba też mówić, że sami pacjenci o wiele chętniej sięgną do planu stworzonego specjalnie dla nich.

5. Zdrowe jelita

JeÅ›li jakiÅ› obszar zdrowia zyskaÅ‚ ostatnio na znaczeniu – jest to niewÄ…tpliwie ukÅ‚ad pokarmowy i mikrobiota. To efekt przede wszystkim szybkiego tempa przyrostu wiedzy pÅ‚ynÄ…cego ze Å›wiata nauki. Zaczynamy coraz bardziej rozumieć, jak bardzo jelita sÄ… skomplikowane, jak bogaty jest w nich Å›wiat bakterii.

SpotkaliÅ›cie siÄ™ na pewno nie raz ze stwierdzeniem, że to drugi mózg. Nie jest to przesada – szczególnie jeÅ›li chodzi o zainteresowanie naukowców. Pacjenci również coraz częściej zwracajÄ… siÄ™ z proÅ›bÄ… o pomoc do dietetyków po to, by uzyskać wsparcie przy schorzeniach ukÅ‚adu pokarmowego. Jak siÄ™ okazuje, czÄ™sto problemy trawienne da siÄ™ opanować i bÄ™dzie to coraz częściej stawiane zadanie przed dietetykami.

Nie omieszkamy tutaj siÄ™ zatrzymać i przypomnieć, że jeÅ›li jeszcze nie wypróbowaliÅ›cie naszych certyfikowanych kursów premium na temat chorób ukÅ‚adu pokarmowego – to może być dobry moment :)

Zobacz również
choroba gravesa-basedowa

6. Droga na skróty, czyli co dalej z semaglutydem?

Lek pierwotnie przeznaczony do leczenia cukrzycy typu 2 stał się dla wielu osób synonimem cudownego leku na otyłość. W skrócie: semaglutyd zwiększa produkcję insuliny, obniża poziom glukozy we krwi i zmniejsza apetyt. Możemy się spodziewać, że dyskusje wokół leku wciąż będą elektryzować pacjentów i lekarzy.

Kolejne miesiące raczej nie przyniosą rewolucji w tym zakresie: korporacje farmaceutyczne przestrzegają przed nadużywaniem leku. Jedyną grupą, która poza chorymi na cukrzycę, może odnieść korzyści, to chorzy na zaawansowaną otyłość. Badanie nad efektami ubocznymi i skutecznością leku w długim terminie trwają, więc jako dietetycy powinniśmy śledzić na bieżąco ich wnioski.

7. Wegemoda. Czy będzie dalej rosła?

W większości przewidywań biznesowych diety wege są rosnącym trendem. Czy tak jest w istocie? Z naszych obserwacji wynika, że impulsem był wzrost zainteresowania wegetarianizmem, weganizmem w mediach w poprzednich latach. Obecnie to jednak sam rynek, marketing oraz technologie spożywcze ciągną ten trend dalej.

Coraz wiÄ™cej osób odżywiać siÄ™ bÄ™dzie fleksi – od czasu do czasu rezygnujÄ…c z miÄ™sa na rzecz coraz smaczniejszych, Å‚atwiej dostÄ™pnych i taÅ„szych zamienników roÅ›linnych. Pomoże w tym wiedza, że produkty roÅ›linne sÄ… zdrowe i odżywcze. Przede wszystkim – bÄ™dÄ… dostÄ™pne cenowo dla przeciÄ™tnego Kowalskiego.

Naszym zadaniem jako dietetyków, jest wspierać pacjentów w tych zdrowych wyborach i umiejętnie wybierać nowe produkty. To zaś, mając na uwadze, że nie każde danie roślinne jest zdrowe i również wymaga wiedzy.

Podsumowanie

To właśnie najważniejsze trendy zdaniem redakcji dietetycy.org.pl. Mamy nadzieję, że nasze spostrzeżenia będą pomocne przy planowaniu pracy w kolejnym roku.

JeÅ›li chcecie być na bieżąco z nowinkami – zapraszamy do Klubu Doskonalenia Dietetyków – LINK.