Zdrowe termo gotowanie — Makarowska, Musiałowska [Recenzja]
Współczesne gospodynie domowe mają do dyspozycji ogromny wybór sprzętów AGD, dzięki którym przygotowanie posiłków skraca się do niezbędnego minimum. Czasy, gdy tarcie ziemniaków na placki trwało godziny i było okupione krwawymi śladami na opuszkach przeszły w niepamięć. Nowoczesne, wielofunkcyjne roboty kuchenne kroją, siekają, ucierają, mieszają, emulgują, wyrabiają ciasta, a przy tym mają funkcję gotowania. Nic dziwnego, że urządzenia te zdobywają rzesze użytkowników i a bazy przepisów tworzonych pod ich kątem są naprawdę imponujące.
Tytuł: | Zdrowe termogotowanie. Mix przepisów nie tylko dla insulinoopornych |
Autorzy: | Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska |
Wydawnictwo: | Feeria |
Rok wydania: | 2021 |
Ilość stron: | 400 |
Przepisy nie tylko dla insulinoopornych
Wiele osób, mających obawy przed kosztownym wydatkiem, związanym z zakupem takiego robota, decyduje się na niego jako pomocy przy zmianie nawyków żywieniowych. Jest to najczęściej dobra decyzja, ponieważ dobranie prozdrowotnych przepisów jest tak samo łatwe, jak gotowanie w tych urządzeniach.
Z myślą o tych osobach powstała książka Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej „Zdrowe termo gotowanie mix przepisów nie tylko dla insulinoopornych”. Treść książki autorki podzieliły na 3 rozdziały. Pierwszy wprowadza w zagadnienie insulinooporności, obala popularne mity z nią związane oraz wskazuje narzędzia dla wdrożenia skutecznej zmiany nawyków żywienia i stylu życia.
W drugim rozdziale jedna z autorek opowiedziała o swoich początkach z termogotowaniem. Nie był to wbrew pozorom natychmiastowy zachwyt. Autorka zdradziła, że dopiero wraz z nabytą wiedzą i doświadczeniem w dziedzinie żywienia, doceniła możliwości tego urządzenia.
W części trzeciej „Zdrowego termo gotowania” czytelnicy odnajdą kilkaset przepisów opracowanych specjalnie pod nowoczesne urządzenia gotujące. Autorki posortowały receptury poszczególnymi porami roku, dzięki czemu łatwiej zaplanować dietę i dostosować ją do sezonowości produktów dostępnych na rynku. Osoby lubiące schematy bardzo dobrze odnajdą się w przepisach, ponieważ każdy z podrozdziałów podzielony został na jednakowe sekcje. Autorki wyróżniły zupy i dania jednogarnkowe, pasty i pasztety, kompletne dania na parze w 25 minut, surówki oraz desery.
Przepisy bazowe
To zbiór przepisów na niezbędne dodatki do dań takie jak buliony w wersji tradycyjnej i wegańskiej, przyprawy od uniwersalnych, po te do gulaszy, mięs, ryb, surówek i sosów oraz dań z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych. Autorki podpowiadają tu jak przygotować domową kiszoną kapustę, jogurt naturalny, domowy majonez czy koncentrat grzybowy.
Przedwiośnie
Dostępność warzyw korzeniowych, buraków, kapusty, cebuli, czosnku, kasz i orzechów została uwzględniona przez autorki w przepisach. Pasztety, dania jednogarnkowe, curry i gulasze pomogą utrzymać sytość, a jednocześnie rozgrzeją podczas niepogody.
Wiosna
To czas najbardziej wyczekiwany przez stęsknionych za nowalijkami konsumentów. Sezon wiosenny rozpoczynają krupnik, bigos z młodej kapusty, kilka wariacji na temat pasty jajecznej i naleśników. Dania obiadowe to przede wszystkim łosoś w porach z wiosennymi warzywami i sosem ziołowym, gołąbki w młodej kapuście z pieczarkami czy polędwiczki drobiowe w paprykowej posypce. Wśród deserów moim faworytem jest pianka truskawkowa i crumble migdałowe z owocami i puszystą pianką z rozmarynem.
Lato
Czytelnicy znajdą tu między innymi przepis na szpinakowe kaszotto, zupę z pieczonego kalafiora z pęczakiem, pastę z bobu z nowalijkami czy placuszki z cukinii z fetą. Wśród propozycji na słodko autorki zaproponowały lody truskawkowe i pysznie wyglądający sernik na zimno z owocami leśnymi.
Jesień
To czas pomidorów, papryki, dyni, jarmużu, strączków, a przede wszystkim grzybów. Przepisy są łatwe, szybkie do wykonania i bardzo apetyczne.
Przedzimie
Doskonale w tym czasie uda się czerwony barszcz, śródziemnomorska zupa fasolowa oraz pasta z dyni z kukurydzą i fetą. Ciekawszą propozycją w tej sekcji jest chutney po gruzińsku i chrupiące ciasteczka daktylowe z cynamonem.
Zima
Ostatni podrozdział przepisowy podpowiada jak zrobić pyszne masło orzechowe z nerkowców i orzechów laskowych, bułki owsiane z suszonymi pomidorami, udka kurczaka z grzybami oraz torcik tiramisu i placek ze śliwkami.
Podsumowanie
„Zdrowe termo gotowanie mix przepisów nie tylko dla insulinoopornych” to już dziesiąta książka z serii „Insulinooporność”. Osoby zainteresowane tą tematyką odsyłam do poprzednich publikacji, które recenzowaliśmy na łamach Dietetycy.org.pl:
- Insulinooporność
- Insulinooporność w polskiej kuchni
- Hashimoto na widelcu
- Insulinooporność. Szybkie dania
- Słodkość w insulinooporności
- Pokonaj nadwagę oraz insulinooporność u dziecka
- Dieta flexi w insulinooporności
- Insulinooporność. Łatwe lunchboxy
Zainteresowanych zaś bliższym poznaniem autorki zapraszam do przeczytania wywiadu, który przeprowadziliśmy z Dominiką Musiałowską – jedną ze współautorek książki: https://dietetycy.org.pl/dominika-musialowska-dietetykabyme/
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Zdrowe termo gotowanie — Makarowska, Musiałowska [Recenzja]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl