Zdrowie w owocowych barwach

Avatar photo
owocowe barwy

Natura zaoferowała nam unikalną, prostą w nawigacji mapę tego, co zdrowe. Patrząc na to jaką barwę ma dane warzywo i owoc od razu możemy sprawdzić jaki za nimi kryje się barwnik oraz jakie właściwości zdrowotne płyną z jego występowania w danym pożywieniu. Oto krótki przewodnik po tej dietetycznej kartografii:

Przewodnik dietetyczny po kolorach

owoce-warzywa-kolory

Żółty i pomarańczowy – karotenoidy

Kolor ten warzywa i owoce zawdzięczają karotenoidom. Dzięki tym związkom oraz częstemu występowaniu beta-karotenu, służącemu między innymi tworzeniu przez organizm witaminy A – owoce te mają pozytywny wpływ na zdrowie układu krwionośnego, wzmagają odporność, obniżają ryzyko chorób nowotworowych i problemów z oczami.

Owoce i warzywa tej barwy zawierają zazwyczaj także zeaksantynę, flawonoidy i masę witaminy C.  Sprawia to również, że są dobrym rozwiązaniem dla osób chcących zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu i ciśnienia. Wspierając działanie minerałów, pomagają w utrzymaniu zdrowego układu kostnego.

Fiolet, czerwień i błękit – antocyjany

Cała ta grupa zawiera zazwyczaj antocyjany, owoce o barwie czerwonawej dodatkowo zawierają likopen, fioletowe często oferują również resweratrol. Łączy je pozytywny wpływ na obniżenie ryzyka chorób nowotworowych, chorób serca, ryzyka zawału i problemów z pamięcią. Zawierają również często kwercytynę, witaminę C. Działają pozytywnie na normalizację poziomu cholesterolu oraz zwiększają odporność organizmu.

Zielony – chlorofil

Zielone warzywa i owoce zawierają chlorofil, który jest odpowiedzialny za tę barwę. Dodatkowo często zawierają indol i luteinę. Ograniczają ryzyko zachorowania na raka i problemy ze wzrokiem a także zwiększają odporność. Dzięki często wysokiej zawartości błonnika są bardzo korzystne dla osób na diecie odchudzającej jak i tych z problemami z układem pokarmowym, regulując trawienie. Znajdziemy w nich też między innymi witaminę C, foliany i masę innych, cennych składników.

Zobacz również
nabiał cholesterol

Biały – antoksantyny

Warzywa i owoce o białej barwie będą przydatne dla osób chcących ograniczyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, choroby układu krwionośnego i zmniejszyć ryzyko zawału. Szczególnie istotne jest wykorzystanie białych warzyw i owoców przy ochronie przed nowotworami związanymi z hormonami, jelitem grubym, piersiami oraz prostatą.

Zdrowie w wielu barwach

Zaleceniem jakim należy sie kierować jest przede wszystkim nie ograniczanie się do jednej barwy owoców i warzyw. Odżywianie się, kierowane barwami doczekało się swoich teorii dietetycznych – znane jest jako dieta tęczowa. Niezależnie od indywidualnych preferencji i potrzeb zdrowotnych – najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie po trochu każdego koloru warzyw i owoców aby zyskać kompleksowy zestaw witamin i minerałów.