Cykl Moja Poradnia: Wywiad z dietetykiem mgr MagdalenÄ… Adamczak

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chÄ™tne do wziÄ™cia w nim udziaÅ‚u w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z mgr MagdalenÄ… Adamczak – dietetykiem

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

Magdalena Adamczak

Jest dietetykiem klinicznym, magistrem zdrowia publicznego, ukończyła Collegium Medicum w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Przez lata uczestniczyła w wielu konferencjach, szkoleniach, sympozjach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób metabolicznych i autoimmunologicznych.

Prowadzi gabinet dietoterapii Diet-Medicus w jednej z bydgoskich przychodni POZ, co ma zapoczątkować owocną współpracę lekarz- dietetyk, tak bardzo konieczną w obecnych czasach.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Magdaleno, proszę powiedzieć czytelnikom jak trafiła Pani do zawodu?

MAGDALENA ADAMCZAK: Od zawsze interesowaÅ‚y mnie zagadnienia z dziedziny medycyny. OdkÄ…d pamiÄ™tam, byÅ‚am dokÅ‚adna, dociekliwa, ciekawa zagadnieÅ„ z zakresu biologii, chemii, fizyki, czy zdrowia. Już w szkole Å›redniej (w zespole szkół medycznych), wybraÅ‚am profil biologiczno- chemiczny z edukacjÄ… zdrowotnÄ…, by przekonać siÄ™, że jest to dziedzina dla mnie. Studia z zakresu dietetyki i zdrowia publicznego rozpoczęłam w czasach, gdy w Polsce dbanie o odpowiedni styl życia i żywienia, moim zdaniem, dopiero stawaÅ‚ siÄ™ naprawdÄ™ istotny. CzÄ™sto sÅ‚yszaÅ‚am pytania, jakie dokÅ‚adnie mam plany po studiach, kim bÄ™dÄ™. Obecnie wiadomo już, jak ważnÄ… dziedzinÄ… nauki i zdrowia publicznego jest dietetyka. Polacy coraz częściej nie pozostajÄ… obojÄ™tni wobec swojego zdrowia i prawidÅ‚owego żywienia. Upewnia mnie to w sÅ‚usznoÅ›ci wyboru drogi zawodowej. Ten zawód nie jest Å‚atwym zawodem. Wymaga wiele determinacji, ciÄ…gÅ‚ego doszkalania, edukacji, ogromnego zamiÅ‚owania do pracy z ludźmi. Przede wszystkim jednak wymaga wielkiego profesjonalizmu, poÅ‚Ä…czonego z przebojowoÅ›ciÄ…, pewnoÅ›ciÄ… siebie i swoich decyzji, ponieważ dietetyk, moim zdaniem, nie zawsze jest docenianym zawodem w zakresie, w jakim na to docenienie w sÅ‚użbie zdrowia zasÅ‚uguje.

DIETETYCY.ORG.PL: Jaka dziedzina dietetyki jest dla Pani najbardziej zajmujÄ…ca i dlaczego?

MAGDALENA ADAMCZAK: Jestem zdania, że dietetyk powinien posiadać kompetencje do doradztwa żywieniowego w każdej dziedzinie, zarówno w dietetyce klinicznej, żywieniu dzieci i dorosłych, zdrowych i chorych, edukacji żywieniowej, czy dietetyce sportowej. Lata pracy, specyfika pacjentów, czy szczególne zainteresowania sprawiły jednak, że również dietetycy specjalizują się w węższym zakresie swojej dziedziny. Osobiście najbardziej zajmującą dla mnie dziedziną dietetyki jest żywienie w chorobach cywilizacyjnych i edukacja żywieniowa dzieci i dorosłych. Dziedzina ta wymaga szerokiej wiedzy medycznej, m.in z zakresu wielu jednostek chorobowych, zwłaszcza, że często układany jadłospis wymaga wzięcia pod uwagę wielu współistniejących jednostek chorobowych, listy leków, interakcji z nimi, a także indywidualnego podejścia do możliwości pacjenta. Wymaga też komunikacji z zakresu lekarz-dietetyk. Te czynniki, a także ogólnie pojęty, poprawiający się, stan zdrowia osoby współpracującej ze mną sprawia, że jest to dla mnie zajmujące, pasjonujące, motywujące.

Zobacz również
choroba gravesa-basedowa

DIETETYCY.ORG.PL: O czym powinna pomyśleć Pani zdaniem osoba, która zastanawia się nad wyborem dietetyki jako drogi zawodowej? Jakie cechy powinny definiować dobrego kandydata do zawodu?

MAGDALENA ADAMCZAK: Z obserwacji i rozmów podczas konferencji tematycznych, czy z doradcami zawodowymi wnioskujÄ™, że rynek dla zawodu dietetyka w Polsce jest z jednej strony wysycony/ przesycony, z drugiej jednak ciÄ…gle brakuje rzetelnych, kompetentnych specjalistów, z dziedziny innej, niż odchudzanie. Dietetyk wciąż mylony jest z trenerem personalnym, albo kojarzony głównie z procesem odchudzania, podczas, gdy powinien posiadać i być kojarzony zawsze dużo wiÄ™kszym zakresem kompetencji. Obecnie, w czasach, gdy tak Å‚atwo o zÅ‚e wybory żywieniowe, czy wrÄ™cz pandemiÄ™ chorób metabolicznych, dietetyk jest i powinien być dla każdego- nie tylko dla osób z nadwagÄ…, czy otyÅ‚oÅ›ciÄ…. Osoba, która chce zwiÄ…zać swÄ… zawodowÄ… przyszÅ‚ość, musi mieć zamiÅ‚owanie do pracy z ludźmi- budowanie zaufania i relacji to podstawa. Powinna być „gÅ‚odna” wiedzy z zakresu wielu dziedzin medycyny, by umieć kompleksowo patrzeć na czÅ‚owieka i Å‚Ä…czyć to z nabytÄ… wiedzÄ… z zakresu dietetyki. Musi lubić siÄ™ uczyć – studia to kropla w morzu wiedzy. Skrupulatność, dokÅ‚adność, odpowiedzialność i empatia również siÄ™ przydadzÄ…. WartoÅ›ciÄ… dodanÄ… bÄ™dzie też zamiÅ‚owanie do gotowania i eksperymentowania kulinarnego – tworzenia „czegoÅ›” z prostych skÅ‚adników. Jest to pomocne w edukacji pacjentów.

DIETETYCY.ORG.PL: Pracuje Pani w przychodni – coraz częściej mówi się głośno o roli dialogu między dietetykiem i lekarzem. Jakie jest Pani zdaniem miejsce i rola dietetyka w służbie zdrowia?

MAGDALENA ADAMCZAK: Idealna współpraca dietetyka z lekarzem powinna polegać na wzajemnym uzupełnianiu kompetencji: po wizycie u lekarza, diagnostyce jednostki chorobowej, wykonaniu profilaktycznych, bądź diagnostycznych badań laboratoryjnych i/lub obrazowych, praktycznie każdy pacjent powinien jednocześnie trafić po opiekę dietetyka (z odpowiednimi kwalifikacjami). Specjalista ds. żywienia uzupełni terapię pacjenta o odpowiednie zalecenia żywieniowe, modyfikacje stylu życia i żywienia, dając też motywację do zmian. Lekarze powinni wesprzeć naszą chęć współpracy, informując pacjentów o konieczności konsultacji z dietetykiem w ich jednostce chorobowej, jednocześnie zdejmując z siebie powinność edukacji żywieniowej na wizycie w POZ. Mam przyjemność z powodzeniem podejmować taką współpracę, co uważam za stosunkowo innowacyjne rozwiązanie.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc: nasze polskie jabłka
Najzdrowsze warzywo: polski pomidor
Najzdrowsze do picia: woda niegazowana
Na dobry początek dnia: pyszne i kolorowe śniadanie
Na sycÄ…cy obiad: bogato przyprawione kaszotto z kaszy gryczanej z piersiÄ… z indyka i warzywami
Na szybkÄ… przekÄ…skÄ™: jogurt naturalny
Stanowczo odradzam: fast-foody i gotowe dania

DziÄ™kujemy serdecznie Pani Magdalenie za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !