AICR: Jeden kieliszek wina lub piwo dziennie podnosi ryzyko raka piersi

Najnowszy raport AICR (American Institute for Cancer Research) oraz WCRF (World Cancer Research Fund) wskazuje na negatywny wpływ picia alkoholu – nawet 1 kieliszka tak cenionego zdrowotnie w niektórych badaniach wina – jako czynnik zwiększenia ryzyka zachorowania na raka piersi, czyli formy raka najczęściej występującej u kobiet. Jest to raport oparty o 119 dotychczasowych badań w tym zakresie, stąd trudno przejść obok jego wniosków obojętnie.

O jak dużym ryzyku mowa?

W przypadku spożycia 10 gramów alkoholu dziennie (około kieliszek wina) badacze mówią o:

  • 5% wzroście ryzyka u kobiet w wieku przed menopauzą
  • 9% wzroście ryzyka u kobiet w wieku po menopauzie

Co w zamian dla zachowania zdrowia?

Na szczęście raport wskazuje także po raz pierwszy sposób w jaki można obniżyć ryzyko zachorowania – są nim ćwiczenia fizyczne takie jak szybkie bieganie lub jazda na rowerze, co ma swoje oparcie w dotychczasowych wynikach badań naukowych (17% niższe ryzyko w okresie przed menopauzą w stosunku do najmniej aktywnych, 10% u kobiet po menopauzie).

Ponadto wskazuje się na związek otyłości i nadwagi ze zwiększeniem ryzyka raka piersi u kobiet po menopauzie, niższe ryzyko u kobiet, które karmiły piersią – co też ważne wskazuje się na konkretne rozwiązania dietetyczne, które sprowadzają się do stosowania zdrowej diety w celu obniżenia ryzyka zachorowania.

3 zalecenia dla zdrowia

Raport wskazuje trzy czynniki, które są kluczowe dla zachowania zdrowia:

  • Stosowanie aktywności fizycznej
  • Utrzymywanie prawidłowej masy ciała
  • Ograniczenie spożycia alkoholu

Źródło: aicr.org

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia