Dieta w dnie moczanowej

Dna, inaczej podagra. Jest chorobą metaboliczną, polega na nadmiernym odkładaniu się kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia). Kwas moczowy w postaci kryształków, z zewnątrz otoczony tkanką łączną, odkłada się w stawach, mięśniach i tkance podskórnej. Powstaje odczyn zapalny, prowadząc do zapalenia stawów i ciężkiego bólu. Choroba częściej dotyka mężczyzn, zazwyczaj między 30. a 50. rokiem życia.

owoceObjawy

To najczęściej ostre, nagłe i trudne do zniesienia napady bólowe stawów, przeważnie występujące w nocy. Obrzęk stawu (np. palucha, nadgarstka), gorączka, zaciemnienie skóry, zaczerwienienie.

Co sprzyja chorobie?

Stres, dieta bogata w puryny, niektóre leki, wysiłek fizyczny, nadużywanie alkoholu, otyłość, nadwaga, nadciśnienie.

Zalecenia żywieniowe

Celem diety chorego jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi.

Zbawienna jest dieta ubogopurynowa!

Z diety należy wykluczyć: produkty bogate w związki purynowe: podroby, wyciągi z mięsa i kości, baraninę, dziczyznę, szproty, śledzie, dorsza, sardynki, kawę naturalną, herbatę, czekoladę, kakao, rośliny strączkowe: groch, fasolę, soczewicę, szpinak, grzyby (boczniaki, pieczarki, borowiki)

Chory powinien ograniczyć spożycie: konserw, wędlin, tłuszczów zwierzęcych, ostrych przypraw, rabarbaru, alkoholu.

Zaleca się: mleko, jaja, sery, śmietanę i masło w ograniczonej ilości, owoce, warzywa (oprócz szpinaku, brokuł, brukselki i roślin strączkowych), miód, dżemy, cukier, ryż.

Można spożywać produkty zbożowe(50g./dobę).

Poleca się picie przegotowanej wody z sokami owocowymi, wodę alkaliczną, herbatę ziołową, kawę zbożową, koktajle owocowe, chudy jogurt, kefir. Powinno się wypijać 2-3 l. płynów dziennie.

Wykluczone jest smażenie i pieczenie potraw. Zaleca się spożywać produkty w postaci gotowanej, ewentualnie duszone na parze. Nie powinno się przyrządzać zup i sosów na kostnych, mięsnych wywarach. Proponuje się zastąpić je bulionami warzywnymi.

Dieta powinna obfitować w węglowodany, ponieważ pozwala to na wydalanie moczanów z moczem – natomiast dieta bogata w tłuszcze, powoduje zwrotne wchłanianie tych związków.

Posiłki należy spożywać 4-5 razy na dobę, niewielkie objętościowo. Ostatni posiłek powinien być spożyty 4 godziny przed snem, aby w ciągu nocy zbyt duże ilości kwasu moczowego nie zatrzymywały się w organizmie.

 W okresie napadowym: Zalecana jest dieta bezmięsna, płynna, kleikowo-owocowa.

Należy pamiętać o aktywności fizycznej. Ruch pomaga w utrzymaniu sprawności stawów zaatakowanych przez dnę moczanową. Warto również pomyśleć o gimnastyce lub basenie.

Anna Bruź

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

16 Komentarzy

  1. Prościej, po spożyciu grochu, fasoli, soczewicy, fasolki szp., szpinaku, grzybów, kwas moczowy we krwi nie wzrastał i nie rosło ryzyko wystąpienia dny.

  2. Chodzi o rodzaj puryn i ich biodostępność. Ciborowska. I Rudnicka to nie są zawsze aktualne danej niezależnie od roku wydania.

  3. Anna Lebiecka – Masz absolutną rację! Po przeczytaniu takiego artykułu, można pomyśleć że najlepiej jest jeść dżem na kolację…. bo to pomaga :) I popijać słodzoną herbatką. Zresztą to nie jedyny błąd…. np. “Duszenie na parze ” :) Uśmiałem się :)

  4. “Co sprzyja chorobie?
    Stres, dieta bogata w puryny, niektóre leki, wysiłek fizyczny, nadużywanie alkoholu, otyłość, nadwaga, nadciśnienie.” Weźmy te 3 ostatnie…. OTYŁOŚĆ, NADWAGA, NADCIŚNIENIE. I zróbmy tym osobą dietę w której mogą jeść MIÓD,CUKIER, DŻEMY, NABIAŁ i oczywiście WYSIŁEK FIZYCZNY jest niewskazany :) :) :) Mógłbym się pokusić o napisanie co o tym myślę, ale zostawię tylko to zestawienie przyczyn i proponowanego leczenia, nich każdy sam oceni, czy to ma sens czy nie.

  5. Przykładowo nie są zalecane w Ciborowska, Rudnicka – Wyd. Lekarskie PZWL. Które produkty uważasz za akceptowalne z tej grupy przy dnie moczanowej?

  6. Dziękujemy za komentarz. Na pewno użytkownicy ucieszyliby się z namiarów na źródła z wiedzy pozaakademickiej – o czym warto jeszcze wiedzieć w tym kontekście?

  7. Ania Bruź Wydaje mi się w takim razie, że należałoby to sprostowanie umieścić w artykule. Człowiek nie mający pojęcia o wartości odżywczej danych produktów może wynieść mylny wniosek. Bardzo zabawnie wygląda słowo “cukier” w produktach zalecanych. :)

  8. W planowaniu żywienia poleca się produkty z niewielką ilością puryn lub niezawierające ich w ogóle. Do tych produktów zaliczają się: miód, dżemy, marmolady, cukier. Oczywiście, nie można z nimi przesadzać, wypisane są te, które są dozwolone w tej chorobie, nie pogłębiające bólu. Białko podaje się w normie fizjologicznej.

  9. Dlaczego wycofać strączkowe. Sama zawartość puryn w pewnych produktach o niczym nie świadczy.. Polecam poczytać literatur fachową:) np: “Dietoterapia 1” Sa’eed Bawa… Wydawnictwo SGGW.

Dodaj komentarz