Recenzja: Cały ten cukier – Damon Gameau (2016)

Tytuł: Cały ten cukier
Autor: Damon Gameau
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Varsovia
Ilość stron: 240

„Cały ten cukier” to książka popularnonaukowa skierowana do każdej osoby interesującej się swoim zdrowiem i dietą. Jej autor – Damon Gameau, chciał przybliżyć czytelnikowi problem, jakim jest wszechobecność cukru (sacharozy) w „zdrowej” żywności. Książka podzielona jest na 4 części.

Cukier_front_finalPierwsza część książki opowiada o eksperymencie, jaki autor książki przeprowadził, aby udowodnić czytelnikowi, co cukier robi z organizmem i jak na niego wpływa. Dokładnie opisane zostały zasady eksperymentu, przykładowe posiłki oraz wiedza na temat cukru, jaką Gameau zdobył podróżując po Australii i Stanach Zjednoczonych. Każda nowinka, o której się dowiedział jest rzetelnie przedstawiona. Wyjaśnia m.in. jak przemysł spożywczy wykorzystuje uzależniające działanie cukru oraz jak zaciekle potrafi go bronić.

Druga część przedstawia wpływ 60-dniowej cukrowej diety autora książki. Skutki jakie zostawia po sobie cukier, są poparte naukowo i wyjaśnione od strony fizjologicznej. Wyjaśnione zostały zagadnienia: wpływu cukru na nastrój i jego uzależniające działanie,  wpływ cukru na skórę, pogorszenie funkcjonowania wątroby i działania nadmiernej ilości fruktozy, wzrost stężenia trójglicerydów i cholesterolu, wzrost masy ciała czy rozregulowanie łaknienia. Opisane są też choroby, które mogą być spowodowane długotrwałym i nadmiernym spożyciem cukrów.

Przedostatnia część książki, jest swoistym poradnikiem jak pozbyć się cukru z diety. Co warto podkreślić, autor opowiada jak on sam wyeliminował cukier ze swojego życia. W tym rozdziale znajdują się wskazówki, jak czytać etykiety produktów spożywczych, jakich zasad należy się trzymać, aby usunięcie tytułowego cukru było skuteczne, wymienione są również produkty żywnościowe, jakich autor używał w czasie detoksykacji.

Ostatnia część książki to masa zdrowych i w 100% bezcukrowych przepisów na nieszablonowe śniadania, przekąski, dania główne i przystawki, a nawet desery. Przepisy warte wypróbowania to bardzo aromatyczne kokosowe curry dyniowo-ciecierzycowe czy wegetariańska wersja lasagne bakłażanowej.

Sama książka jest wydana w nietuzinkowy sposób – pełna ilustracji, zdjęć i grafik informacyjnych, dzięki którym łatwiej zrozumieć pewne procesy z zakresu fizjologii i biochemii naszego organizmu. Język, którym została napisana książka jest nieskomplikowany, a dzięki barwnym porównaniom całą publikację czyta się z uśmiechem na ustach.

Podsumowanie: Książka „Cały ten cukier” to bardzo interesująca pozycja, która w zrozumiały sposób opisuje wpływ cukru na nasze zdrowie. Z pewnością jest to książka, która wzbudzi ciekawość czytelnika na poruszane zagadnienie, tak aby dalej samodzielnie poszukiwał kolejnych informacji i pogłębiał swoją wiedzę.

Sylwia Stanclik

Sylwia Stanclik

Absolwentka dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym
Sylwia Stanclik

Dodaj komentarz