Alergie pokarmowe

alergia

Alergie pokarmowe stajÄ… siÄ™ coraz bardziej rozpowszechnionym problemem w paÅ„stwach wysoko rozwiniÄ™tych. Dane na temat krajów UE mówiÄ…, że nawet 3 – 7 mln osób wykazuje reakcjÄ™ alergicznÄ… na żywność. Liczba alergenów siÄ™ga 200 – ale do głównej grupy zalicza siÄ™ mleko krowie, jaja kurze, ryby, skorupiaki, sojÄ™, pszenicÄ™, orzechy i orzeszki ziemne. W 1995 r. grupa ekspertów Food and Agriculture Organization okreÅ›liÅ‚a te alergeny, jako najczęściej wywoÅ‚ujÄ…ce alergie u ludzi na caÅ‚ym Å›wiecie. Lista ta zostaÅ‚a potwierdzona przez Codex Alimentarius Commission w 1999 r. i zostaÅ‚a okrzykniÄ™ta mianem „Wielkiej ósemki„.

Reakcje alergiczne na pokarmy różniÄ… siÄ™ miÄ™dzy sobÄ… siÅ‚Ä… objawów oraz czasem wystÄ™powania. Alergia na mleko i jaja ma zwykle gwaÅ‚towny przebieg we wczesnym okresie życia, po czym okoÅ‚o 90% dzieci wyrasta z nich w wieku przedszkolnym, (chociaż – co do mleka coraz wiÄ™cej nowych badaÅ„ temu zaprzecza). Natomiast alergia na orzechy arachidowe wystÄ™puje przez caÅ‚e życie i może prowadzić do zagrażajÄ…cego życiu wstrzÄ…sowi anafilaktycznemu.

Alergia na mleko i pszenicę została opisana we wcześniejszych częściach cyklu. Poniżej krótka charakterystyka pozostałych najczęściej uczulających pokarmów.

Alergia na białka jaja kurzego

Białka jaja kurzego są drugim po mleku pokarmem obcogatunkowym wprowadzanym do diety dziecka i tak jak mleko – najczęściej je uczulającym. Największą liczbę uczuleń na jajka odnotowuje się między 4. a 5. rokiem życia.

Białko jaja zawiera białka o znacznie wyższym potencjale uczulającym niż żółtko. Stwierdzono, że najczęściej uczulającym białkiem jest owotransferyna (53%), owomukoid (38%), owoalbumina (32%) oraz lizozym (15%). Wśród białek obecnych w żółtku jaja zwraca uwagę a-liwityna, która może uczulać poprzez drogi oddechowe. Jajko to jeden z produktów, w którym gotowanie ma znaczący wpływ na zmniejszenie alergenności. Badania wykazują, że 50-85% badanych z tego typu alergią tolerowało jajka gotowane. Gotowanie jajka, przez co najmniej 10 min. zmniejsza jego alergenność o ponad 75%, a jeszcze bardziej smażenie i pieczenie.

Alergia na białko ryb i skorupiaków

Białka ryb i skorupiaków wykazują bardzo silną alergenność i dlatego objawy są dość gwałtowne, wliczając w to reakcje anafilaktyczne. Objawy alergii na ryby pojawiają się nie tylko po ich spożyciu, ale również u osób silnie uczulonych po wdychaniu oparów z gotują­cych się ryb, reakcji kontaktowej podczas ich przygoto­wywania, a nawet po kontakcie z osobą, która zjadła rybę, np. przez pocałunek.

BiaÅ‚ka ryb i owoców morza sÄ… ponadto odporne na temperaturÄ™, dlatego gotowanie nie zmniejsza ich alergennoÅ›ci. Alergia tego rodzaju dotyczy głównie osób atopowych, w tym zarówno dzie­ci jak i osób dorosÅ‚ych. U okoÅ‚o 50% osób objawy wystÄ™pujÄ… po spożyciu wszystkich gatunków ryb, a w pozostaÅ‚ej grupie cho­rych po zjedzeniu okreÅ›lonego gatunku ryby.  Po rozpoznaniu alergii na owoce morza zrezygnować należy z małż, krewetek, krabów, ostryg, kalmarów, homarów, langust i raków. Bardzo czÄ™sto osoby majÄ…ce alergiÄ™ na skorupiaki wykazujÄ… uczulenie na ryby.

Alergia na sojÄ™

Soja, jako dobre źródÅ‚o biaÅ‚ka przez lata byÅ‚a stosowana, jako skÅ‚adnik mieszanek mlekozastÄ™pczych dla niemowlÄ…t z alergiÄ… na mleko krowie. Badania wykazaÅ‚y jednak, że 14% dzieci uczulonych na mleko ma objawy alergii na sojÄ™.  Z tego też powodu nie jest już zalecana, jako produkt zastÄ™pujÄ…cy niemowlÄ™tom mleko. Ponadto lecytyna sojowa jest bardzo szeroko stosowana w przemyÅ›le spożywczym (wÄ™dliny, sosy, majonezy, sÅ‚odycze, kapsuÅ‚ki leków i wiele innych), co stanowi problem przy unikaniu soi przez osoby uczulone. Do tej pory nie ma jednoznacznych dowodów, aby procesy technologiczne zmniejszaÅ‚y alergenność soi. Ten rodzaj alergii również może wywoÅ‚ać reakcje anafilaktyczne.

Alergia na orzechy i orzeszki ziemne (arachidowe)

DziaÅ‚anie alergizujÄ…ce wykazuje ok. 15 rodzajów orzechów, z czego najczęściej alergiÄ™ powodujÄ… orzechy arachidowe i otrzymywane z niego masÅ‚o orzechowe.  W naszej strefie klimatycznej najczęściej uczulajÄ… orzechy wÅ‚oskie, migdaÅ‚y, orzechy laskowe i kasztany. CechÄ… charakterystycznÄ… tego typu alergii sÄ… bardzo ciężkie odczyny anafilaktyczne, które nieraz mogÄ… prowadzić do zgonu. Ponadto alergeny zawarte w orzechach sÄ… odporne na dziaÅ‚anie głównych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie spożywczym, oraz predysponujÄ… do wystÄ™powania licznych odczynów krzyżowych (wiÄ™cej o tym w dalszej części artykuÅ‚u). Uczulenie na orzechy arachidowe jest rzadsze u dorosÅ‚ych niż u dzieci, chociaż wg niektórych badaÅ„ rzadko zdarza siÄ™, aby osoba uczulona w późniejszym wieku nie wykazywaÅ‚a reakcji alergicznej. WiÄ™cej jest jednak badaÅ„ naukowych, które potwierdzajÄ… odmienne stanowisko w tej sprawie.

Zobacz również
wzdęcia

alergia na orzechy
Valentina Gabdrakipova / 123RF

Objawy alergii pokarmowych

Alergie pokarmowe dają szerokie spektrum objawów klinicznych dotyczących wielu narządów:

  • ze strony skóry: pokrzywka, obrzÄ™k naczynioruchowy, wyprysk atopowy, zapalenie skóry;
  • ze strony przewodu pokarmowego: wymioty, biegunka, zaparcia, wzdÄ™cia, kolki, bóle brzucha;
  • ze strony ukÅ‚adu oddechowego: katar, kichanie, dusznoÅ›ci, kaszel
  • ze strony ukÅ‚adu krążenia: zapaść krążeniowa
alergie pokarmowe
© zhekos / 123RF

Rozpoznanie alergii pokarmowych

Podstawą do rozpoznania alergii pokarmowej jest dokładny wywiad dietetyczny. EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology) rekomenduje, aby obejmował on następujące kluczowe zagadnienia:

  • jakie byÅ‚y objawy i czas ich trwania
  • po jakim czasie objawy ustÄ…piÅ‚y
  • jaka żywność indukowaÅ‚a niekorzystne reakcje
  • czy byÅ‚a to żywność typowa dla danego kraju i wieku, w jakim wystÄ™puje
  • jak dÅ‚ugo po ekspozycji na alergen rozwijaÅ‚y siÄ™ niekorzystne reakcje
  • czy reakcje te byÅ‚y powtarzalne
  • czy reakcja dotyczyÅ‚a żywnoÅ›ci w stanie surowym i/lub przetworzonym
  • czy pacjent ma inne schorzenia, w tym choroby atopowe
  • czy pacjent miaÅ‚ kontakt z alergenami, mogÄ…cymi wywoÅ‚ać reakcjÄ™ krzyżowÄ…
  • czy pacjent jest uczulony na lateks
  • czy pacjent wczeÅ›niej stosowaÅ‚ dietÄ™ eliminacyjnÄ… i jakie byÅ‚y jej efekty.

Dokładny wywiad dietetyczny, badanie poziomu przeciwciał IgE w surowicy krwi, paskowe testy skórne oraz testy prowokacji pokarmowej pozwalają na potwierdzenie bądź wykluczenie alergii.

Alergie krzyżowe

W temacie alergii pokarmowej należy też wspomnieć o zjawisku tzw. alergii krzyżowych, czyli u osób uczulonych na pyłki roślin, występują dolegliwości po 15-30 minutach od spożycia świeżych owoców i warzyw. Przykłady alergenów reagujących krzyżowo to np.: pyłki brzozy i jabłko, wiśnia, marchew, seler; pyłki traw i pomarańcza, melon, arbuz. Podobnie u osób uczulonych na lateks występują objawy po spożyciu banana, kiwi i awokado (tzw. zespół lateksowo-owocowy).

Literatura:

  1. Food allergy in childhood. Allen K. J., Hill D., Heine R.  Medical journal of Australia 2006; 185.7: 394.
  2. Częstość występowania dodatnich testów skórnych na alergeny pokarmowe w specjalistycznej poradni alergologicznej. Marszałkowska J., Gutowska J., Smoliński B. Alergia Astma Immunologia 2007;12.3: 160-164.
  3. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines: diagnosis and management of food allergy. Muraro, A., i wsp.  Allergy 2014; 69.8: 1008-1025.
  4. Alergia pokarmowa – orzechy. Rudzki E. Post Dermatol Alergol 2006; XXIII, 2: 79–83
  5. Food processing and allergenicity. Verhoeckx, Kitty, i wsp. Food and Chemical Toxicology (2015).
  6. Alergiczne reakcje krzyżowe aspekty kliniczne i diagnostyczne. Cudowska B., Kaczmarski M.  Alergia 2 (2003): 41Ŧ45.