Back to school z podręcznikami PZWL (kod rabatowy w artykule)!

Avatar photo
dietetyczne back to school

Wiedza dietetyczna ewoluuje. Niezależnie czy jeszcze studiujecie, czy też już zajmujecie się praktyką – z każdym badaniem klinicznym, przekrojowym, każdą meta-analizą poznajemy coraz więcej mechanizmów rządzących ludzkim organizmem. Dlatego ważne jest, żeby sięgać jak najświeższe podręczniki z dobrego, sprawdzonego źródła, które tę mnogość informacji porządkują. 

Dlatego tradycyjnie z Wydawnictwem Lekarskim PZWL zapraszamy Was do podręcznikowej inauguracji roku akademickiego i zobaczmy co nowego pojawiło się w świecie podręczników dietetycznych, a które książki z żelaznego kanonu są dostępne w nowych, wciąż aktualnych wydaniach.

UWAGA: na końcu artykułu znajdziecie także dedykowany dla naszych czytelników rabat na dobrą inaugurację roku akademickiego 2024/25!

Dietetyczne ABC

Zacznijmy od podstaw, czyli dietetycznego abecadła. Jeśli chcecie budować swoją ekspertyzę to potrzeba gruntownego fundamentu. Poniższe pozycje to prawdziwy żelazny kanon dietetyki.

Takim jest bez wątpienia „Żywienie zdrowego i chorego człowieka„, które doczekało się już piątego wydania. Podręcznik Ciborowskiej to klasyk — kompleksowa publikacja, która dostarcza zarówno teoretycznych podstaw żywienia, jak i praktycznych narzędzi do indywidualnej adaptacji diet w różnych stanach zdrowia, co jest kluczowe dla skutecznej i etycznej praktyki zawodowej.

Inną alternatywą jest nowsza pozycja „Dietetyka kliniczna” pod redakcją Mariana Grzymisławskiego. To kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorzy, specjaliści z różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, omawiają w niej szeroki zakres tematów.

Współczesna dietoterapia” Ewy Lange i Dariusza Włodarka. Książka ta przedstawia nowoczesne podejścia w dietoterapii różnych schorzeń. Jest nieocenionym źródłem informacji do egzaminów z dietoterapii.

Dodatkowo przydatnym w gabinecie podręcznikiem będzie najnowsza wersja „Tabeli składu i wartości odżywczych„, gdzie znajdziecie rozpisane składniki mineralne – również tych, których nie znajdziecie w większości programów do układania diet.


Zastosowania wiedzy w dietetyce klinicznej – czyli konkretne jednostki chorobowe

Podstawy z powyższych książek to tylko początek. Eksperckie doświadczenie jest kluczowe przy trudniejszych przypadkach klinicznych, dlatego warto poszerzać wiedzę o konkretne schorzenia. Oto subiektywna lista książek naszej redakcji na początek (resztę poznacie na stronie księgarni PZWL).

Książka „Żywienie dojelitowe i pozajelitowe” jest niezbędna przy bardziej wymagających jednostkach chorobowych związanych z układem pokarmowym. Zawiera kompleksowe informacje na temat metod żywienia dojelitowego i pozajelitowego, wskazań do ich stosowania oraz technik przeprowadzania tych form terapii.

Żywienie w chorobach nowotworowych” niestety to wciąż bardzo przydatny, często spotykany zakres zadań dietetyków w Polsce. Książka zawiera szczegółowe informacje na temat wsparcia żywieniowego pacjentów onkologicznych, co jest niezwykle ważne na egzaminach z dietetyki klinicznej.

Dietetyka w psychiatrii i neurologii” pod redakcją Lucyny Ostrowskiej obejmuje zarówno teoretyczne, jak i praktyczne aspekty żywienia, w tym przykłady jadłospisów oraz produkty zalecane i te, których należy unikać.

Żywienie w chorobach serca” zawiera zalecenia dietetyczne dla pacjentów z różnymi schorzeniami serca, w tym z dyslipidemią, nadciśnieniem tętniczym i niewydolnością serca, oraz omawia znaczenie odpowiedniego żywienia w profilaktyce i leczeniu tych chorób.

Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby” porusza najważniejsze zagadnienia diagnostyczne oraz kliniczne w postępowaniu z pacjentami cierpiącymi na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby. Pozycja przydatna do przygotowania na egzamin z dietetyki klinicznej.

Żywienie w chorobach skóry” to książka, która ta omawia wpływ diety na stan skóry oraz zasady żywienia w różnych chorobach dermatologicznych. Jest przydatna podczas przygotowań do egzaminów z dermatologii i dietetyki klinicznej oraz często w praktyce dietetycznej.

Dietoterapia w zespole chronicznego zmęczenia” to nowa pozycja. Książka porusza tematykę psychologiczną i psychodietetyczną dotyczącą genezy i postępowania w przypadkach chronicznego zmęczenia oraz stresu. Zawiera liczne rozwiązania praktyczne dotyczące tytułowego problemu

Szczególnie wiele zmienia się w zakresie wiedzy na temat mechanizmów chorób układu pokarmowego i ich leczenia. Dlatego, jeśli nie chcecie pozostać w tyle za postępami nauki, warto sięgnąć również poza żelazną bazę podręczników i poznać ten temat bliżej. Wysoko ocenianymi pozycjami są nowości – „Dieta low-FODMAP” Agaty Stróżyk.

Pokrewną tematykę porusza „Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” Hanny Szpunar-Radkowskiej. Książka ta szczegółowo opisuje zasady diety przy SIBO. Przydatna do egzaminów z dietoterapii.


Zaburzenia odżywiania

Zaburzenia odżywiania stanowią lwią część obowiązków dietetyków. Aby lepiej rozumieć psychologiczne i fizjologiczne aspekty tych schorzeń, co pozwala na skuteczniejsze wsparcie pacjentów – warto sięgnąć po poniższe pozycje.

Książka „Jedzenie pod wpływem emocji” koncentruje się na psychospołecznych aspektach jedzenia. Wyjaśnia, jak jedzenie może wpływać na regulację emocji i nastroju. Prezentuje najnowsze badania dotyczące jedzenia emocjonalnego oraz wyniki badań własnych. Pomoże zrozumieć zachowania pacjentów.

Na drugim skraju — nadmiaru spożywanego jedzenia — mamy cały kompleksowy temat, którego dedykowany jest nowy podręcznik „Otyłość i jej powikłania„.

Skoro otyłość – „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej„. Publikacja ta jest kluczowa dla zrozumienia roli dietetyka w opiece nad pacjentami po operacjach bariatrycznych. Omawia zasady żywienia przed i po operacji oraz monitorowanie pacjentów w dłuższym okresie.

Zaburzenia odżywiania to jednak nie tylko otyłość i anoreksja. Szerokie spojrzenie na ten temat gwarantuje pozycja „Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania


Dla sportowców

Jeśli nawet nie marzycie o karierze dietetyka sportowe, warto zrozumieć specyficzne potrzeby żywieniowe sportowców i osób aktywnych fizycznie, co pozwala na optymalizację ich wydolności i regeneracji. Pamiętajmy zresztą, że znaczna część społeczeństwa amatorsko uprawia sport, co nie pozostaje bez znaczenia na decyzje żywieniowe.

Zobacz również
maślan sodu

Klasyczną pozycją z zakresu dietetyki sportowej jest „Żywienie w sporcie” Ireny Celejowej, która cieszy się niesłabnącą popularnością.

Świeższą pozycją również cenioną przez specjalistów jest „Dietetyka Sportowa” – bogate kompendium wiedzy z tego zakresu.


Dla dietetyka na 5+

Nie jest tajemnicą, że współczesna dietetyka staje się coraz bardziej interdyscyplinarną dziedziną. W dietetycznej codzienności przydaje się również lista dodatkowych umiejętności. Kluczowe są umiejętności motywowania pacjentów i zrozumienia podłoża psychologicznego ich problemów.

Ten temat podejmuje „Psychodietetyka” pod redakcją Anny Brytek-Matery. Obszarem sprawiającym wiele kłopotów dietetykom jest odpowiednia interpretacja wyników badań, z którymi przychodzą pacjenci.

W związku ze starzeniem się społeczeństwa coraz istotniejszym tematem jest „Żywienie osób starszych„. Dlatego wiedza zaczerpnięta z tej książki, na pewno nie pójdzie na marne.

Od kilku lat na dostępna była pozycja „Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce” pod redakcją Lucyny Ostrowskiej, która jest odpowiedzią na tę potrzebę.

Wreszcie inną bolączką jest nadużywanie przez pacjentów leków i suplementów. Robią to zwykle, nie wiedząc, że ich wybory żywieniowe mogą wchodzić w interakcje z medykamentami. Dlatego wiedzą obowiązkową dla dietetyka stają się „Interakcje leków z żywnością„.


Czas na kod rabatowy!

Obiecaliśmy specjalny kod rabatowy. Spełniamy obietnicę! Dzięki naszym przyjaciołom z Wydawnictwa Lekarskiego PZWL mamy dla Was wyjątkowy kod 23% zniżki od cen katalogowych na książki papierowe PZWL (oprócz outletu i pakietów), ważny do końca listopada. Należy go wpisać na ostatnim kroku koszyka zakupowego.

Kod: dietetycy

Uzbrojonych w wiedzę na temat oferty podręcznikowej oraz kod — zachęcamy do odwiedzin https://pzwl.pl/