Borówki amerykańskie

Borówki amerykańskie są dość nowym owocem na naszym rynku. Jeszcze w 1900 roku nikt nie myślał o ich uprawie i jedynie północnoamerykańscy zbieracze runa mogli cieszyć się ich owocami. Dzisiaj Polska jest jednym z ich wiodących producentów na świecie.

borówka amerykańska

“Vaccinium corymbosum a2” by Opioła Jerzy (Poland) – Praca własna. Licensed under Creative Commons Attribution 2.5 via Wikimedia Commons

Te smaczne owoce pojawiają się zaraz po zakończonym sezonie na jagody a ich zbiór trwa jeszcze około miesiąca po zbiorze jagód. Dojrzałe borówki charakteryzują się ciemnogranatową skórką i białym miąższem, podobnie jak mało znana w Polsce dziko rosnąca krewniaczka tych owoców – łochynia.

Borówki amerykańskie – właściwości

Borówki to bogate źródło witaminy C – witaminy o właściwościach przeciwutleniających. Borówka amerykańska obfituje też w inne związki biologicznie aktywne, również będące antyoksydantami. Najistotniejszym składnikiem mineralnym jaki zawierają borówki amerykańskie jest mangan, biorący udział w przemianach energetycznych organizmu. Zawartość błonnika w tych owocach sprawia, że usprawniają pracę przewodu pokarmowego.

Spożywane z umiarem – ponieważ zawierają dość dużo cukru, są wspaniałym urozmaiceniem letniej diety.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia