Czytaj skład. Gotuj z głową! [recenzja książki]
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/k-b-80x80.jpg)
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2020/09/cover.png)
Dietetyków nie trzeba przekonywać do tego, że tzw. „czysta etykieta” produktów spożywczych jest tym, czego należy szukać na sklepowych półkach. Z drugiej strony – jak nie dać się rozkochać w pięknym opakowaniu z roześmianą rodziną, ulubionym bohaterem bajek swojego dziecka a jeszcze jeśli producent dopisze „bez dodatku konserwantów”, „light” albo „bez syropu glukozowo-fruktozowego” – to jak nie wierzyć w to, że produkt, po który sięgamy jest zdrowy?
A właśnie – nie zawsze powinniśmy, bo diabeł tkwi w szczegółach i producenci chętnie korzystają z naszego braku uwagi.
„Czytaj skład. Gotuj z głową!”, który właśnie trafił na rynek stara się odczarować mit, że obecnie nie da się gotować naturalnie, bo przecież „chemia” jest wszędzie.
Gotuj z głową! Czyli jak?
Tytuł: Czytaj skład. Gotuj z głową! |
Autorzy: Katarzyna Rada, Jagoda Fabicka |
Wydawnictwo: Publicat |
Ilość stron: 224 |
Rok wydania: 2020 |
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2020/09/okladka-679x1024.png)
Gotowanie z głową w wydaniu autorek znanych ze strony czytajsklad.com – Katarzyny Rady i Jagody Fabickiej – to elastyczność i kreatywność.
Współczesny konsument jest zabiegany – z drugiej strony blisko jego serca jest filozofia eko i zero waste. Czasami te dwie rzeczy są nie do pogodzenia, gdy chcemy sięgnąć po przepisy kulinarne z Internetu lub książek.
Lista składników zdaje się zawiła, wygląda jakby z produktów w niby-pełnej lodówce nie dało się nic ugotować. Wtedy rozwiązaniem jest pobiegnięcie do sklepu po coś jeszcze, czego w całości nie zużyjemy i 3/4 poleci do kosza? Czy też kupno gotowego produktu pełnego niepotrzebnych e-dodatków?
Dlatego przepisy zawarte w książce to raczej drogowskazy z sugestiami jak bazowy przepis można dopasować do tego co nam smakuje i co z produktów, którymi dysponujemy można wykorzystać do posiłku.
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2020/09/przepis-1024x768.png)
Nie tylko przepisy
Czytając książkę, zauważycie, że oprócz przepisów autorki wplatają porady jak kupować jedzenie (którą rybę warto kupić? dlaczego pasztet domowy jest zawsze lepszy niż sklepowy?). Porady są powiązane z przepisami – dodatkowo sprawiają, że przechodzimy przez całą paletę produktów. A jak wiadomo – różnorodność jest nie do przecenienia z punktu widzenia dietetyki.
Książka podzielona jest na cztery główne bloki tematyczne:
- Śniadanie
- Obiady
- Desery
- Czytaj Skład
Ostatnia część to bardzo przydatna ściągawka zakupowa. Dzięki niej szybko zobaczymy co dany produkt kupowany w sklepie powinien zawierać – a co jest tam dorzucane przez producentów, co niekoniecznie jest tam potrzebne. Z tej drugiej kategorii – w czytelny sposób zobaczymy co nie powinno budzić naszych obiekcji (mimo, że czasami posiada oznaczenia „e”) a co – zaznaczone na czerwono – już powinno zapalić nam czerwoną lampkę.
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2020/09/zakupy-1024x768.png)
Podsumowanie
Czytaj skład. Gotuj z głową! wyróżnia się zdecydowanie na liście książek kulinarnych obecnych na rynku. Powiedzielibyśmy raczej, że jest to przewodnik mądrego konsumenta, w którym nawet osoba, która uważa się za starego, zakupowego wyjadacza znajdzie przydatne dla siebie informacje. Godna polecenia dla wszystkich tych, którzy mają ambicje gotować i jeść bardziej naturalnie, chcą kupować mądrzej i nie dać się nabrać na kolorowe etykiety produktów w sklepach.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Czytaj skład. Gotuj z głową! [recenzja książki]
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/k-b-172x172.jpg)