Dieta a proces starzenia się mózgu u myszy

Avatar photo
dieta a proces starzenia się u myszy

Jak pokazują wyniki badań opublikowanych w  „Frontiers in Molecular Neurosciencedieta niskoenergetyczna oraz niskotłuszczowa zapobiega aktywacji mikrogleju podczas procesu starzenia się u myszy. Badanie wykazało również, że wzmożona aktywność fizyczna jest znacznie mniej skuteczna niż ograniczenie kaloryczności diety w zapobieganiu zmianom związanych z procesem starzenia się.

Czym jest „mikroglej”?

Mikroglej to komórki nieneuronalne centralnego układu nerwowego, które pomagają utrzymać integralność i prawidłowe funkcjonowanie tkanki mózgowej. Dysfunkcje tych komórek, podczas zakłócenia homeostazy organizmy, są powiązane z zaburzeniami neurorozwojowymi i chorobami neurodegeneracyjnymi. Starzenie się jest również związane ze stanem zapalnym wywołanym przez mikroglej w określonych obszarach mózgu, ale nie jest jasne, czy dieta lub styl życia mogą wpływać na ten proces.

Charakterystyka i wyniki badania:

Naukowcy z University Medical Center Groningen (Holandia) badali wpływ stosowania diet o wysokiej oraz niskiej zawartości tłuszczu na markery stanu zapalnego i mikrogleju w podwzgórzu u 6-miesięcznych myszy. Następnie zespół badawczy przyjrzał się wpływowi stosowania diet o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu na mikrogleju u 2-letnich gryzoni, które były poddawane aktywności fizycznej (kołowrotek) lub u których stosowano dietę o zmniejszonej podaży energii (redukcja kilokalorii o 40%).

Według naukowców aktywacji mikrogleju wywołanej starzeniem można było zapobiec tylko wtedy, gdy myszy otrzymywały dietę niskotłuszczową w połączeniu z ograniczoną podażą energii w diecie.  Sama dieta niskotłuszczowa okazała się być  niewystarczająca, aby zapobiec tym zmianom. Naukowcy stwierdzili również, że ćwiczenia fizyczne były znacznie mniej skuteczne niż ograniczenia kaloryczne.

Zobacz również
techniki manipulacji w reklamie

Dane te pokazują, że zawartość tłuszczu oraz ogólna energetyczność diety są ważnymi czynnikami wpływającymi na mózg podczas procesu starzenia się. Badanie wymaga jednak kontynuacji oraz dalszych interpretacji w celu określenia w jakim stopniu powyższe wyniki są istotne również w przypadku człowieka.

Źródło:

Zhuoran Yin, Divya D. Raj, Wandert Schaafsma, Roel A. van der Heijden, Susanne M. Kooistra, Aaffien C. Reijne, Xiaoming Zhang, Jill Moser, Nieske Brouwer, Peter Heeringa, Chun-Xia Yi, Gertjan van Dijk, Jon D. Laman, Erik W. G. M. Boddeke, Bart J. L. Eggen. Low-Fat Diet With Caloric Restriction Reduces White Matter Microglia Activation During Aging. Frontiers in Molecular Neuroscience, 2018; 11.