Dieta FLEXI w insulinooporności [RECENZJA]

Avatar photo

Dieta FLEXI w insulinooporności – Twoja droga do wege to siódma książka z serii Insulinooporność autorstwa Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej, wydana nakładem wydawnictwa Feeria. Tak jak w poprzednich publikacjach portal Dietetycy.org.pl miał przyjemność objąć i tę część patronatem medialnym. Jesteście ciekawi o czym były poprzednie książki?

dieta flexi

Zobaczcie recenzje : Insulinooporność, Dieta w insulinooporności, Insulinooporność w polskiej kuchni, Insulinooporność szybkie dania, Pokonaj nadwagę oraz insulinooprność u dziecka oraz najnowszą Słodkości w insulinooporności. Dla tych, którym to nie wystarcza mogą zerknąć do Insulinooporność – leczenie dietą.

Tytuł: Dieta flexi w insulinooporności. Twoja droga do wege
Autor: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Ilość stron: 304
Rok wydania: 2020
Wydawnictwo: Feeria

Dlaczego dieta FLEXI?

Współczesny świat boryka się z wieloma problemami dotyczącymi wyżywienia populacji. Z jednej strony plaga głodu nękająca kraje trzeciego świata, z drugiej zaś epidemia otyłości, z którą zmagają się kraje rozwinięte. Nie bez znaczenia jest także sytuacja środowiska naturalnego nadmiernie eksploatowanego przez zwiększające się potrzeby rolnictwa. Nad rozwiązaniem problemu zwiększających się potrzeb żywnościowych rosnącej populacji i możliwością ograniczania szkód poczynionych środowisku naturalnemu debatują sztaby specjalistów. Zespół ekspertów związanych z czasopismem naukowym Lancet zaproponował rozwiązanie określane jako dieta przyjazna planecie (tzw. dieta planetarna).

Jej założeniem jest radykalne ograniczenie spożycia mięsa na korzyść produktów roślinnych. Trend ten jest obecnie mocno rosnący co widać np. w dorocznych rankingach na najlepszą dietę, gdzie triumf święcą diety z dominującym udziałem produktów roślinnych.

Czym jest fleksitarianizm?

Wcale nie trzeba być wegetarianinem, by zmienić proporcje spożywanych codziennie produktów. Dieta fleksitariańska jest propozycją dla osób lubiących produkty mięsne ale pozwalająca je ograniczać w taki sposób, by wspierać zdrowie, a także działać na rzecz ochrony środowiska.

Co znajdziemy w książce?

Książka Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej poświęcona jest właśnie tematyce diety fleksitariańskiej. Obie autorki jak napisały w „Dieta FLEXI w insulinooporności” są wegetariankami i przez liczne propozycje atrakcyjnych i szybkich dań zachęcają do podjęcia wyzwania i zmiany nawyków żywieniowych.

Podstawy

W pierwszej części książki autorki przedstawiły czytelnikom pojęcie i zasady diety fleksitariańskiej oraz diety wegetariańskiej. Zdefiniowały insulinooporność oraz zasady odżywiania osób z tym zaburzeniem metabolicznym. Podkreśliły rolę aktywności fizycznej proponując różne jej rodzaje adekwatne do potrzeb osób z insulinoopornością.

Czym zastąpić mięso w diecie

W rozdziale poprzedzającym część przepisową panie wytłumaczyły dlaczego nadmierna podaż mięsa w diecie nie jest zdrowa i jak stosować dietę opartą na produktach pochodzenia roślinnego tak, by nie była ona niedoborowa.

Opisały produkty roślinne o wysokiej zawartości białka oraz źródła pokarmowe najważniejszych składników odżywczych.  Dla osób dbających o linię znalazło się wiele porad jak skutecznie zredukować masę ciała, stosując się do zaleceń diety roślinnej.

I wreszcie… przepisy

W bardzo obszernej części przepisowej autorki opracowały plan żywieniowy na 60 dni. Przepisy opracowane są na 2 porcje, co bardzo ułatwia planowanie posiłków dla rodziny lub pomaga zaoszczędzić czas przez konieczność gotowania co drugi dzień.

Zobacz również

Do ciekawszych propozycji obiadowych należą marokańska potrawka z orzechami, boczniaki w panierce z gulaszem warzywnym, curry z cukinią czy spaghetti z brokułami i pstrągiem. Ta ostatnia potrawa jest dowodem na to, że produkty odzwierzęce pojawiają się co jakiś czas w planie żywieniowym opisanym w Dieta FLEXI w insulinooporności.

Śniadania są bardzo lekkie i smaczne, o czym można się przekonać, przygotowując deser z mango w słoiku, peanut butter pudding, muffinki z marchwi czy pastę z grillowanego selera.

Kolacje to często sałatki tak jak ta z prażonymi kiełkami, surówka z cukinii czy z zieloną soczewica i pstrągiem. W jadłospisie przewidziane zostały także desery jak np. marchewkowo-orzechowy czy ciasteczka fasolowe z jogurtem i granatem. Moim osobistym faworytem jest koktajl truskawkowy z mango oraz malinowy deser w słoiku.

Podsumowanie

Książkę Dieta FLEXI w insulinooporności warto polecić osobom zainteresowanym dietą wegetariańską i wegańską, które nie są jeszcze do końca pewne swojego wyboru. Korzystając z przepisów zawartych w tym opracowaniu, będą mogły podjąć decyzję czy chcą podążać tą drogą żywieniową.