Kawior

Kawior czarnyKawior kojarzony jest z luksusową kuchnią. Nic dziwnego, że wokół niego urosło sporo mitów żywieniowych. Niniejszy artykuł skrótowo przedstawi Wam jak to jest z kawiorem i na co zwrócić uwagę podczas kupna oraz konsumpcji.

Krótko o kawiorze

Kawior to osolona ikra niektórych ryb. Czasami nazwa obejmuje także jajka ślimaków, jednak w tym artykule skupimy się na ikrze ryb. Choć do niedawna najwięcej kawioru wytwarzały tereny nad Morzem Kaspijskim, to obecnie największym producentem stały się Stany Zjednoczone.

Kawior kawiorowi nierówny

Spotkać możemy kilka rodzajów kawioru. Najcenniejszym jest kawior czarny – jajeczka do niego są wytwarzane przez ryby jesiotrowate. Spotkać można się również z kawiorem czerwonym – od łososiowatych oraz kawiorem złocistym – od pstrągów.

Jakość kawioru czarnego również zależy od tego od jakiej dokładnie ryby pochodzi – i tak za zdecydowanie najlepszy (i jednocześnie najdroższy) uznaje się kawior z bieługi – jest to tak zwany “kawior biały” albo “kawior carski“. Innym drogim kawiorem jest ten otrzymywany z jesiotra perskiego (to tak zwany “kawior złoty“). Za bardzo dobre uchodzą również kawiory z siewrugi oraz jesiotra.

O ile w kawiorze czarnym, czym większe są jajeczka – tym kawior jest lepszy jakościowo, to w kawiorze czerwonym jest na odwrót.

Korzystny wpływ kawioru na zdrowie?

To fakt – kawior zawiera liczne minerały bardzo korzystnie wpływające na organizm. Szczególnie poleca się go dla osób chcących poprawić wygląd skóry. Pod tym względem kawior zawiera całą gamę potrzebnych składników mineralnych. Nic dziwnego, że poza kawiorem konsumpcyjnym można natrafić także na używane w celach czysto kosmetycznych kremy z kawioru, a centra piękności oferują zabiegi z kawiorem.

W ikrze ryb znajdują się między innymi różne witaminy (A, D oraz E). Kawior zawiera cenny fosfor, fosfolipidy – korzystnie wpływające na cerę i skórę. Zawiera także liczne nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy – cynk, jod i magnez oraz białka.

Jak jeść kawior?

Zalecić można serwowanie kawioru w szklanym półmisku na pokruszonym lodzie z cytrynami w ćwiartkach. Oprócz tego podaje się pieczywo.

Kawior jeść można widelcem przez nałożenie małej porcji na talerz, ewentualne skropienie cytryną – wtedy przegryzamy od czasu do czasu pieczywem. Alternatywnie można nałożyć trochę kawioru na brzeg pieczywa, jednak bez rozsmarowywania – i jeść go w taki właśnie sposób.

Oczywiście istnieją inne możliwości – jak chociażby jedzenie z bliną, tostami.

Co pić do kawioru?

W zależności od koloru – do kawioru czerwonego pasować może wytrawne białe wino, zaś do czarnego – przykładowo wytrawny szampan. Dla lubiących mocniejsze trunki – lepszy może być koniak.

Uwaga dla konsumenta na marginesie

Na rynku spotkać  można także podrobiony kawior. Zdarza się, że można natrafić na sztucznie barwioną ikrę taszy, czyli zająca morskiego. Tasza jest rybą konsumpcyjną, zaś jej ikra jest sprzedawana jako imitacja kawioru.

Inną ważną kwestią jest występowanie na rynku kawioru z przemytu. Ze względu, że jajeczka pochodzą od ryb chronionych konwencjami CITES, to tego typu handel jest nielegalny.

Istotne jest, że najlepszy do konsumpcji jest kawior z dojrzałej ikry. Kawior nie powinien się zlepiać, to oznaka dobrego przygotowania. Jeśli po otworzeniu puszki zauważymy, że ziarenka nie przyklejają się do denka, a powierzchnia samego kawioru jest gładka – jest to znak, że kawior powinien być dobry.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia