Zalety jedzenia orzechów. Jak orzechy wspierają zdrowie
W terminologii botanicznej, orzechy to suche owoce, mające pojedyncze nasiona, twardą skorupę i łupinę ochronną. Orzechy laskowe, pekan i włoskie pasują do prawdziwej definicji orzecha, ale orzechy arachidowe i migdały już nie. Orzechy arachidowe należą do roślin strączkowych, natomiast migdały są pokryte raczej cienką powłoką niż twardą skorupką [1]. Orzechy są coraz bardziej doceniane, nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze, ale także ze względu na rosnącą listę potencjalnych korzyści zdrowotnych.
Orzechy składają się z węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych – głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA). Są one również bogate w białko, błonnik, witaminy, składniki mineralne, fitosterole i wiele bioaktywnych związków fitochemicznych. Częste spożywanie orzechów wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia i innych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca, nadwaga czy otyłość. Szereg składników odżywczych w orzechach i synergia między nimi oraz z innymi składnikami diety prawdopodobnie wyjaśnia ich korzystne działanie [2].
Właściwości odżywcze orzechów [3]
(w 100 g produktu)
Rodzaj orzechów | Energia (kcal) | Tłuszcz (g) | SFA (g) | MUFA (g) | PUFA (g) | LA (g) | ALA (g) | Białko (g) | Błonnik (g) |
Migdały | 579 | 49,93 | 3,80 | 31,55 | 12,33 | 12,36 | 0,003 | 21,15 | 12,5 |
Laskowe | 628 | 60,75 | 4,46 | 45,65 | 7,92 | 7,83 | 0,09 | 14,95 | 9,70 |
Brazylijskie | 659 | 67,10 | 16,13 | 23,87 | 24,39 | 20,50 | 0,02 | 14,3 | 7,5 |
Makadamia | 718 | 75,77 | 12,06 | 58,88 | 1,50 | 1,29 | 0,21 | 7,91 | 8,60 |
Arachidowe | 567 | 49,24 | 6,28 | 24,42 | 15,56 | 15,55 | 0,003 | 25,80 | 8,50 |
Pistacje | 560 | 45,32 | 5,90 | 23,26 | 14,38 | 14,09 | 0,29 | 20,16 | 10,6 |
Włoskie | 654 | 65,21 | 6,13 | 8,93 | 47,17 | 38,09 | 9,08 | 15,23 | 6,70 |
Nerkowce | 553 | 43,85 | 7,78 | 23,80 | 7,85 | 7,78 | 0,06 | 18,22 | 3,30 |
Składniki mineralne [3]
Składnik mineralny | Wapń mg | Żelazo mg | Magnez mg | Fosfor mg | Potas mg | Cynk mg | Miedź mg | Selen mg |
Dzienne zapotrzebowanie | 1000 | 10-18 | 320-420 | 700 | 4700 | 8-11 | 0,9 | 55 |
Rodzaj orzechów | ||||||||
Migdały | 269 | 3,71 | 270 | 481 | 733 | 3,12 | 1,03 | 4,1 |
Laskowe | 114 | 4,7 | 163 | 290 | 680 | 2,45 | 1,72 | 2,4 |
Brazylijskie | 160 | 2,43 | 376 | 725 | 659 | 4,06 | 1,74 | 1917 |
Makadamia | 85 | 3,69 | 130 | 188 | 368 | 1,3 | 0,76 | 3,6 |
Arachidowe | 92 | 4,58 | 168 | 376 | 705 | 3,27 | 1,14 | 7,2 |
Pistacje | 120 | 3,92 | 121 | 490 | 1025 | 2,2 | 1,3 | 7 |
Włoskie | 98 | 2,91 | 158 | 346 | 441 | 3,09 | 1,59 | 4,9 |
Nerkowce | 37 | 6,68 | 292 | 593 | 660 | 5,78 | 2,2 | 19,9 |
Witaminy [3]
Witamina | B1 mg | B2 mg | B3 mg | B5 mg | Foliany mg | Cholina mg | B6 mg | A mg | E mg |
Dzienne zapotrzebowanie | 1,1- 1,3 | 1,1- 1,3 | 14-16 | 5 | 400 | 425-550 | 1,3-1,7 | 700- 900 | 8-10 |
Rodzaj orzechów | |||||||||
Migdały | 0,21 | 1,14 | 3,62 | 0,47 | 44 | 52,1 | 0,14 | 0 | 25,63 |
Laskowe | 0,64 | 0,11 | 1,80 | 0,92 | 113 | 45,6 | 0,56 | 1 | 15,03 |
Brazylijskie (suszone) | 0,62 | 0,04 | 0,30 | 0,18 | 22 | 28,8 | 0,10 | 0 | 5,65 |
Makadamia | 1,20 | 0,16 | 2,47 | 0,76 | 11 | – | 0,30 | 0 | 0,54 |
Arachidowe | 0,64 | 0,14 | 12,06 | 1,77 | 240 | 52,5 | 0,35 | 0 | 8,33 |
Pistacje | 0,87 | 0,16 | 1,3 | 0,52 | 51 | Bd* | 1,7 | 26 | 2,86 |
Włoskie | 0,34 | 0,15 | 1,13 | 0,57 | 98 | 39,2 | 0,54 | 1 | 0,7 |
Nerkowce | 0,62 | 0,04 | 0,30 | 0,18 | 22 | 28,8 | 0,10 | 0 | 5,65 |
Ile orzechów powinniśmy spożywać dziennie?
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) przyznała kwalifikowane oświadczenie zdrowotne, że spożywanie około 42 g/d większości orzechów, a w szczególności orzecha włoskiego, może zmniejszyć ryzyko chorób serca jako część diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zezwolił na stosowanie oświadczenia z art. 13, że spożycie 30 g orzechów włoskich w ramach zbilansowanej diety prowadzi do poprawy wazodylatacji, czyli rozkurczu mięśni gładkich w ścianie naczyń krwionośnych. Skutkiem czego jest poszerzenie światła naczyń i spadek ciśnienia krwi. [4]. W roku 2016 Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC) przedstawiło, że spożywanie 30 gramów orzechów (włoskich, laskowych, migdałów) dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia [5].
Orzechy a zdrowie
🔎 Koreańskie badanie [26] wykazało, że spożycie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem śmiertelności z wszystkich przyczyn oraz wykazuje nieliniową zależność dawka-odpowiedź z ryzykiem śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Orzechy a choroby układu krążenia
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów na świecie. W Polsce odpowiadają za niemal połowę (46%) wszystkich zgonów. [6, 7]. Zachorowaniom sprzyjają przede wszystkim niezbilansowana dieta, brak ruchu oraz stres. Orzechy są dobrym źródłem białka roślinnego, tłuszczów nienasyconych, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych oraz innych związków bioaktywnych, takich jak polifenole.
Badania wykazały pozytywny wpływ orzechów na całkowitą liczbę chorób układu krążenia, jak i nagłych zgonów. Wyniki badań pokazują, że spożycie orzechów może wspomóc obniżenie poziomu lipidów, w tym cholesterolu całkowitego, triglicerydów, cholesterolu LDL i apolipoproteiny B. [6, 8].
🔎 Naukowcy wskazują, że pozytywny wpływ orzechów na cholesterol jest udokumentowany dziesiątkami badań. Co ciekawe, każdy rodzaj orzechów wykazuje pewne korzyści w tym względzie. Meta-analiza [23] wskazała w szczególności, że wpływ na cholesterol ogółem mają udowodniony pistacje, migdały i orzechy włoskie. Na LDL wpływ miały orzechy nerkowca, migdały i orzechy włoskie. Poprawiony wskaźnik trójglicerydów stwierdzono dla orzechów laskowych i orzechów włoskich. Poprawę HDL zauważono dla orzechów ziemnych.
Inne badanie wykazało, że osoby, które spożywały orzechy codziennie, żyły dłużej niż osoby, które jadły ich mniej – a także były zdrowsze. Miały niższy poziom cholesterolu LDL, wyższy poziom cholesterolu HDL i niższe ciśnienie krwi [9].
Orzechy mogą również wywierać działanie antyoksydacyjne, chroniąc w ten sposób przed peroksydacją lipidów.
🔎 Powyższe wydaje się szczególnie istotne w obliczu wniosków z meta-analizy Bersch-Ferreira. Suplementacja orzechami nie wpłynęła w nim istotnie na profil lipidowy ani na markery zapalne u osób z miażdżycową chorobą sercowo-naczyniową, z wyjątkiem indeksu aterogennego, który uległ niewielkiemu obniżeniu [24].
Orzechy a funkcje poznawcze
Regularne spożywanie orzechów może mieć ochronny wpływ zarówno na zdrowie naczyń krwionośnych, jak i na procesy poznawcze. Korzyści te były widoczne w próbach z wyższym spożyciem (>30 g/d) przez dłuższy czas (kilka tygodni lub dłużej). Jednak konieczne są dalsze badania kliniczne w celu określenia rodzaju, ilości oraz czasu spożywania orzechów, a także ustalenia, które populacje mogą odnieść wyższe korzyści. [10]
🔎 Dane te są jednak rozbieżne. I tak meta-analiza z 2024 roku [27] nie wykazała istotnego wpływu spożycia orzechów na funkcje poznawcze, mimo że zaobserwowano tendencję do poprawy wyników poznawczych. W analizach podgrup sugerowano, że dłuższe interwencje (>12 tygodni) oraz indywidualne badania dla różnych typów orzechów mogą dostarczyć bardziej precyzyjnych wyników. Orzechy, bogate w tłuszcze nienasycone, błonnik i inne składniki odżywcze, mają potencjał wspierania zdrowia mózgu, ale potrzeba dalszych badań, aby zrozumieć optymalne dawki i czas trwania interwencji.
Orzechy a ryzyko wystąpienia cukrzycy
W przeglądzie systematycznym i metaanalizie (40 randomizowanych badań), spożywanie orzechów znacząco zmniejszyło insulinooporność i poziom insuliny na czczo. Wyniki te sugerują, że spożywanie orzechów może odgrywać rolę w poprawie wrażliwości na insulinę, a tym samym może opóźniać rozwój i progresję cukrzycy typu 2 [11].
Inne badanie wykazało, że około 58 g orzechów dziennie, jako zamiennik pokarmów węglowodanowych, mogą poprawić kontrolę glikemii i lipidów we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Poprawa tych parametrów, którą można osiągnąć poprzez zmianę diety i stylu życia, jest znacząca i może w znacznym stopniu przyczynić się do leczenia osób z cukrzycą typu 2 [12].
Co więcej, inne badanie wykazało, że prowadzenie zbilansowanej diety, która obejmuje orzechy i nasiona, owoce morza, owoce i warzywa, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy ciążowej i powikłań z nią związanych w porównaniu z dietą zachodnią, zwłaszcza wśród kobiet z nadwagą lub otyłością [13].
Orzechy a redukcja masy ciała
Ze względu na wysoką gęstość energetyczną orzechów i nasion uważano, że ich spożywanie może zwiększać przyrost masy ciała, jednak obserwuje się, że spożywanie orzechów nie wpływa na przyrost masy ciała.
🔎 Spożycie orzechów w połączeniu z ograniczeniem kalorycznym nie wpływa znacząco na parametry antropometryczne, skład ciała. Nie zauważono także wpływu na markery glukozy, metabolizm lipidów ani ciśnienie krwi [25].
Co więcej, spożycie orzechów może pomóc w kontroli sytości oraz w zwiększeniu termogenezy [2]. Mimo że orzechy są pokarmem o dużej gęstości energetycznej, nie ma dowodów naukowych, potwierdzających związek między przyrostem masy ciała a ich spożyciem.
Wręcz przeciwnie, zostały one powiązane z mniejszym przyrostem masy ciała i mniejszym ryzykiem wystąpienia otyłości, prawdopodobnie dlatego, że mogą one zwiększać uczucie sytości. To może potencjalnie zmniejszyć spożycie niezdrowych przekąsek. [14, 15].
Jedno z badań wykazało, że włączenie migdałów do diety odchudzającej pomogło w utracie masy ciała oraz utrzymaniu tego efektu w więksym stopniu niż u osób, które zastępowały tę samą energetyczność węglowodanami złożonymi (z taką samą ilością białka) [16].
Ponadto obserwuje się tendencję, że osoby spożywające orzechy są szczuplejsze niż osoby, które orzechów nie spożywają. Wpływ orzechów na regulację masy ciała jest obecnie przedmiotem badań, w tym różnych mechanizmów, które mogą być zaangażowane w to działanie. Należy wziąć pod uwagę, że orzechy (takie jak: migdały, włoskie, nerkowce, piniowe) oraz orzechy arachidowe stanowią źródło różnorodnych składników odżywczych i związków bioaktywnych. Korzystne efekty częstego spożywania orzechów mogą wynikać z synergistycznego działania tych składników, dlatego zalecana jest różnorodność tych nasion w diecie. [17]
Orzechy jako źródło antyoksydantów
Orzechy są dobrym źródłem antyoksydantów (takich jak witamina E i selen). Wśród witamin o charakterze antyoksydacyjnym (A, C i E), witamina E jest najobficiej występującą witaminą w większości orzechów. Przy sugerowanym poziomie spożycia (około 42 g/d), migdały i orzechy laskowe dostarczają odpowiednio do 78 i 77% dziennego zalecanego spożycia witaminy E, dla zdrowych osób dorosłych, wynoszącego 15 mg.
We wszystkich orzechach, większość przeciwutleniaczy znajduje się w skórce (otoczce) i mniej niż 10% pozostaje w orzechu po jej usunięciu skórki. Usunięcie skórki z orzechów znacznie zmniejsza aktywność przeciwutleniającą. Ze względu na wysoką zawartość aktywnych biologicznie związków oraz przeciwutleniaczy, orzechy powinny być spożywane w całości, jeśli tylko jest to możliwe [4].
Z uwagi na zawartość substancji o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, orzechy mogą zapewniać korzyści kardioprotekcyjne, chronić przed schorzeniami metabolicznymi, obniżać ryzyko chorób nowotworowych przeciwdziałać zaburzeniom poznawczym lub sarkopenii.
Wydaje się, że obecne w orzechach związki przeciwutleniające, działają synergicznie w celu zmniejszenia związanego z wiekiem stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego. Orzechy jako żywność funkcjonalna, mogą pozytywnie wpływać na procesy starzenia się i odgrywać kluczową rolę w relacji pomiędzy długością życia a stanem zdrowia. Ostatnie dane przemawiają za włączeniem orzechów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych do zdrowej diety osób w średnim wieku i starszych [18].
Orzechy a płodność
🔎 Meta-analiza z 2023 roku [22] podkreśliła rolę jaką orzechy odgrywają w zakresie płodności. Dwa badania dowiodły, że spożycie orzechów w ilości powyżej 60 gram dziennie przynosi korzyści dla zwiększonej ruchliwości, żywotności i morfologii plemników (jednak nie ich koncentracji). Naukowcy zaznaczają również, że orzechy są źródłem składników kluczowych dla reprodukcji – Wielonienasyconych tłuszczów omega-3, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i polifenoli.
Orzechy a stan zapalny organizmu
Stres oksydacyjny i stan zapalny odgrywają ważną rolę w procesie starzenia się, zaburzeń poznawczych, demencji i wielu chorobach związanych z wiekiem. Orzechy, zwłaszcza włoskie, zawierają wiele składników o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, które mogą mieć korzystny wpływ na stres oksydacyjny i stan zapalny, dwa czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych [8, 19].
Aktualne wyniki badań skłaniają się ku obniżeniu poziomu białka C-reaktywnego (CRP), szczególnie przy wyższych poziomach spożycia orzechów. Jednakże wyniki wpływu orzechów na inne markery zapalne nie są jednoznaczne i wymagają dalszych badań. Orzechy wykazują silny efekt ochronny przed ryzykiem wystąpienia wad serca, natomiast dowody dotyczące spożycia orzechów i ryzyka zawału mięśnia sercowego i udaru są ograniczone. [7]. Spożycie orzechów wykazuje korzystny wpływ na zdrowie, chroniąc przed niektórymi czynnikami ryzyka rozwoju chorób przewlekłych. Należy jednak przeprowadzić dalsze badania, aby ocenić wpływ orzechów na rozwój niektórych typów nowotworów i chorób zapalnych. [2]
Orzechy a zdrowie osób starszych
🔎 Spożywanie orzechów może pomóc w zachowaniu zdrowia i dobrostanu wśród starszych dorosłych, obniżając ryzyko wystąpienia zespołu kruchości. Badania wykazały, że osoby spożywające 5 lub więcej porcji orzechów tygodniowo miały o około 20% niższe ryzyko zapadnięcia na chorobę w porównaniu z tymi, którzy spożywali mniej niż 1 porcję miesięcznie [21].
Jak spotęgować korzystne właściwości orzechów?
- Wybieraj świeże orzechy: Tłuszcze zawarte w orzechach mogą jełczeć pod wpływem długotrwałego kontaktu z powietrzem, ciepłem lub światłem. Im świeższe orzechy, tym lepiej.
- Przechowuj we właściwy sposób: Orzechy umieść w szczelnych pojemnikach, najlepiej w lodówce. Chłodzenie zapobiegnie degradacji i jełczeniu zdrowych tłuszczów. Orzechy przechowywane w ten sposób mogą przetrwać od 9 do 12 miesięcy.
- Wyrzuć orzechy, które były przechowywane dłużej niż zalecane: Świeżość jest ważna, ponieważ orzechy mogą stać się zjełczałe na długo, zanim zaczną specyficznie pachnieć lub smakować. Zachowaj torebkę lub zrób etykietę wskazującą datę przydatności do spożycia.
- Uważaj na orzechy kandyzowane lub prażone w miodzie: Orzechy, które zostały przetworzone z dodatkiem cukru w wysokiej temperaturze, zawierają znacznie mniej zdrowych olejów i przeciwutleniaczy niż orzechy surowe.
- Nie przesadzaj z solą: Wysoki poziom sodu w solonych orzechach może podnosić ciśnienie krwi, a wysokie spożycie sodu jest związane z wieloma chorobami przewlekłymi.
- Zachowaj umiar: Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze – możesz więc dodawać je do sałatek i warzyw, aby poprawić wchłanianie karotenoidów i innych rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych z posiłku.
Alergia na orzechy
Pamiętaj! Alergie na orzechy są jednymi z najczęstszych alergii pokarmowych zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Sześć najczęściej zgłaszanych przez dzieci i dorosłych alergii na orzechy to alergia na orzech włoski, migdał, orzech laskowy, pekan, nerkowce i pistację. Większość dzieci, które są uczulone na jeden lub więcej orzechów, nie przestaje chorować [20].
Podsumowanie
Regularne spożywanie orzechów może poprawić stan zdrowia na wiele sposobów, m.in. poprzez zmniejszenie ryzyka cukrzycy i chorób serca, a także obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze. Należy pamiętać, że są wysokokaloryczne. Dlatego, jeśli są spożywane z umiarem, mogą stanowić smaczny dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety.
Piśmiennictwo:
- https://www.britannica.com/science/nut-plant-reproductive-body Dostęp na dzień 05.02.2021
- de Souza, R., Schincaglia, R. M., Pimentel, G. D., & Mota, J. F. (2017). Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. Nutrients, 9(12), 1311
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/ Dostęp na dzień 06.02.2021
- Alasalvar, C., & Bolling, B. W. (2015). Review of nut phytochemicals, fat-soluble bioactives, antioxidant components and health effects. The British journal of nutrition, 113 Suppl 2, S68–S78
- Massimo F. Piepoli, Arno W. Hoes, Stefan Agewall, Christian Albus, Carlos Brotons, Alberico L. Catapano, Marie-Therese Cooney, Ugo Corrà, Bernard Cosyns, Christi Deaton, Ian Graham, Michael Stephen Hall, F.D. Richard Hobbs i in. (2016). 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Kardiol Pol, 74, 9.
- Bitok, E., & Sabaté, J. (2018). Nuts and Cardiovascular Disease. Progress in cardiovascular diseases, 61(1), 33–37.
- Główny Urząd Statystyczny. Statystyka Zgonów I Umieralności Z Powodu Chorób Układu Krążenia. 2016
- Del Gobbo, L. C., Falk, M. C., Feldman, R., Lewis, K., & Mozaffarian, D. (2015). Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials. The American journal of clinical nutrition, 102(6), 1347–1356
- Bansal M. (2014). Association of nut consumption with total and cause-specific mortality. Indian Heart Journal, 66(3), 388–389.
- Barbour, J. A., Howe, P. R., Buckley, J. D., Bryan, J., & Coates, A. M. (2014). Nut consumption for vascular health and cognitive function. Nutrition research reviews, 27(1), 131–158.
- Tindall, A. M., Johnston, E. A., Kris-Etherton, P. M., & Petersen, K. S. (2019). The effect of nuts on markers of glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 109(2), 297–314.
- Jenkins, D., Kendall, C., Lamarche, B., Banach, M. S., Srichaikul, K., Vidgen, E., Mitchell, S., Parker, T., Nishi, S., Bashyam, B., de Souza, R. J., Ireland, C., Pichika, S. C., Beyene, J., Sievenpiper, J. L., & Josse, R. G. (2018). Nuts as a replacement for carbohydrates in the diabetic diet: a reanalysis of a randomised controlled trial. Diabetologia, 61(8), 1734–1747.
- H Al Wattar B, Dodds J, Placzek A, Beresford L, Spyreli E, Moore A, Gonzalez Carreras FJ, Austin F, Murugesu N, Roseboom TJ, Bes-Rastrollo M, Hitman GA, Hooper R, Khan KS, Thangaratinam S, ESTEEM study group. (2019). Mediterranean-style diet in pregnant women with metabolic risk factors (ESTEEM): A pragmatic multicentre randomised trial. PLoS Med, 16(7) e1002857.
- Guasch-Ferré, M., Liu, X., Malik, V. S., Sun, Q., Willett, W. C., Manson, J. E., Rexrode, K. M., Li, Y., Hu, F. B., & Bhupathiraju, S. N. (2017). Nut Consumption and Risk of Cardiovascular Disease. Journal of the American College of Cardiology, 70(20), 2519–2532
- Tan, S. Y., Dhillon, J., & Mattes, R. D. (2014). A review of the effects of nuts on appetite, food intake, metabolism, and body weight. The American journal of clinical nutrition, 100 Suppl 1, 412S–22S
- Wien, M. A., Sabaté, J. M., Iklé, D. N., Cole, S. E., & Kandeel, F. R. (2003). Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. International journal of obesity and related metabolic disorders: journal of the International Association for the Study of Obesity, 27(11), 1365–1372.
- Lutz, Mariane & L, Luna. (2016). Nuts and Body Weight – An Overview. Journal of Nutrition and Health Sciences. 3. 10.15744/2393-9060.3.1
- Rusu, M.E., Mocan, A., Ferreira, I.C., & Popa, D. (2019). Health Benefits of Nut Consumption in Middle-Aged and Elderly Population. Antioxidants, 8.
- Chauhan, A., & Chauhan, V. (2020). Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients, 12(2), 550
- https://www.foodallergy.org/living-food-allergies/food-allergy-essentials/common-allergens/tree-nut Dostęp na dzień 06.02.2021
- Wang R, Hannan MT, Want M, Schwartz AW, Lopez-Garcia E, Grodstein F. Long-Term Consumption of Nuts (Including Peanuts, Peanut Butter, Walnuts, and Other Nuts) in Relation to Risk of Frailty in Older Women: Evidence from a Cohort Study. The Journal of Nutrition, Volume 153, Issue 3, March 2023, Pages 820-827, doi.org/10.1016/j.tjnut.2023.01.003.
- Cardoso BR, Fratezzi I, Kellow NJ. Nut consumption and fertility: a systematic review and meta-analysis. Adv Nutr. 2023 Nov 15:100153. doi: 10.1016/j.advnut.2023.100153. Epub ahead of print. PMID: 37977328.
- Martínez-Ortega IA, Mesas AE, Bizzozero-Peroni B, Garrido-Miguel M, Jiménez-López E, Martínez-Vizcaíno V, Fernández-Rodríguez R. Can different types of tree nuts and peanuts induce varied effects on specific blood lipid parameters? A systematic review and network meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023 Dec 28:1-15. doi: 10.1080/10408398.2023.2296559. Epub ahead of print. PMID: 38153311.
- Bersch-Ferreira ÂC, Stein E, Waclawovsky G, da Silva LR, Machado RHV, Weschenfelder C, Figueiro MF, Suzumura EA, Santos RHN, Duarte GBS, Rogero MM, de Abreu-Silva EO, Cavalcanti AB, Marcadenti A. Effect of nuts on lipid profile and inflammatory biomarkers in atherosclerotic cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Nutr. 2024 Jul 5. doi: 10.1007/s00394-024-03455-2. Epub ahead of print. PMID: 38967674.
- Vilela DLS, Silva AD, Pelissari Kravchychyn AC, Bressan J, Hermsdorff HHM. Effect of Nuts Combined with Energy Restriction on the Obesity Treatment: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Foods. 2024 Sep 23;13(18):3008. doi: 10.3390/foods13183008. PMID: 39335936; PMCID: PMC11431603.
- Shin, H. R., Kim, J., & Song, S. (2024). Association between nut consumption and mortality risk: a 20-year cohort study in Korea with a stratified analysis by health-related variables. Nutrition Journal, 23(1), 1-13.
- Moabedi M, Aliakbari M, Erfanian S, Jibril AT, Milajerdi A. The effect of consuming nuts on cognitive function: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Front Nutr. 2024 Sep 4;11:1463801. doi: 10.3389/fnut.2024.1463801. PMID: 39296505; PMCID: PMC11408291.
- Data pierwotnej publikacji: 11.02.2021
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 4.12.2024
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Zalety jedzenia orzechów. Jak orzechy wspierają zdrowie
Jestem absolwentką kierunku dietetyka na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie. Obecnie kontynuuję naukę na studiach magisterskich na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Do moich głównych zainteresowań należą diety roślinne, choroby autoimmunologiczne oraz zaburzenia odżywiania. Na co dzień prowadzę Instagrama (@fortyfikowana), gdzie propaguję dietę roślinną oraz dzielę się dietetycznymi ciekawostkami. Jestem miłośniczką kawy, jogi i zdrowego stylu życia.