Nie daj się rakowi! [RECENZJA]

Avatar photo
nie daj się rakowi
Tytuł: Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej
Autor: Maria Brzegowy, Magdalena Maciejewska-Cebulak, Katarzyna Turek
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Wydawnictwo M
Ilość stron: 256

nie daj się rakowi

(patronat medialny dietetycy.org.pl)

Nie daj się rakowi, wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej to nowa pozycja w kategorii książek poradnikowych skierowanych przede wszystkim do pacjentów onkologicznych i ich rodzin a także do przedstawicieli zawodów medycznych, mających do czynienia z tymi chorymi w codziennej praktyce.

Żywienie w onkologii to temat trudny, wymagający popularyzacji a jednocześnie dający szerokie pole do rozwoju dietetyki alternatywnej. Hochsztaplerzy, licząc na łatwy zysk i niewiedzę pacjentów obiecują cudowne terapie, zapewniają o uzdrawiającej mocy sprzedawanych przez siebie witamin mamią i dezorientują chorych. Aby uniknąć oszustwa, dobrze jest zapoznać się z zaleceniami dietetycznymi opartymi na rzetelnych wynikach badań. Nie oznacza to konieczności wertowania podręczników akademickich z tego zakresu tylko trafny wybór literatury popularnonaukowej. do tego typu książek można zaliczyć właśnie pozycję autorstwa pań Brzegowy, Maciejewskiej-Cebulak i Turek.

Rzetelna wiedza, rzetelne badania

Autorki to dyplomowane dietetyczki z długoletnią praktyką zawodowa, które swoją wiedzę opierają na stanowisku światowych instytucji związanych z żywieniem klinicznym jak The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN) oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (POLSPEN). Zespołowi dietetyczek  wsparcia merytorycznego udzielili prof. dr hab. n med. Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (POLSPEN) oraz dr n med. Paweł Kabata, chirurg z Kliniki Chirurgii Onkologicznej  Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego co czyni „Nie daj się rakowi, wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej” publikacją godną zaufania pod względem merytorycznym.

To co podoba mi się w tej książce to bardzo wyraźnie zaznaczone następujące  informacje:  „nie istnieje żadna dieta ani żaden magiczny produkt spożywczy, który byłby w stanie zmniejszyć lub całkowicie usunąć powstałego już guza.”; Diety na raka niestety nie ma (…) Istnieje natomiast profilaktyka, która może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania” ; Dietetyk w onkologii (…) nie diagnozuje, nie leczy, może jednak zdecydować o zastosowanej formie wsparcia żywieniowego (…).

Co znajdziemy zatem w „Nie daj się rakowi, wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej.”? Książka podzielona jest na 3 części – dotyczące żywieniowej prewencji przeciwnowotworowej, zasad i porad dietetycznych skierowanych dla osób chorych (w trakcie leczenia) oraz popularnych mitów żywieniowych w chorobach onkologicznych.

Prewencja nowotworowa

W pierwszej części poświęconej zapobieganiu chorobom nowotworowym znajdziemy statystyki dotyczące zachorowalności na nowotwory – przejrzyste infografiki wskazują na najpopularniejsze typy nowotworów, liczbę i częstość zachorowań w Polsce. wskazanie i omówienie  produktów oraz składników pronowotworowych – jak również tych, które działają przeciwnowotworowo. Zilustrowane przykładowymi jadłospisami oraz kilkunastoma przepisami uwzględniającymi antynowotworowe produkty.

Dietoterapia

Kolejna, obszerniejsza część książki została poświęcona dietoterapii w już rozwiniętej chorobie nowotworowej. Autorki opisały różne typy diet stosowanych podczas leczenia. Zamieściły liczne wskazówki dotyczące diety w momencie gdy u chorego wystąpiły objawy uboczne leczenia chemio czy radioterapią. Wskazały na postępowanie żywieniowe u tych pacjentów u których wystąpiła biegunka, zaparcia, problemy z przełykaniem, odczuwaniem smaku, nudnościach, wymiotach, jadłowstręcie czy niedożywieniu. W tej części książki znalazło się wiele starannie dobranych przepisów, które można wykorzystać przy tworzeniu planów żywieniowych dla chorych.

Zobacz również
tydzień wege

To, co jest dość nowe w tego typu publikacjach – to podkreślenie istnienia oraz roli specjalnych odżywek (ONS) pomagających utrzymać prawidłowy stan odżywienia chorych onkologicznie.

Popularne mity żywieniowe

W ostatnim rozdziale znalazły się opisy popularnych mitów żywieniowych, które często rozprzestrzeniają się w Internecie promowane przez samozwańczych uzdrowicieli.  Na cenzurowanym znalazły się między innymi megadawki witaminy C, płyn Lugola wnikający do komórek nowotworowych, amigdalina czy przeciwnowotworowe działanie diety ketogennej.

Dla kogo „Nie daj się rakowi”?

Książkę poleciłabym przede wszystkim dietetykom pracującym z pacjentami onkologicznymi – znajdą tu rzetelne informacje napisane przystępnym językiem oraz pokaźny zasób gotowych jadłospisów i samych przepisów. Nie daj się rakowi, wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej to również wartościowa lektura dla samych pacjentów i ich rodzin podaje rzetelne, sprawdzone zalecenia żywieniowe dla chorych onkologiczne.