Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka – relacja z webinaru

Avatar photo

W poniedziałek 20 listopada 2017 roku o godz. 20.00 odbył się webinar z Dominiką Musiałowską i Małgorzatą Słomą pt. „Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka”, który poprowadziła Marzena Lamont – główny Dietetyk Zespołu Kcalmar. Szkolenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, zapewne powodu tematyki i postaci prelegentek. Na dodatek było on-line i za darmo.

O autorkach słów kilka…

Dominika Musiałowska jest ekspertką w zakresie insulinooporności, założycielką bloga i fundacji, organizatorką  kursów i szkoleń poświęconych tej problematyce. Jest także pacjentką – od kilku  lat zmaga się z chorobami, w tym insulinoopornością oraz PCOS, Hashimoto i celiakią. Dominika jest także autorką książki „Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie”, którą miałam okazję recenzować. Druga prelegentka mgr Małgorzata Słoma jest dietetykiem klinicznym, wykładowcą akademickim, prelegentem warsztatów i konferencji naukowych. Specjalizuje się głównie w leczeniu insulinooporności, choroby Hashimoto i PCOS.

O insulinooporności

Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, co może prowadzić do nieprawidłowego poziomu glukozy. Prelegentki przybliżyły problem insulinooporności,  wymieniły przyczyny i konsekwencje tego zaburzenia oraz formy leczenia, m.in. za pomocą dietoterapii. Małgorzata Słoma poinformowała nas, jakie badania wykonać, a więc test obciążenia glukozą z określeniem poziomu glukozy i insuliny.

Do oceny insulinooporności wykorzystywany jest wskaźnik HOMA-IR, którego fizjologiczne wartości wynoszą około 1, a na insulinooporność wskazują wartości powyżej 2,5. Test ten pomaga też ocenić wielkość i czas trwania wyrzutów insuliny po stymulacji, umożliwia wykrycie hipoglikemii reaktywnych. Dzięki wynikom możemy też określić rozkład posiłków w diecie.

Małgorzata Słoma przedstawiła też sylwetkę pacjenta z insulinoopornością, omawiając na przykładzie dwudniowego kalendarzyka żywienia. Można było zobaczyć, jaka jest reakcja pacjenta po spożyciu określonego posiłku. Dominika Musiałowska przedstawiła, jak wygląda leczenie i dietoterapia z perspektywy pacjenta. Opowiedziała krótko swoją historię. Zaznaczyła, że zmiana trybu życia i nawyków żywieniowych pomogły jej wyjść na prostą i wrócić do zdrowia.

Dieta to podstawa

Dieta to jeden z ważniejszych czynników leczenia insulinooporności. Ważne, żeby uświadomić pacjentowi, że zmian nawyków żywieniowych jest bardzo ważna. Ponadto każda dieta jest indywidualna, dobrana do pacjenta, dlatego pacjenci nie powinni porównywać swoich jadłospisów. Posiłki powinny być z niskim indeksem glikemicznym i spożywane regularnie, a odstępy między regularne, uzależnione od samopoczucia pacjenta. Istotną rolę odgrywa również aktywność  fizyczna o umiarkowanym natężeniu, eliminacja stresu, używek (zwłaszcza palenie papierosów) oraz odpowiednia dawka snu.  U niektórych pacjentów stosuje się leczenie farmakologiczne metforminą, szczególnie wtedy, gdy insulinooporności towarzyszą inne choroby, np. PCOS, cukrzyca czy stan przedcukrzycowy.

Dominika Musiałowska zwróciła też uwagę na to, jak powinno się rozmawiać z pacjentem w gabinecie. Sama boryka się z chorobą, więc wie, czego pacjent oczekuje od dietetyka.

Zobacz również

Ostateczna opinia

Szkolenie było super. Trwało ponad dwie godziny. Mnóstwo ciekawie przedstawionych informacji. Zaletą szkoleń jest też to, iż prowadzone są on-line i to wieczorami, żeby każdy mógł spokojnie usiąść przy komputerze. Po wykładzie prelegentek można było zadawać pytania, których padło mnóstwo. Na zakończenie uczestnicy otrzymali kupony rabatowe, np. dostęp do artykułów czy zniżki na szkolenia od partnerów III Rajdu Nowoczesnej Dietetyki.

Dzięki prelegentkom uczestnicy webinaru zgłębili problem insulinooporności i na pewno spojrzą  na pacjenta z innej perspektywy, żeby terapia była skuteczna, a  pacjent zadowolony!

(wydarzenie objęte patronatem medialnym dietetycy.org.pl)