Recenzja: Żywienie w niedoczynności tarczycy – Jarosz, Stolińska, Wolańska (2014)

Tytuł: Żywienie w niedoczynności tarczycy
Autorzy: Mirosław Jarosz, Hanna Stolińska, Diana Wolańska
Rok wydania: 2014
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Ilość stron: 132

okladkaKsiążka ta jest zbiorem praktycznych wskazówek i porad dietetycznych zalecanych przy niedoczynności tarczycy. Została opracowana przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Wprowadzenie do tematu niedoczynności tarczycy stanowią informacje o przyczynach, epidemiologii, objawach klinicznych, rozpoznaniu, leczeniu i profilaktyce tego schorzenia.

W ogólnych zaleceniach dotyczących stylu życia i żywienia zawarto praktyczne wskazówki jak komponować codzienny jadłospis, aby był urozmaicony i zgodny z informacjami zawartymi w „piramidzie zdrowego żywienia”. To wytyczne zarówno dla chorych jak i wszystkich zainteresowanych profilaktyką.

W dalszej części poradnika opisano zalecenia dietetyczne do stosowania przy niedoczynność tarczycy. Dotyczą nie tylko tego jak ustalić kaloryczność diety (często niedoczynności tarczycy towarzyszy zwiększona masa ciała), ale również zasad spożywania posiłków, jakie techniki kulinarne wybierać oraz czym kierować się przy codziennych zakupach produktów ze wszystkich grup spożywczych.

Ciekawym punktem poradnika są praktyczne wskazówki pomocne w rozwiązywaniu problemów utrudniających stosowanie diety (np. „nie mam czasu na gotowanie zdrowych posiłków”) i zwiększania aktywności fizycznej („nie mam czasu żeby ćwiczyć”).

Wyjaśniono także rolę jodu, cynku, selenu, żelaza i błonnika, jako składników diety ważnych przy niedoczynności tarczycy oraz składników wolotwórczych, na które trzeba szczególnie uważać.

Zwieńczeniem informacji dla cierpiących na niedoczynność tarczycy jest przykładowy 7-dniowy jadłospis rozpisany dla diety 1200 kcal i 1500 kcal wraz z przepisami.

Ponadto – ta skromna z pozoru książka jest źródłem ciekawych informacji, które na pewno zainteresują niejedną osobę związana z dietetyką: porównanie wartości odżywczej oliwy i oliwek, zamienniki soli stosowane podczas przygotowywania wybranych produktów, wydatek energetyczny osób dorosłych podczas wykonywania wybranych czynności i ćwiczeń czy choćby straty witamin podczas przygotowywania warzyw. A wszystko to w formie przejrzystych tabel, dzięki którym szybko odnajdziemy interesujące nas informacje.

Ponieważ dieta odgrywa ważną rolę w polepszeniu jakości życia chorych na niedoczynność tarczycy jak również w zapobieganiu jej wystąpienia pozycja ta jest polecana dla:

  • chorych i ich rodzin
  • lekarzy POZ
  • dietetyków, edukatorów żywieniowych
  • studentów kierunków medycznych i dietetycznych

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk, specjalista ds. żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

  • Karolina Niewiadomska Zależy jakie jest PPM, z doświadczenia wiem, że pacjentki spożywają o wiele za mało energii i mają nieprawidłowy rozkład BTW.

  • a którędy? zasunąć im proteinową?

  • To zalecasz dietę na poziomie zapotrzebowania energetycznego – u otyłej pacjentki podasz np 2400?

  • Książka jest dostępna na stronie wydawnictwa (link dostępny także pod nagłówkiem artykułu)

  • Rekomendacja diety opartej na piramidzie jest największą antyrekomendacją – nie tędy droga

  • Gdzie można kupić ta książkę?

  • W niedoczynności tarczycy podstawowym problemem jest spowolnienie przemiany materii,a tutaj proponują nam jadłospis na poziomie 1200-1500 kcal. W jakim celu? By jeszcze bardziej zmniejszyć metabolizm? Później pacjentki dziwią się, że nie mogą schudnąć,a przecież korzystają z wiarygodnego źródła wiedzy

Udostępnienia