Superfood Sophie Manolas [RECENZJA]

Avatar photo
superfoods sophie manolas 2 (1)
TytuÅ‚: Superfood. Czyli jak leczyć siÄ™ jedzeniem
Autor: Sophie Manolas
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Buchmann
Ilość stron: 202

Nie trzeba nikogo przekonywać, że to w jaki sposób się odżywiamy ma wpływ na ogólną kondycję zdrowotną organizmu. Prawidłowa, urozmaicona dieta, obfitująca w szeroką gamę nisko przetworzonych produktów ma nieocenione działanie prozdrowotne, w tym prewencyjne przed rozwojem groźnych chorób od nadciśnienia tętniczego, otyłości, miażdżycy po cukrzycę typu 2, dnę moczanową czy niektóre typy nowotworów.

U osób chorych, odpowiednia dieta będzie miała korzystny wpływ na przebieg terapii jak i czas trwania rekonwalescencji.

Książka Superfood Sophie Manolas to przewodnik po dobrze znanych produktach spożywczych, dostępnych w większości sklepów i bazarów w ciekawym ujęciu. Autorka opisała 60 takich produktów pod kątem ich prozdrowotnego działania i możliwości prostego, smacznego ich wykorzystania w kuchni. Jako osoba z wykształceniem dietetycznym posiadająca długoletnią praktykę zawodową Sophie Manolas fachowo przedstawiła walory prozdrowotne wybranych przez siebie produktów. Aby nie być gołosłowną, w sprawach wpływu diety na stan zdrowia autorka podała własny przykład. Wskazuje jak modyfikacja diety korzystnie wpłynęła na przebieg terapii zespołu policystycznych jajników (PCOS), na który cierpiała.

Superfood Sophie Manolas

Książka piÄ™knie wydana i bogato ilustrowana zachÄ™ca do lektury. Treść zostaÅ‚a podzielona na osiem rozdziałów grupujÄ…cych produkty na zielone warzywa liÅ›ciaste, kapustne, korzeniowe, strÄ…czkowe i inne oraz orzechy i nasiona, owoce, zioÅ‚a i przyprawy. To co Å‚atwo zauważyć, czytajÄ…c „Superfood” to to, że Sophie Manolas opisaÅ‚a głównie produkty pochodzenia roÅ›linnego. Zaledwie w kilku przepisach pojawiÅ‚ siÄ™ dodatek jaj czy miÄ™sa, pojedyncze desery i ani jednego sÅ‚odkiego wypieku. Poszczególne produkty zostaÅ‚y starannie opisane z wyszczególnieniem zawartych w nich witamin, skÅ‚adników mineralnych czy innych biologicznie czynnych skÅ‚adników i ich dziaÅ‚ania prozdrowotnego. Na stronie opisujÄ…cej produkt znalazÅ‚a siÄ™ wyraźna adnotacja wyszczególniajÄ…ca jego korzyÅ›ci zdrowotne. NastÄ™pnie zaÅ› podana zostaÅ‚a propozycja potrawy z jego wykorzystaniem z piÄ™knÄ… fotografiÄ… efektu koÅ„cowego.

Atrakcyjne przepisy

Potrawy, które mnie zaciekawiÅ‚y to: antyoksydacyjna saÅ‚atka z ziarnami do której wykorzystano czerwonÄ… kapustÄ™, buraki, cebulÄ™, gruszkÄ™ i mieszankÄ™ różnych ziaren. SpodobaÅ‚ mi siÄ™ przepis na grillowanego ananasa z chilli i limonkÄ… z uwagi na prostotÄ™ wykonania i apetyczny efekt koÅ„cowy. W przepisach Superfood Sophie Manolas znalazÅ‚o siÄ™ też kimchi, które zawsze chciaÅ‚am zrobić ale brakowaÅ‚o mi odwagi. Na ilustracji wyglÄ…da bardzo apetycznie, wiÄ™c kto wie czy siÄ™ nie skuszÄ™…

Zobacz również
pharm

Stosując się do przepisów autorki można zjeść smacznie, dania są atrakcyjne, stworzone od podstaw z nieprzetworzonych dostępnych dla każdego składników. Osoby, które chciałyby gotować na co dzień w sposób zaproponowany przez Sophie Manolas, w dłuższej perspektywie mogą odczuć prozdrowotne działanie zmiany diety. Ta opisana w książce jest urozmaicona, bazująca na lokalnych, świeżych i dostępnych produktach sezonowych, bogata w błonnik, przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe, pochodzące z ziaren i orzechów.

Dla kogo „Superfoods”?

Książkę poleciłabym osobom chcącym zmienić nawyki żywieniowe, wesprzeć odporność, poprawić stan mikroflory jelitowej, dostarczyć swojemu organizmowi przeciwutleniaczy i poprawić ogólne samopoczucie. Książkę z powodzeniem mogą wykorzystać również ci dietetycy, którzy chcieliby zainspirować się opisanymi w niej przepisami.