Typ chronotypu a zdrowie – nowa analiza badaĆ
Osoby prowadzÄ ce wieczorny i nocny tryb ĆŒycia (typ wieczorny/nocny, tzw. ânocny marekâ, âsowaâ) mogÄ byÄ bardziej naraĆŒone na wystÄpowanie chorĂłb ukĆadu sercowo-naczyniowego i cukrzycÄ typu 2 niĆŒ osoby, ktĂłre sÄ aktywne od rana (typ poranny, tzw. âranny ptaszekâ, âskowronekâ).Â
W pierwszym w historii miÄdzynarodowym przeglÄ dzie badaĆ analizujÄ cym, czy tryb ĆŒycia moĆŒe mieÄ wpĆyw na zdrowie, naukowcy odkryli wiele dowodĂłw wskazujÄ cych na zwiÄkszone ryzyko wystÄpowania rĂłĆŒnych schorzeĆ u osĂłb, ktĂłre sÄ najbardziej aktywne wieczorami, poniewaĆŒ majÄ bardziej niepoprawne nawyki ĆŒywieniowe. Wyniki opublikowano w âAdvances in Nutritionâ.
Chronotyp
CiaĆo ludzkie dziaĆa w cyklu 24-godzinnym, ktĂłry jest regulowany przez wewnÄtrzny zegar, zwany rytmem dobowym lub chronotypem. Ten wewnÄtrzny zegar reguluje wiele funkcji fizycznych. WystÄpuje podziaĆ na osoby, ktĂłre preferujÄ porannÄ lub wieczornÄ wzmoĆŒonÄ aktywnoĆÄ.
Czym siÄ rĂłĆŒniÄ sowy od skowronkĂłw?
Osoby, ktĂłre kĆadÄ siÄ spaÄ pĂłĆșniej, zwykle majÄ wadliwe nawyki ĆŒywieniowe, spoĆŒywajÄ c wiÄcej alkoholu, produktĂłw bogatych w wÄglowodany proste, napojĂłw zawierajÄ cych kofeinÄ i pokarmĂłw typu fast food niĆŒ osoby, ktĂłre wczeĆnie wstajÄ i wczeĆnie zasypiajÄ . âSowyâ czÄĆciej deklarowaĆy nie spoĆŒywanie ĆniadaĆ oraz jedzenie pĂłĆșno w nocy. Ich dieta zawiera mniej peĆnoziarnistych produktĂłw zboĆŒowych oraz warzyw, a posiĆki sÄ bardziej obfite. âSowyâ zgĆaszajÄ rĂłwnieĆŒ wyĆŒszy poziom spoĆŒycia przekÄ sek niĆŒ âranne ptaszkiâ, ktĂłrzy konsumujÄ nieco wiÄcej owocĂłw i warzyw dziennie.
SpoĆŒywanie posiĆkĂłw w koĆcowej czÄĆci dnia wiÄ zaĆo siÄ takĆŒe ze zwiÄkszonym ryzykiem wystÄpowania cukrzycy typu 2, poniewaĆŒ rytm dobowy wpĆywa na metabolizm glukozy w organizmie. Osoby preferujÄ ce nocny tryb ĆŒycia czÄsto jedzÄ na krĂłtko przed snem, wiÄc ich poziom glukozy wzrasta przed spoczynkiem. Jedno z badaĆ wykazaĆo, ĆŒe osoby z preferencjÄ do wieczornej/nocnej aktywnoĆci byĆy 2,5 razy bardziej naraĆŒone na cukrzycÄ typu 2 niĆŒ osoby o typie porannym.
Praca zmianowa
Analiza wykazaĆa takĆŒe informacje o osobach pracujÄ cych w trybie zmianowym (a szczegĂłlnie o pracujÄ cych na rĂłĆŒnych zmianach co tydzieĆ) – naukowcy odkryli, ĆŒe praca ta wymaga ciÄ gĆych zmian tryb ĆŒycia, co prowadzi do zmniejszenia wraĆŒliwoĆci na insulinÄ i wpĆywa na tolerancjÄ glukozy, zwiÄkszajÄ c ryzyko zachorowania na cukrzycÄ typu 2.
PrzeglÄ d ujawniĆ rĂłwnieĆŒ inne ciekawe tendencje:
- Preferencje ludzi do danego trybu zmieniajÄ siÄ w ciÄ gu ĆŒycia. Typ poranny wystÄpuje czÄĆciej u dzieci, moĆŒe pojawiÄ siÄ, gdy dziecko ma zaledwie trzy tygodnie. Podczas gdy ponad 90% dwulatkĂłw jest âskowronkamiâ,to wieku 6 lat â juĆŒ 58%. W okresie dojrzewania mĆodzieĆŒ zaczyna wykazywaÄ wzmoĆŒonÄ aktywnoĆÄ wieczorem. Ta wieczorna preferencja aktywnoĆci trwa do momentu osiÄ gniÄcia okoĆo 50 roku ĆŒycia, kiedy to nastÄpuje powrĂłt do preferencji aktywnoĆci porannej.
- Grupa etniczna oraz otoczenie mogÄ rĂłwnieĆŒ wpĆywaÄ na chronotyp. Na przykĆad, badania wykazaĆy, ĆŒe Niemcy czÄĆciej sÄ âsowamiâ w porĂłwnaniu z Indianami i SĆowakami. MogÄ wystÄpowaÄ rĂłĆŒnice takĆŒe miÄdzy ludĆșmi ĆŒyjÄ cymi na obszarach miejskich i wiejskich w tym samym kraju.
- Naukowcy znaleĆșli rĂłwnieĆŒ dowody na to, ĆŒe âsowyâ czÄsto nie dosypiajÄ w trakcie tygodnia pracujÄ cego, a odsypiajÄ w wolne dni, podczas gdy âskowronkiâ utrzymujÄ ten sam schemat co do godzin snu w trakcie caĆego tygodnia.
Badanie przeprowadzili naukowcy z Northumbria University w Newcastle(UK), Nestle Health Science (Szwajcaria), University of Surrey (UK), Orebro University (Szwecja), National University of Singapore, London School of Hygiene and Tropical Medicine (UK), Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (Szwajcaria) i Plymouth Marjon University (UK).
Dlaczego jesteĆmy sowami lub skowronkami?
Stwierdzono, ĆŒe geny, pochodzenie etniczne i pĆeÄ decydujÄ o preferencji bycia typem porannym lub wieczornym/nocnym. âU nastolatkĂłw chronotyp wieczorny jest zwiÄ zany z bardziej bĆÄdnymi zachowaniami ĆŒywieniowymi i gorszej jakoĆci dietÄ , co moĆŒe mieÄ istotne znaczenie dla zdrowia w wieku dorosĆym, poniewaĆŒ uwaĆŒa siÄ, wiÄkszoĆÄ nawykĂłw ĆŒywieniowych ksztaĆtuje siÄ w okresie dojrzewaniaâ â komentujÄ autorzy.
Co dalej z badaniami?
ZespĂłĆ badawczy zachÄca do przeprowadzania wiÄkszej liczby badaĆ, ktĂłre bÄdÄ analizowaÄ wpĆyw postaci chronotypu na zachowania ĆŒywieniowe. âDowody naukowe dostarczajÄ lepszego wglÄ du na zwiÄ zek miÄdzy  chronotypem, dietÄ i zdrowiem kardiometabolicznym.â
Dalsze badania nad najlepszymi metodami oceny chronotypu danej osoby i jego wpĆywem na dĆugoterminowe zachowanie zdrowia mogÄ potencjalnie pomĂłc w opracowaniu strategii majÄ cych na celu zapobieganie i leczenie chorĂłb przewlekĆych w oparciu o chronotyp jednostki.
ĆčrĂłdĆo: Suzana Almoosawi Snieguole Vingeliene Frederic Gachon Trudy Voortman Luigi Palla Jonathan D Johnston Rob Martinus Van Dam Christian Darimont Leonidas G Karagounis. Chronotype: Implications for Epidemiologic Studies on Chrono-Nutrition and Cardiometabolic Health. Advances in Nutrition, 2018.
Dietetycy.org.pl » NowoĆci naukowe » Typ chronotypu a zdrowie – nowa analiza badaĆ
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w BiaĆymstoku. Prowadzi autorskÄ stronÄ "DietoĆwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl