Wiosenna, lekka sałatka w stylu fit

Nadeszła wiosna. W wielu artykułach podkreślaliśmy, jak korzystne jest włączanie do diety produktów sezonowych. Miesiące wiosenne to bogactwo nowalijek. Stąd naturalnym wyborem dla wszystkich lubiących pyszne warzywne dania warto polecić sałatki. Dzisiaj podpowiemy, jak ją przygotować, by zapewnić organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne.

O co powinniśmy zadbać w wiosennej diecie?

Przede wszystkim nasz organizm po zimie potrzebuje licznych witamin oraz składników odżywczych ważnych dla odporności. Dlatego tak istotne jest, żeby dostarczyć wielu, różnorodnych i kolorowych warzyw. Pamiętaj, że za różnymi kolorami roślin stoją różne związki. Im bardziej kolorowa sałatka, tym lepiej!

Nasza wiosenna propozycja to bogactwo przeciwutleniaczy. Pomidorki koktajlowe zawierają cenny likopen, marchewka zaś beta-karoten. Dodatek ogórka dzięki dużej zawartości wody (97%!) sprawi, że sałatka będzie orzeźwiająca. Jeżeli lubicie słodkie nuty, dodajcie koniecznie garść suszonej żurawiny – to uderzeniowa dawka witaminy C dla odporności. 

Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami czeka nas również więcej ruchu. Słońce dostarczy skórze witaminy D. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w dobre źródło witaminy K oraz wapnia. Dlatego w naszej sałatce znajduje się Ser Rycki Edam Light SM Ryki, który jest bogatym źródłem wapnia. 100 gramów tego sera pokrywa 140% referencyjnej wartości spożycia. Dodatkowo charakteryzuje go bardzo prosty skład, brak konserwantów, laktozy. Obniżona ilość tłuszczu sprawia, że taki dodatek będzie korzystny dla osób dbających o linię. Dodatkowo dostarczy sporo pełnowartościowego białka.

Źródłem zdrowych tłuszczów w sałatce jest oliwa z oliwek oraz pestki dyni. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle ważne szczególnie w kontekście prewencji chorób układu krwionośnego. Zawarty w pestkach dyni potas wpłynie również pozytywnie na Twój układ nerwowy. Zmniejszy między innymi ryzyko depresji.

Pamiętaj także, by dostarczyć dobrej jakości węglowodanów oraz błonnika. Taki dodatek zagwarantuje nie tylko energię. Błonnik wspiera zdrowie układu pokarmowego. Dlatego proponujemy, żeby takiej wiosennej sałatce towarzyszyła kromka chleba pełnoziarnistego posmarowanego masłem. Warto wybrać takie z prostym składem, takie jak na przykład Ryckie Masło Exclusive 82% tłuszczu. Zawiera ono naturalnie występujące witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K.

Skoro wiemy, co warto dodać do sałatki, przechodzimy do jej przygotowania!

Pomysł na wiosenną sałatkę

Wiosenna sałatka z serem light

Wartości odżywcze w 1 porcji:

(C) Dietetycy.org.pl

Składniki na 2 porcje:

  • 2 młode marchewki obrane – 40g
  • garść pomidorków koktajlowych 80g
  • rzodkiewki 4 sztuki (60g)
  • ogórek gruntowy 1 sztuka (40g)
  • garść roszponki (25g)
  • łyżka suszonych owoców żurawiny (20g)
  • łyżka prażonych pestek dyni (10g)
  • 3 plastry Sera Ryckiego Edam Light SM Ryki
  • łyżeczka suszonej bazylii (1g)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 10g
  • dodatkowo: 2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego 2x30g i Ryckie Masło Exclusive 82% tłuszczu 5g
(C) Dietetycy.org.pl

Sposób przygotowania:

(C) Dietetycy.org.pl

Warzywa umyć, obrać i pokroić z cienkie plastry. Przełożyć do salaterki. Ser Rycki Edam Light porwać na drobne kawałki, dodać do przygotowanych warzyw. Dodać owoce suszonej żurawiny, prażone pestki dyni, suszoną bazylię. Całość skropić oliwą i wymieszać. Podawać z pieczywem żytnim pełnoziarnistym i Ryckim Masłem Exclusive 82% tłuszczu.

Gotowe!

Inne pomysły na przepisy

Jesteście zainteresowani innymi, ciekawymi pomysłami na przepisy? Zapraszamy na stronę Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, gdzie znajdziecie liczne proste i jednocześnie efektowne przepisy: