3/5 (2)

Cykl “Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl. Dzisiaj bohaterem jest Paulina Siast-Kuterba.

Paulina Siast-Kuterba

paulina siast-kuterba

Właścicielka Nuterba Dietetyk Paulina Siast-Kuterba, absolwentka biologii na Uniwersytecie Jagiellońskim, dietetyki na Collegium Medicum UJ oraz studiów podyplomowych dot. jakości i bezpieczeństwa żywności na UR Kraków. Prowadzi blog kulinarno-dietetyczny: nuterba.wordpress.com, jest również autorką artykułów na portalu dietetycy.org.pl. Koordynatorka grupy zakupowej Lokalnego Rolnika w Krakowie.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Paulino, proszę powiedzieć jak rozpoczęła się Pani przygoda z dietetyką? Wybrała Pani tę dziedzinę jako swój drugi kierunek na Uniwersytecie Jagiellońskim a później podjęła Pani jeszcze pokrewne tematycznie studia podyplomowe – podziwiam determinację i ogrom pracy!

PAULINA SIAST-KUTERBA: Nie było aż tak dużo pracy z kierunkami studiów – wszystkie trzy były pokrewne i uzupełniały się nawzajem, spora część materiału także się pokrywała, co ułatwiało przyswojenie wiedzy. Chyba po prostu lubię się uczyć. A jak to się zaczęło z dietetyką? Znowu ciekawość i „głód wiedzy”. Idea „zakiełkowała” podczas jednego z kursów na moim pierwszym kierunku studiów – biologii. Kurs dotyczył mechanizmów regulacji masy ciała u człowieka i w swojej treści zawierał podstawowe zagadnienia z dietetyki. Bardzo mi się podobał i pomyślałam, że dobrze by było dowiedzieć się więcej na ten temat. Dodatkowo w tamtym czasie sama miałam problemy zdrowotne. Obok standardowych metod leczenia temat zdrowej diety i stylu życia nie był w ogóle poruszany przez lekarzy, a jak się okazuje ma bardzo duże znaczenie przy tego typu schorzeniach, zarówno jeśli chodzi o zapobieganie, jak i wspomaganie leczenia. Dobrze się złożyło, bo rok później ruszył kierunek dietetyka na na CMUJ, na które to studia się zapisałam. Tak oto zostałam studentką pierwszego roku dietetyki.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Stres oksydacyjny - największy wróg człowieka?

DIETETYCY.ORG.PL: Przez kilka lat pracowała Pani na stanowisku dietetyka w zakładzie opiekuńczo-leczniczym, to trudna i wymagająca praca. Czy niedożywienie jest rzeczywiście tak dużym problemem wśród pensjonariuszy tego typu ośrodków? Jakie są jego przyczyny i metody postępowania? Czy rodziny pacjentów mają dostateczną wiedzę jak zmieniają się potrzeby żywieniowe osób chorych czy w starszym wieku?

PAULINA SIAST-KUTERBA: Wydawać by się mogło, że duży procent pacjentów w tego typu placówkach boryka się z niedożywieniem, jednak sytuacja nie wygląda aż tak dramatycznie. Napiszę więcej – częściej u pacjentów problemem była (o dziwo!) nadwaga i otyłość. Tutaj jako przyczyny myślę, że spokojnie można podać unieruchomienie pacjenta (często są to pacjenci wyłącznie leżący), rodzaj stosowanych leków oraz rodzaj schorzenia. Z punktu klinicznego praca z pensjonariuszami jest rzeczywiście trudna – po pierwsze ze względu na ograniczone możliwości porozumiewania się z pacjentem (zespoły psychoorganiczne), po drugie jeden pacjent często jest obciążony występowaniem kilku schorzeń równocześnie, gdzie zalecenia żywieniowe negują się nawzajem i trzeba wybrać jakiś kompromis. Jeśli chodzi o przyczyny niedożywienia na pierwszy plan wysuwa się zły stan zdrowia uwarunkowany współwystępowaniem kilku jednostek chorobowych – zwłaszcza takich, gdzie podaż energii z pokarmu powinna być zwiększona, a niestety nie zawsze jest to możliwe do zastosowania w praktyce. W takiej sytuacji pomocne okazywały się często produkty do żywienia medycznego. W bardziej skomplikowanych przypadkach, kiedy chory ma problemy z przyjmowaniem pokarmu, konieczne jest założenie sondy nosowo-żołądkowej, przez którą podawany jest preparat do żywienia dojelitowego oraz pozostałe płyny. Co do członków rodziny chorego, rzeczywiście nie zawsze dysponują wystarczającą wiedzą na temat żywienia osób starszych – klasycznym i najprostszym przykładem jest przynoszenie choremu na cukrzycę słodyczy. Rolą dietetyka jest także edukacja samej rodziny chorego.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Aleksandrą Żyłowską

DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzi Pani bloga – jakie możliwości rozwoju zawodowego daje to medium? Kto najczęściej zagląda na Pani stronę i jakie treści najbardziej angażują odbiorców ?

PAULINA SIAST-KUTERBA: Blog to takie moje pierwsze dziecko. Konstruując wpis o tematyce żywieniowej, często dowiaduję się nowych ciekawostek, w ten sposób uczę się i jestem na bieżąco z materiałem. Prowadzenie bloga pozwala również budować swój wizerunek w sieci oraz stanowi fajne narzędzie do komunikacji z potencjalnymi klientami. Spore grono moich znajomych śledzi moje wpisy na blogu i później pisze do mnie z prośbą o poradę. Ponieważ blog jest o tematyce kulinarno-dietetycznej, dużą popularnością cieszą się propozycje dań, w tym posiłków dietetycznych.

DIETETYCY.ORG.PL: Prowadziła pani liczne akcje edukacyjne dla młodzieży – jaka jest wiedza dotycząca prawidłowego żywienia wśród młodych osób? Czy program szkolny jest wystarczający, by młody człowiek wiedział w jaki sposób rozsądnie się odżywiać?

PAULINA SIAST-KUTERBA: Ciężko tutaj generalizować jeśli chodzi o stan wiedzy dotyczący prawidłowego żywienia wśród młodzieży, bo spotkałam się z dwoma skrajnościami – są osoby bardzo świadome jak ważne jest zdrowe odżywianie i przede wszystkim stosujące się do zaleceń, a na drugim biegunie są takie, które jedzą jeden posiłek dziennie i to jeszcze marnej jakości odżywczej. Niemniej jednak praca z młodzieżą daje dużo satysfakcji i jest to bardzo wdzięczna grupa. Myślę, że w przeładowanym programie nauczania nie zawsze jest czas, aby zrealizować tematy nawiązujące do prawidłowego żywienia i stylu życia. Poza tym dla mnie jest to temat rzeka i mogłabym spokojnie poświęcić na jego omówienie kilka godzin zamiast jednej godziny lekcyjnej.

DIETETYCY.ORG.PL: Zaangażowała się Pani w projekt Lokalny Rolnik – co to za inicjatywa i czy jest w niej miejsce dla etatowego dietetyka?

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Sprawozdanie: Fit Life Expo 2017

PAULINA SIAST-KUTERBA: Będąc świadomą żywieniowo mamą, zależało mi na dostępie do organicznych warzyw i owoców dla mojego dziecka. Co prawda, od czasu do czasu mieliśmy od rodziców warzywa i owoce z ogródka, ale dzielą nas spore kilometry. W listopadzie zeszłego roku trafiłam przez przypadek w internecie na projekt Lokalny Rolnik. Akurat kilka dni później było spotkanie w jednej z krakowskich grup na które się wybrałam, żeby zbadać temat. Idea bardzo mi się spodobała i pokrótce opiszę o co chodzi. Projekt umożliwia mieszkańcom dużych miast dostęp do tradycyjnych produktów spożywczych (w tym warzyw i owoców ekologicznych) i zamawiania produktów bezpośrednio od wytwórcy. Zasada działania jest podobna do paczkomatów – w wyszukiwarce na stronie internetowej Lokalnego Rolnika wpisujemy kod pocztowy np. miejsca zamieszkania i wyszukiwana jest najbliższa grupa zakupowa. Na grupę składa się koordynator – czyli osoba będąca łącznikiem między grupowiczami a dostawcami żywności oraz grupowicze. Zapisujemy się do konkretnej grupy zakupowej, zamawiamy produkty przez internet, a póżniej odbieramy u koordynatora. Sama zdecydowałam się zostać koordynatorem jednej grupy zakupowej w Krakowie. Przyjemne są cotygodniowe spotkania z grupowiczami, którzy odbierają swoje zakupy. Jest to także doskonała okazja do poznania nowych ludzi i zawarcia ciekawych znajomości, o czym sama się przekonałam. Uważam że jest to fajne uzupełnienie do pracy dietetyka i duży potencjał do wykorzystania na przyszłość.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc:jagoda
Najzdrowsze warzywo:jarmuż
Najzdrowsze do picia:woda
Na dobry początek dnia:uśmiech dziecka
Na sycący obiad:Coś z kuchni tajskiej- żółte curry z łososiem i ryżem jaśminowym
Na szybką przekąskę:jogurt z owocami i amarantusem
Stanowczo odradzam:napoje gazowane typu cola i spółka

 

Dziękujemy serdecznie Pani Paulinie za udzielenie wywiadu.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Yes No