Żywienie w hiperlipidemii

żywienie w hiperlipidemii

Nadmiar tłuszczy zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, w naszej codziennej diecie może doprowadzić do hiperlipidemii. To niestety coraz większy problem czasów współczesnych. Jedzenie tłustych, słonych bądź słodkich przekąsek, zawierających kwasy tłuszczowe typu trans, powoduje zwiększone stężenie lipidów w surowicy krwi.

Na co uważać przy hiperlipidemii?

O nieprawidłowych wartościach cholesterolu mówimy, gdy przekracza na czczo 200 mg/dl. Cholesterol dzieli się na LDL, który zwiększa stężenie miażdżycorodnego cholesterolu i zwiększa krzepliwość krwi. Należy dążyć do tego, aby w naszej diecie było jak najmniej produktów z tą frakcją cholesterolu. HDL to tzw. ”dobry cholesterol”. Pożądane stężenie tego typu lipidów kształtuje się na poziomie minimum 58 mg/dl u mężczyzn i 66 mg/dl u kobiet. Gdy stężenie lipidów  znacznie przewyższa podane powyżej wartości, stanowi poważne ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i zawałów.

Co jeść przy hiperlipidemii?

Zalecania żywieniowe są niezwykle proste ale wymagają od pacjenta zaangażowania i zwrócenia szczególnej uwagi na spożywane produkty. Korzystne działanie wykazują jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W diecie osoby z hiperlipidemią tłuszcze zwierzęce należy zastąpić roślinnymi m.in. oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym. Duży wpływ na zmniejszenie cholesterolu ma błonnik pokarmowy. Jego zalecana dawka powinna wynosić ok. 35 g dobę, a doskonałym źródłem błonnika są gruboziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce. Nie należy także zapominać o produktach bogatych w witaminy o działaniu antyoksydacyjnym (beta-karoten, witamina E, C).

Czego powinny unikać osoby z hiperlipidemią?

Przeciwwskazane jest jedzenie wszystkich tłustych mięs, potraw smażonych, fast foodów, spożywanie alkoholu. Ograniczyć trzeba również spożycie cukru, dżemów wysokosłodzonych, słodyczy, miodu.

Zobacz również
bezglutenowa

Odpowiednio zbilansowana dieta wcale nie musi być niesmaczna i nudna. Każdego dnia należy spożywać minimum pięć porcji produktów zbożowych, cztery porcje warzyw i trzy owoców. Dostarczyć należy również właściwą ilość białka oraz oleju roślinnego. A przy komponowaniu jadłospisu warto posłużyć się piramidą zdrowego żywienia bądź poprosić o pomoc dietetyka lub specjalistę ds. żywienia.