Nowe doniesienia na temat prewencji chorób sercowo-naczyniowych:

Najnowszy przegląd 49  badań obserwacyjnych i kontrolowanych dotyczących żywienia wskazuje, że diety roślinne wpływają na zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego. Autorzy uważają, że te odkrycia będą miały wpływ na prewencję chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki badań naukowców opublikowano w czasopiśmie “Nutrition Reviews” .

Naukowcy z trzech instytucji niedawno przeprowadzili wszechstronny przegląd i metaanalizę, analizując efekty spożywania diety roślinnej na poziom lipidów osocza, lipidów, cholesterolu i trójglicerydów, które znajdują się we krwi. Przeanalizowano 30 badań obserwacyjnych i 19 prób klinicznych. Wysoki poziom lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) był związany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej. Całkowity poziom cholesterolu i poziom trójglicerydów także są związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej, chociaż uważa się, że wysoki poziom cholesterolu HDL (cholesterolu HDL), znanego również jako “dobry cholesterol”, ma działanie ochronne.

Przegląd badań przeprowadzony został przez dr Yoko Yokoyamy, z Keio University w Fujisawa w Japonii, we współpracy z Susan Levin z Physicians Committee for Responsible Medicine w Waszyngtonie oraz dr Neal Barnard z George Washington University School of Medicine and Health Sciences, również w Waszyngtonie.

Zespół sugeruje, że hiperlipidemia może często być nieleczona, co czyni ten stan bardzo niebezpiecznym. Poziom cholesterolu może być kontrolowany poprzez odpowiednią dietę i ćwiczenia fizyczne.

 Charakterystyka badania:

Naukowcy przeanalizowali 30 badań obserwacyjnych i 19 prób klinicznych, skupiając się na zależności pomiędzy dietą wegetariańską i lipidami osocza. Badania i próby włączone do metaanalizy dotyczyły diet wegetariańskich, pół-wegetariańskich i wegańskich. W kontekście przeglądu określenie “dieta wegetariańska” odnosi się do sposobu żywienia, który obejmuje spożycie produktów mięsnych mniej niż raz w miesiącu. Określenie “dieta pół-wegetariańska” odnosi się do diet zawierających produkty mięsne częściej niż raz na miesiąc, ale rzadziej niż raz w tygodniu, podczas gdy termin “dieta wegańska” całkowicie wyklucza spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Niektóre dania wegetariańskie mogą zawierać jaja, produkty mleczarskie lub ryby.

Wyniki analizy:

Naukowcy odkryli, że wegetariańska dieta istotnie koreluje z niższym poziomem całkowitego cholesterolu. Badania obserwacyjne sugerują, że diety wegetariańskie były związane ze średnim stężeniem cholesterolu całkowitego, który był niższy o 29,2 mg/dl. Podobnie, w badaniach klinicznych wykazano, że podczas stosowania diety wegetariańskiej średnie stężenie całkowitego cholesterolu było niższe o 12,5 mg/dl.

W badaniach obserwacyjnych, dieta wegetariańska pochodzenia roślinnego związana jest z obniżeniem cholesterolu LDL o 22,9 mg/dl i obniżeniem cholesterolu HDL o 3,6 mg/dl w porównaniu do grup kontrolnych. W badaniach klinicznych dieta wegetariańska na bazie roślinnej obniża poziom cholesterolu LDL o 12,2 mg/dl i zmniejsza poziom cholesterolu HDL o 3,4 mg/dl, w porównaniu z grupami kontrolnymi.  Roślinna dieta wegetariańska nie jest związana ze statystycznie istotnymi zmianami poziomu triglicerydów w badaniach obserwacyjnych oraz klinicznych.

Autorzy przewidują, że silna korelacja pomiędzy dietą wegetariańską a niższym poziomem cholesterolu może wynikać ze związku diety na bazie roślin z niższą masą ciała, zmniejszeniem spożycia nasyconego tłuszczu oraz zwiększonym spożyciem żywności roślinnej, jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, które są naturalnie bogate w takie składniki jak rozpuszczalny błonnik
i sterole roślinne.

Źródło:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/319066.php

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-08/pcfr-nmf082117.php

 

5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...
Udostępnienia