Nowe badania, przeprowadzone przez naukowców z  The Ohio State University Comprehensive Cancer Center – Arthur G. James Cancer Hospital and Richard J. Solove Research Institute (OSUCCC – James),  sugerują, że długotrwałe przyjmowanie dużych dawek witamin B6 i B12 wiąże się z wielokrotnie większym ryzykiem zachorowania na raka płuc u mężczyzn. Wyniki zostały opublikowane w  Journal of Clinical Oncology.

Wysoka podaż witamin z grupy B w codziennej diecie a występowanie raka płuc

Do tej pory uważano, że suplementacja witaminami B6, B9 oraz B12 zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Prace naukowców z OSUCCC- James, mające na celu analizę wpływu długotrwałej podaży witamin B6 i B12 na ryzyko zachorowania na raka płuc, są pierwszym tego typu badaniem. Nowotwór płuc jest najczęściej rozpoznawanym rakiem w skali globalnej, a także najczęstszą przyczyną zgonów związanych z nowotworami.

Przeanalizowane zostały dane uzyskanie od 77 111 pacjentów, uczestniczących w badaniu obserwacyjnym, mającym na celu ocenę korelacji między spożyciem witamin i składników mineralnych – a występowaniem nowotworów. Przedział wiekowy uczestników to 50-76 lat. Uczestnicy zostali zwerbowani w stanie Waszyngton w latach 2002-2012. W badaniu zabrano dane na temat spożycia witamin z grupy B w okresie 10 lat. W analizie naukowcy wykorzystywali techniki statystyczne, aby dopasować czynniki, takie jak: historia palenia, wiek, rasa, wykształcenie, wzrost i masa ciała, spożywanie alkoholu, historia zachorowań na raka lub przewlekłą chorobą płuc, rodzinna historia raka płuca i spożywanie leków przeciwzapalnych. Naukowcy zaznaczają, że odkrycia dotyczą dawek, które były spożywane w ilościach znacznie ponad normę.

Ryzyko było bardziej podwyższone u mężczyzn, którzy przyjmowali więcej niż 20 mg witaminy B6 lub 55 µg witaminy B12 dziennie w ciągu 10 lat. Mężczyźni palący przyjmujący witaminę B6 w tej dawce byli trzykrotnie bardziej narażeni na rozwój raka płuca. Mężczyźni palący przyjmujący witaminę B12 w takich dawkach byli około czterokrotnie bardziej narażeni na rozwój nowotworu.  Nie stwierdzono związku między suplementacją witaminy B9 a ryzykiem zachorowania na raka.

Naukowcy pracują także nad dodatkowymi badaniami w celu dalszej oceny korelacji między suplementacją witamin B6 i B12 w wysokiej dawce a ryzykiem zachorowania na nowotwór płuca. Jedno z nich zostanie przeprowadzone wśród kobiet po menopauzie, aby potwierdzić obecną tezę o podwyższonym ryzyku zachorowania na nowotwory w tej grupie.

Źródło: Theodore M. Brasky, Emily White, Chi-Ling Chen. Long-Term, Supplemental, One-Carbon Metabolism–Related Vitamin B Use in Relation to Lung Cancer Risk in the Vitamins and Lifestyle (VITAL) Cohort. Journal of Clinical Oncology, 2017.

2.33/5 (3)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...
Udostępnienia