Czerwone mięso szkodzi nerkom
WpÅ‚yw spożycia czerwonego miÄ™sa na nasze zdrowie już wczeÅ›niej oceniony przez badaczy za szkodliwy (JAMA, 2012) patrzÄ…c pod kÄ…tem Å›miertelnoÅ›ci chorób nowotworowych, chorób ukÅ‚adu krążenia. Najnowsze badanie przeprowadzone przez Duke-NUS Medical School oraz Saw Swee Hock School of Public Health z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze – opublikowane w Journal of the American Society of Nephrology wskazujÄ… na zagrożenie niewydolnoÅ›ciÄ… nerek przy dÅ‚ugoterminowym spożyciu czerwonego miÄ™sa.
Badanie przeprowadzone zostaÅ‚o na próbie 63 tysiÄ™cy osób w wieku 45-74 lat. Ze wzglÄ™du na miejsce przeprowadzonego badania – na spożywane czerwone miÄ™so najczęściej skÅ‚adaÅ‚a siÄ™ wieprzowina (97%).
Osoby spożywające najwięcej czerwonego mięsa (górne 25%) miały 40% wyższe ryzyko pojawienia się krańcowej niewydolności nerek od osób z dolnych 25% (najrzadziej spożywających czerwone mięso)
Inne źródÅ‚a biaÅ‚ka, które zostaÅ‚y przebadane – drób, ryby, nabiaÅ‚, jajka – nie wykazywaÅ‚y takich szkodliwych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci.
Źródło: eurekalert.org
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Czerwone mięso szkodzi nerkom