Jedzenie na przeziębienie

Jesień, zima, a potem przedwiośnie nadciągają wielkimi krokami. Duża zmiana temperatur, klimatyzacja w samochodzie, przeciągi, zabawy na śniegu to „doskonałe sposoby” na przeziębienie czy nagły spadek naszej odporności.

Co możemy zrobić w ramach profilaktyki przed chorobą? Dobrze jeść!

Dzisiaj, bardziej niż kiedykolwiek wcześniej, jesteśmy świadomi jak duży wpływ wywiera żywienie na wzmocnienie naszej odporności czy pomoc w procesie zdrowienia. Oczywistym jest, że odpowiednie żywienie jest niezbędne do zachowania dobrego zdrowia. Ale kiedy nasz organizm walczy z grypą czy przeziębieniem, wybory dotyczące, tego co dzisiaj znajdzie się na naszym talerzu stają się jeszcze bardziej istotne i mogą pomoc w szybszym odzyskaniu zdrowia.

BIAŁKO

Aby nasz organizm pozostał silny w walce z chorobą, musimy dostarczyć mu białka. Białko, które jest podstawowym budulcem naszego organizmu (również ciał odpornościowych!) pozwoli zachować siły. Dobre źródło białka to mięso i jego przetwory, ryby, rośliny strączkowe, mleko i przetwory mleczne, orzechy i ziarna.

NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (NNKT)

Jak udowodniono naukowo, z NNKT powstają prostaglandyny stymulujące układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. NNKT dzielimy na dwie rodziny: omega-3 (ryby morskie: łosoś, sardynki, makrela, halibut, awokado oraz olej rzepakowy na zimno) i omega-6 (oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, nasiona słonecznika)

WITAMINY

Niemal wszystkie produkty bogate w białko zawierają również witaminy B6 i B12, które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Witamina C jako silny antyoksydant jest czynnikiem stymulującym układ odpornościowy. Znajdziemy ją w papryce czerwonej, liściach pietruszki, chrzanie, brokułach. Wśród owoców bogatych w wit. C warto wymienić porzeczki czarne, kiwi, pomarańcze, poziomki, truskawki.

Witamina E (kolejny antyoksydant) jest również silnym immunostymulatorem; możemy znaleźć ją przede wszystkim w olejach (słonecznikowym, rzepakowym) czy w orzechach i nasionach.

Witamina D wzmacnia odporność komórkową, czyli wzmaga aktywność makrofagów, „pożerających” bakterie. Ryby, jaja, produkty mleczne i mięso to jej główne źródła.

Witamina A i beta-karoten również odpowiadają za aktywność fagocytarną naszego organizmu. Produkty mleczne (sery żółte), żółtka jaj, niektóre przetwory rybne, masło oraz warzywa (boćwia, brokuł, dynia, groszek zielony, marchew, papryka czerwona, pietruszka liście, pomidor, sałata, szczypiorek, szpinak) i owoce (arbuz, brzoskwinia, melon, nektarynka, wiśnie) to doskonałe produkty z wysoką zawartością wit. A i beta-karotenu.

MINERAŁY

Żelazo, nie tylko barwi krew, ale także odgrywa ważną rolę w reakcjach odpornościowych. Dostarcza tlen do komórek, a bez tlenu i energii komórka „dusi się”, nie funkcjonuje na odpowiednim poziomie. Żelazo znajduję się przede wszystkim w podrobach (wątroba), żółtkach jaj, produktach zbożowych wzbogacanych żelazem, ale też w boćwinie, bobie, fasoli, liściach pietruszki, soczewicy, szpinaku oraz w orzechach i nasionach (pistacje, migdały, orzechy laskowe, pesti dynii czy słonecznika).

Selen to kolejny immunostymulator, wzmaga produkcję przeciwciał i odporność komórkową. Bogate w selen są m.in. orzechy brazylijskie, tuńczyk i ostrygi, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona słonecznika, drób oraz wołowina.

Cynk to jeden z multizadaniowych biopierwiastków, który m.in. wzmaga dzielenie się komórek układu immunologicznego. Cynk znajdziemy w szpinaku, orzechach, kakao, drobiu, wołowinie i wieprzowinie.

WNIOSKI

W czasie załamania pogody i odporności jedzmy kolorowo i różnorodnie. Wybierajmy produkty jak najmniej przetworzone i naturalne, które będą doskonałym jakościowo źródłem powyższych składników.

Przeczytaj także:

Sylwia Stanclik

Sylwia Stanclik

Absolwentka dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym
Sylwia Stanclik