Kluczowe składniki dla odporności dziecka

Sposoby na wzmocnienie odporności u dzieci

Okres jesienno -zimowy dla wielu rodziców kojarzy się z częstymi, nawracającymi infekcjami u dzieci. Możemy jednak temu przeciwdziałać i odpowiednio wcześniej zmobilizować  układ odpornościowy naszego dziecka do intensywniejszego wysiłku w tym trudnym sezonie.

Wcześniejsze artykuły z tego cyklu dostępne pod > linkiem

Kluczowe składniki dla odporności dziecka

Należy zadbać, aby w diecie dziecka znalazły się przede wszystkim produkty bogate w szczególnie ważne dla odporności składniki, takie jak:

  1. Cynk; zwiększa odporność na zarażenia wirusowe i bakteryjne oraz aktywizuje komórki immunologiczne. Jego rola w syntezie DNA sprawia, że jest niezbędny do szybko dzielących się tkanek, takich jak grasica (gruczoł odpowiedzialny za rozwój odporności organizmu) czy szpik kostny, w którym powstają leukocyty (krwinki białe), zwalczające wirusy i bakterie.
  2. Żelazo; wzmacnia system obronny organizmu. Najlepiej przyswaja się żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają żelazo hemowe (przyswajalność na poziomie 20%). Sporo żelaza zawiera również kasza gryczana, kasze jęczmienna, amarantus, chleb razowy, fasola, morele, brzoskwinie, rodzynki. Wchłanianie żelaza zwiększa 2-3 krotnie witamina C. Natomiast napoje typu kawa, herbata, zawierają taninę, która znacznie obniża wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego
  3. Selen; zwiększa liczbę przeciwciał odpornościowych i hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Posiada właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające),  stanowiąc skuteczną broń przeciw wolnym rodnikom.
  4. Probiotyki; dobre drobnoustroje wzmacniające odporność. Produkują substancje bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze. Walczą z nimi o substancje odżywcze (witaminy, czynniki wzrostu). Bezpośrednio zwalczają mikroorganizmy chorobotwórcze oraz produkują kwas mlekowy, dzięki czemu obniżają odczyn pH jelit.
  5. Tłuszcze NNKT; omega-3, mają antyzapalne właściwości i omega-6, które powodują wzrost namnażania prostaglandyn czyli hormonów prozapalnych, pobudzających układ odpornościowy. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych objawia się: zwiększoną podatnością na infekcje bakteryjne i wirusowe. Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają ryby morskie, takie jak halibut, łosoś, śledź, makrela. Z ryb słodkowodnych – pstrąg. Kwasy tłuszczowe omega – 6 znajdują się w dużych ilościach w olejach: kokosowym, słonecznikowym, kukurydzianym, z nasion winogron, arachidowym, sezamowym i sojowym oraz w produkowanych z nich margarynach. Oleje roślinne bogate w te kwasy należy spożywać w postaci surowej. Nie powinno się ich używać do smażenia.
    Ważne jest, aby bezwzględnie zachować odpowiednie proporcje między spożywanymi kwasami z rodziny n – 3 i rodziny n – 6. Gdy stosunek kwasów omega- 6 do omega- 3 wzrasta, tworzenie tych drugich w organizmie spada, ponieważ oba kwasy konkurują o te same, osiągalne w ograniczonych ilościach enzymy.
  6. Witamina A; zapewnia prawidłową budowę tkanki nabłonkowej skóry i błon śluzowych oraz współuczestniczy w syntezie śluzu,  zapobiegając w ten sposób zakażeniom przewodu pokarmowego lub dróg oddechowych. Wzmacnia układ immunologiczny, utrzymując w sprawności grasicę, w której dojrzewają limfocyty T oraz wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych krwi – białych krwinek.
  7. Witamina C;  aktywizuje organizm do pierwszej obrony przed wirusem, zwiększa odporność, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  8. Witamina D; ma zdolność do kształtowania zarówno wrodzonej, jak i nabytej odporności – pobudza do aktywności białe ciałka krwi zwane makrofagami, wspomaga dojrzewanie innych elementów naszej odporności, m.in. limfocytów T.
    Zmniejsza również ryzyko chorób związanych z nieprawidłową pracą układu odpornościowego, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy atopowe zapalenie skóry.
  9. Witamina B6; odpowiada za stan błon śluzowych gardła i języka.
  10. Kwas sorbitanowy – tłumi silne napady kaszlowe. Występuje w jarzębinie.
  11. Sulfidy – związki siarki o działaniu bakteriobójczym, naturalne antybiotyki (znajdziemy je w cebuli i czosnku).
  12. Kwasy fenolowe – skutecznie hamują namnażanie bakterii oraz wirusów. Występują w żurawinie oraz czarnej jagodzie
Małgorzata Talaga-Duma

Małgorzata Talaga-Duma

Jestem absolwentką studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia, coachingu. Pomagam kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci prowadząc warsztaty edukacyjne w placówkach przedszkolnych i wczesnoszkolnych.
Małgorzata Talaga-Duma

Latest posts by Małgorzata Talaga-Duma (see all)

Dodaj komentarz